Vintervejr og hvide fingerfrugter

Aubergine findes i mange afskygninger, ?Finger fruit white? er yderig og velsmagende, og den er en knusende køn plante i drivhuset.

Vintervejr og hvide fingerfrugter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mistelten hører julen til, men når man har den i haven, er der tale om en vinterplante med potentiale. Mistelten er en halvsnylter, og den er mest synlig i den periode, hvor misteltenens løvfældende værtstræ taber bladene - altså fra efteråret til løvspring.

Misteltenens modne frugter funkler flot i sne, slud, sol og regn. I dag drypper dråberne fra de hvide bær, og sammen med de fint svungne stedsegrønne misteltenblade er bærrene et perlende syn, når vinterlyset fanger.

Uden for haven vokser birketræernes stammer. Barken er sølvhvid med karakteristiske sorte furer. Birk er både et smukt træ og en vækst, vi bruger, når den lange vinter rinder ud. I marts til april stiger safterne, og vi tapper den sunde eliksir, som er saft af birkene, og bruger den i køkkenet. Hvis det bliver ved med at være mildt som nu, kan foråret komme, før vi aner, og vi kan gå tidligt i gang med at tappe.

Birken og de sammenfiltrede buske i det viltre hegn er også perfekt til fuglene. En dompap hopper rundt blandt nøgne birkegrene, og hannen med nougatbrunt bryst og sort hoved er en del af naturens monokrome vinternuancer.

Aubergineblomster er smukke, og de afslører slægtskabet med andre natskygge-planter, for eksempel kartoffel.
Aubergineblomster er smukke, og de afslører slægtskabet med andre natskygge-planter, for eksempel kartoffel.

Fortidens farver

I krydsfeltet mellem senvinter og forår står haveforberedelserne på. De seneste haveklummer har handlet om uundværlige tomater og chili i drivhuset, men efter fravær i en årrække er den mere usædvanlige aubergine Solanum melongena tilbage endda med stjernestatus.

Når det gælder kartofler, rødbeder og gulerødder, har fortidens vilde variation af farver sneget sig ind i vores bevidsthed. Søger vi tilbage til rødderne, var der hvide, lilla og citrongule gulerødder, blå og røde kartofler og orange rødbeder. Men det er knap så kendt, at auberginer kan være meget andet end violette.

Sidste sommer gav en af mine planter af ?Finger fruit white? lidt mere buttede frugter. Jeg lod nogle frugter modne helt og tog frø af dem, så jeg kan dyrke samme slags i år.
Sidste sommer gav en af mine planter af ?Finger fruit white? lidt mere buttede frugter. Jeg lod nogle frugter modne helt og tog frø af dem, så jeg kan dyrke samme slags i år.

Ægplanten

Den særprægede aubergine kom til Europa i 1500-tallet. Dengang blev den kaldt ægplante, og i angelsaksisk kultur kaldes aubergine stadig "Eggplant". En variant af aubergine har hvide og mindre frugter lidt ligesom æg; langt fra de store næsten sorte auberginer, vi almindeligvis ser.

Man kan sagtens dyrke de store, flotte mørke auberginer i haven i drivhus, men dengang, jeg gjorde det, fik jeg for lidt ud af planterne. Det gjaldt til gengæld ikke sidste sommer, hvor jeg valgte den hvide, mindre slags. Der blev høstet mange velsmagende auberginer, og jeg synes, de var særdeles dekorative. Aubergine har flotte lilla blomster, og "Finger fruit white", som jeg valgte at købe frø af, berigede med ualmindelig charmerende frugter.

Man sår auberginer i små potter med så- og priklemuld i marts, og spiretemperaturen ligger omkring 21 grader. Ved den temperatur, vil frøene bryde med små grønne kim i løbet at en uge til fjorten dage.

Når frøene er spiret, flyttes planterne til et køligt sted med en dagtemperatur på cirka 18 grader og ikke under 16 grader om natten. Småplanterne skal stå lyst for ikke at blive ranglede, og man potter om efter behov.

Aubergine passes inde i vindueskarmen, indtil det bliver rigtig varmt i drivhuset. I drivhuset trives aubergine bedst ved en temperatur på 25-30 grader; af samme grund er det en fordel at dyrke aubergine i store potter. Potter opnår en højere jordtemperatur end et bed i drivhuset.

Udluftning i drivhuset er altid vigtig og i særdeleshed, når man dyrker auberginer, som nemt angribes af meldug. For at give aubergineplanterne ekstra luft er det en mulighed at plukke lidt af løvet, hvis bladmassen virker for tæt.

Tip

Skub ønsket om mere kulør på omgivelserne fra dig og fjern det triste vinterfilter fra øjnene. Omend januar og februar er præget af farverne grå, sort og brun, er senvinteren også en række kønt afstemte nuancer, der er beroligende at se på, og det er så småt tid til at så.

Aubergine tilhører natskyggefamilien ligesom tomat, chili og kartoffel. Den grundlæggende dyrkning af tomat, chili og aubergine i potte i drivhuset er ens. Den største variation ligger i såtidspunktet og pottestørrelsen. Chili sår man i januar til februar, tomat i februar til marts og aubergine i marts. Chili kan klare sig i mindre potter, tomat skal have mindst 12 liters potter, og aubergine skal have mindst 10 liters potter.

Når aubergineplanterne har omkring seks blade, kan toppen klippes af, derved forgrener planten sig i to kraftige skud, og man får flere frugter.

Hjælp auberginefrøene godt på vej ved at lade dem stå i blød i 12 timer inden såning.

Auberginer plukkes, imens de stadig er let umodne. På det stadie er de en delikatesse. Vil man tage frø af frugterne, skal de dog modne helt.

Der findes mange forskellige, flotte auberginesorter med frugter fra mørklilla til stribede, grønne, gule, orange, hvide og nogle med et smukt rosa anstrøg. Alt efter, hvor auberginefrugterne stammer fra, kan de være lange, runde, store eller små, nogle slags er bitre, men mange smager rigtig godt. Den lækre langfrugtede aubergine er populær i Indonesien.

Vintervejr og hvide fingerfrugter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce