Skoleelever skal have øjnene op for satiretegning

Lige før en test i geografi og biologi fandt eleverne i 8. b de store smil frem. Klassen har endnu ikke fundet ud af, hvad de 10.000 kroner skal gå til. Foto: Morten Pedersen

Skoleelever skal have øjnene op for satiretegning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Viborg Kommune anbefaler på det varmeste, at lærerne lader eleverne forsøge sig med humor og tegnepen.

Viborg: Satiretegning er som undervisningens schweizerkniv. Genren kan det hele. Det kan Camilla Bay Hansen fra 8. b på Søndre Skole nikke genkendende til.

- Jeg kan lide at udtrykke mig skriftligt og troede egentlig ikke, at jeg også kunne formulere mig gennem en satiretegning. Min mor opfordrede mig til at gøre forsøget, siger Camilla Bay Hansen.

Og med succes.

Hun vandt Niels Bugge Cartoon Award/Junior 2017. Blandt 100 tegninger fra 8. årgang på seks lokale skoler udvalgte dommerne hendes som værende den bedste. Motivet er en let genkendelig Donald Trump.

Direktør Martin Pedersen, JP Group i Viborg, sidder i bestyrelsen for den internationale dyst i satiretegningens kunst, og han har gjort skolernes afdeling til sin særlige sag.

- Jeg kan jo se, hvordan budskaber på Facebook kan være ondskabsfulde og lette at misforstå. At udtrykke sig gennem satiretegning kræver en helt anden omtanke og fantasi, siger Martin Pedersen.

Så meget tror han på sagen, at han kom forbi 8. b med en check på 10.000 kroner. Nok var Camilla Bay Hansen vinderen, men pengene er til klassens fælles bedste.

- Lad gevinsten inspirere endnu flere ottendeklasser til at deltage næste år. Kan jeg skubbe lidt til idéen, har jeg opnået, hvad jeg gerne vil, siger han.

Både Camilla Bay Hansen og Martin Pedersen havde klare budskaber på deres plader.
Både Camilla Bay Hansen og Martin Pedersen havde klare budskaber på deres plader.

Som fod i hose

For femte gang fandt konkurrencen for alverdens satiretegnere sted, entusiastisk drevet frem af Gitte og Poul Nielsen, parret bag Niels Bugges Kro og Hotel. Håbet er, at juniorafdelingen også kan vokse sig stor.

Viborg Kommunes afdeling for børn og unge ser meget gerne, at lærerne endnu mere engagerer eleverne med satiretegning. Pædagogisk konsulent Line Husum Pedersen, Viborg Kommune, anbefaler genren. I hendes øjne er den alt i ét, når det gælder kommunikation, kreativitet, kunst, engagement i samfundet og en række fag. At humoren får denne universalkniv til at hænge sammen, ser hun som et ekstra plus.

Dertil føjer hun, at den passer ind i Viborg Kommunes animationsstrategi og bekendtgørelsen om åben skole. Men samtidig må hun notere, at "satiretegning som udgangspunkt er en ukendt genre for skolebørn".

I år blev klasser fra Søndre Skole, Rødkærsbro Skole, Vestre Skole, Hammershøj Skole, Hald Ege Friskole og Friskolen Viborg lidt klogere.

Skoleelever skal have øjnene op for satiretegning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce