Gør-det-selv-Kjeld: Vældig glad


Gør-det-selv-Kjeld: Vældig glad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

? Kære Kjeld Bjerre - tak for din artikel om bord af mejerirør. Kan du oplyse mig om, hvor du har købt det kopbord, som du omtaler - og evt. hvad det hedder samt diameter og cirka-pris - så vil jeg blive vældig glad.

Med venlig hilsen

Ellinor Wolff

! Hej Ellinor - der er ikke noget, jeg hellere vil, end at gøre dig vældig-glad ...

Men desværre er det ikke helt så enkelt, som det kan lyde, og det troede jeg egentlig, at jeg havde forklaret - men åbenbart ikke godt nok. Sagen er, at mejerirør ikke bare er mejerirør, men nærmest en slags øgenavn - en samlende betegnelse for "tyndvæggede rør af rustfrit stål". De findes i mange kvaliteter og underlige mål - nogle er ganske dyre, medens andre er forbavsende billige, og det er selvfølgelig de sidste, som vi er ude efter. Men hvor får man fat i disse magiske rør, som altså er ganske og aldeles velegnede som bordben, fordi de kan fæstnes til bordplade og understel ved hjælp af et simpelt hulbor? Du finder en smed, et maskinværksted eller tilsvarende, hvor de bruger den slags - og så kunne du selvfølglig få dem til at bestille en hel længde hjem. Men det bliver nok dyrt.

Hvis derimod smeden tilfældigvis ligger inde med nogle rester i et nogenlunde pasende mål, kan du garanteret få dem til en billig penge - og hvis han ikke lige selv har noget liggende, kender han helt sikkert en kollega, som "gør sig i rustfrit stål". Pointen er, at du aldrig kan vide nøjagtigt, hvad rørene måler, før du står med dem i hånden - de findes i uendeligt mange dimensioner og med forskellig godstykkelse. Og først når du kender dit rørs dimensioner, skal du købe kopboret. De findes nemlig også i mange mål - rigtigt mange, og fidusen er, at rør og kopbor skal passe ret nøje til hinanden.

Når jeg kal bruge et kopbor i et specielt og skævt mål, går jeg altid til den "biks", som hedder EA Værktøj, fordi de altid har en hel hylde fyldt med kopbor i mange størrelser, så der er en god chance for, at de har det rigtige på lager. Og så har de så meget faglig stolthed i livet, at de faktisk skammer sig lidt, når de ikke lige har det bor, som du skal bruge - og derfor skynder de sig at skaffe det hjem til i morgen. EA er en vidunderligt antikveret butik, hvad det angår - og du bliver oven i købet "ekspederet" på god gammeldags maner: "Hvad kan jeg hjælpe dig med ...", spørger den flinke mand, som i parentes bemærket er uddannet på sit område, og så flyver han ellers rundt imellem hylderne for at finde lige nøjagtigt den skrue eller det bor, som du har brug for. Bare denne oplevelse af at blive taget alvorligt som kunde er alle pengene værd!

Nå, men der er måske ikke en EA i nærheden af, hvor du bor, men så er der nok en anden butik af samme kaliber - en der har fagligheden i højsædet, og de vil typisk have to slags kopbor: De traditionelle af bi-metal og en moderne slags med tænder af hårdmetal. I den relevante størrelse er prisen rundt regnet en lille 50'er for det gammeldags, og det dobbelte for den moderne version. Og du skal ubetinget vælge den med hårdmetal - de holder nærmest evigt, og så saver de langt mere effektivt, fordi de bedre kan komme af med savsmuldet.

Så det er altså svaret: Først skaffer du røret, og så går du ind i en fagligt kompetent butik og køber det bor, som passer til - ta' en stump rør med, så der ikke sker nogen misforståelser. Kopbor findes i forskellige fabrikater, men det skal du ikke tænke på - de er stort set lige gode.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Gør-det-selv-Kjeld: Vældig glad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce