En "genial" drøm, der skal begynde i Viborg

Bladtegner Claus Seidel er vild med idéen om en konkurrence for satiretegninger. Både han og Poul Nielsen ser faget som et godt bevis på, at "et smil er den korteste vej imellem to mennesker". Foto: Andreas Søndergaard

En "genial" drøm, der skal begynde i Viborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stærke københavnske kræfter har angiveligt set sig lune på konceptet Cartoon Awards for folkeskoleelever - men Viborg Kommunes skoler skal gerne gå forrest, lyder det lokale håb.

Hald Ege/Viborg: Hammershøj er med. Hald Ege Friskole er med. Rødkærsbro er med. Et par Viborg-skoler er med.

Men der er plads til mange flere.

Nogenlunde sådan lød overskriften, da lærere for 8. årgang fra nogle af de ovennævnte skoler i går mødtes til informationsmøde på Niels Bugges Hotel.

Den internationale satiretegnekonkurrence Cartoon Awards blev sidste år udvidet med en junior-afdeling, og i år håbede initiativtager Poul Nielsen så på, at konceptet kunne udvides. Det er det også blevet en smule, men vurderet på den opbakning, de fremmødte i går gav ham og hans initiativ, så er "en smule" slet ikke nok. Ambitionsniveauet er højt hos både idémænd og skolefolk, og et helt konkret resultat kom der da også ud af anstrengelserne:

Man flytter i år indsendelsesfristen fra den 15. marts til den 18. april - ganske enkelt for at flere kan nå at være med. Flere af de fremmødte i aftes gav nemlig udtryk for, at de ikke forstod, hvorfor ikke langt flere skoler havde tilmeldt sig.

Flere end tusinde bidrag fra hele verden kom ind sidste år, og mange af dem pryder væggen på Niels Bugges Hotel. Temaet var Utopia.
Flere end tusinde bidrag fra hele verden kom ind sidste år, og mange af dem pryder væggen på Niels Bugges Hotel. Temaet var Utopia.

Rod i Viborg

For der må da være større interesse for idéen, lød det samstemmende fra eksempelvis de tre lærere på 8. klassetrin fra Søndre Skole, som alle var fulde af idéer til, hvordan satiretegningen kan og skal integreres i undervisningen. Historie, samfundsfag og dansk er alle fag, hvor tegningerne og den dertilhørende samfundsbevidsthed har relevans.

Mette Junker, skoleleder på Friskolen Hald Ege, var mindst ligeså begejstret. Hun kaldte idéen for genial, mens også Line Husum, pædagogisk konsulent ved Viborg Kommune, på kommunens vegne gav tilsagn om opbakning, så Cartoon Awards/Junior kan gribe om sig.

Mens der til VM i Satiretegning sendes flere end 1000 bidrag ind - fra Cuba, Canada, Aserbajdsjan og Argentina og alverdens andre lande - kom der sidste år et par hundrede børnetegninger ind til juryen, da man - erkender Poul Nielsen - nok lidt for sent fik idéen om at udvide med en børnekonkurrence. Det er den, som gerne skal udvides i år, men som altså endnu ikke for alvor har tegnet sig ind i skolernes bevidsthed.

- Vi håber blandt andet, at I efter denne aften vil gå hjem og snakke med jeres kolleger og på den måde være ambassadører for dette projekt, sagde Poul Nielsen blandt andet.

Den hurtige og massive succes for Cartoon Awards, som har fået verdensomspændende omtale, har overbevist ham om, at satiretegningen som udtryksform er enormt vigtig.

- Vores demokrati og måde at udtrykke os på er på mange måder under pres. Folkeskoleelever bør få det her ind med kartoffelmosen, sagde han.

- Stærke københavnske kræfter i vores bestyrelse ser gerne det her udbredt til hele landet, men de har også forståelse for, at det gerne skal komme fra Viborgs skoler først, og de er enige i, at der er en god symbolværdi i, at det er en succes i provinsen, før det når hovedstaden, tilføjede Poul Nielsen.

Tegnernes top

Ved sin side havde han Claus Seidel, som har været bladtegner i 50 år, og som oven i købet var formand for Danske Bladtegnere i 30 år. Han har modtaget den fornemmeste hæder i den henseende, Hans Bendix-prisen, og er på mange måder et billede på tegnernes top. Han er et af jurymedlemmerne, når hundredevis af tegninger fra lokale børns hænder senere på året tikker ind.

- Idéen er genial. Jeg har ærgret mig rigtig meget over, at det ikke var en idé, som jeg selv fik, da jeg var formand for Danske Bladtegnere. Det er dårligt arbejde af mig, at der skulle en kroejer til at finde på det, sagde Claus Seidel med anerkendelse i stemmen.

- Blandt bladtegnere er vi ellevilde med idéen, tilføjede han mere alvorligt.

Claus Seidel bidrog til aftenen med en fremvisning af en række satiretegninger og tilhørende anekdoter - fra mere end 100 år gamle streger til Kurt Westergaards Muhammed-bidrag, som er umulig at komme udenom, når ordet satiretegning nævnes.

Vigtige emner

Claus Seidel bidrog i øvrigt selv med én af de 12 siden så famøse tegninger i sin tid.

- Jeg husker engang, jeg gik og gjorde klar til en udstilling i Brasiliens hovedstad, Brasília. Vi hang tegninger op i en stor, åben busterminal, og der gik ikke 10 sekunder, fra den første tegning var hængt op, til der stod en lille dreng bag mig, som var ved at dø af grin. Det er dét, satiretegninger også kan, sagde Claus Seidel blandt andet.

I aftes slog både han og Poul Nielsen flere gange fast, at satiretegninger - set med deres øjne - ikke "bare" handler om at provokere eller om at gøre tykkest muligt grin med Trump. Den simple tegning kan fortælle en helt masse. Sidste år var temaet "Utopia," før da den globale opvarmning. Vigtige emner med brede fortolkninger giver masser af muligheder for kreative og reflekterende folkeskoleelever, lyder håbet.

Førstepræmien er 10.000 kroner til klassen og et besøg på Det Kongelige Bibliotek, hvor vindertegningen ophænges blandt professionelle tegneres bidrag.

- Der vil den hænge i nogle måneder. Der kommer mellem 75.000 og 100.000 gæster forbi, så der er dog et vist potentiale i, at nogen nok skal få den set, sagde Claus Seidel med en mild underdrivelse.

Temaet for konkurrencen i år er "Kommunikation".

En "genial" drøm, der skal begynde i Viborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce