Fra Nørd til museum: Det tekniske er der ikke en kinamand, der forstår

Lyn kan på en gang virke fascinerende og skrækindjagende. I Energimuseets Niels Bohr Tårn kan man på nært hold opleve små og store lyn uden fare for liv og lemmer, lover den tidligere Store Nørd vært Emil Nielsen. Foto: Mads Dissing

Fra Nørd til museum: Det tekniske er der ikke en kinamand, der forstår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Emil Nielsen har skiftet Store Nørd ud med Energimuseet, hvor han formidler om naturvidenskab på en legende måde, så alle kan forstå det. Det er fedt med interaktion med gæsterne, mener den tidligere Store Nørd vært.

33-årige Emil Nielsen har de sidste 10 år lavet programmet Store Nørd til DR, hvor han sammen med sin medvært, skulle demonstrere naturvidenskabelige teorier, med henblik på at lære unge om naturvidenskab på en interessant måde. Sidste sommer blev det sidste program optaget, og det blev vist på kanalen i starten af dette år.

Nu er Store Nørd skiftet ud med museumsformidling. Sidste efterår startede Emil Nielsen hos Energimuseet i Bjerringbro, hvor han formidler til gæster og skoleklasser.

Men faktisk er det nye job ikke så langt fra Store Nørd.

- I bund og grund er det det samme, jeg laver nu. For mig har det altid handlet om at skabe en begejstring for naturvidenskab og teknik. På Store Nørd brugte vi det fascinerende ved tv-mediet, men her hos Energimuseet, er jeg i øjenhøjde med gæsterne, som jeg kan have en direkte interaktion med, siger 33-årige Emil Nielsen, der er født og opvokset på Vestsjælland, men de sidste seks år har boet i Hinnerup, der ligger nord for Aarhus, sammen med sin hustru og deres tre børn.

Emil Nielsen holder meget af, at han nu kan kommunikere direkte med sit publikum.

- Jeg synes, det er rigtig sjovt, når jeg kan se, at jeg har givet nogen en aha-oplevelse, det er rigtig fedt. Det ser man ikke, når publikum sidder bag skærmen. Jeg kan rigtig godt lide at formidle direkte til folk, hvor de også kan interagere tilbage. Modtagelsen fra folk giver bare noget ekstra, siger han.

Leger læring ind

Emil Nielsen har en bachelor i kemi, og er det man kan kalde for en vaskeægte naturvidenskabs-nørd. Det er hans store viden indenfor naturvidenskaben, han formidler videre til Energimuseets gæster - på en spændende måde.

- Der er naturvidenskab i alt. Rigtig mange tror, at naturvidenskab er svært at forstå, men der er naturvidenskab i alting, og så er det spændende for mig at prøve at finde en måde, jeg kan lære fra mig. Det er det, jeg synes er spændende - formidling til folk, der ikke troede, de kunne forstå det, siger han og tilføjer:

- Prøv at forklare, hvordan en generator virker til en 5. klasse - det tekniske er der ikke en kinamand, der kan forstå. Derfor prøver jeg at indlære det til børnene med leg, så de forstår det.

Energi på skemaet

Hos Energimuseet er det energi, der er på Emil Nielsens formidlingsprogram.

- Museet har jo energi som område, så derfor formidler jeg om energi og grøn omstilling. Klima er hele begrundelsen for, at vi skal have en grøn omstilling. Jeg formidler naturfagligt indhold, men også meget kulturhistorie og samfundsrelaterede dilemmaer, siger han og tilføjer:

- Vi er jo så heldige, at Gudenåscentralen ligger lige her, så vi bruger værket til at fortælle rigtig mange historier om, hvordan det har været, og hvordan det er i dag - det er en rigtig god måde, at lave det faglige spændende at lære. Opfindelser og energihistorien påvirker vores samfund rigtig meget. Energi påvirker vores samfund alle steder, så klimadebatten og den grønne omstilling er vigtig for os.

Supplement til skolerne

Hvert år besøger flere tusinde elever fra folkeskoler og gymnasier Energimuseet for at få en rundvisning, demonstrationer og undervisning i emner omhandlende energi.

- Vi prøver at koordinere det med lærerne, så vi ved, hvad de har lavet, og hvad de skal lave efter, de har været her, så det ikke er en enkeltstående oplevelse, at de kommer herud, men at vi kan være med i et forløb, hvor vi kan perspektivere og vise nogle ting i den rigtige størrelse, siger han og tilføjer:

- Vi er bedst, når vi ikke er en erstatning for lærerne, men når vi er et supplement. Vi kan fortælle nogle andre ting og sætte tingene i perspektiv. Vi kan supplere med noget, som lærerne ikke ville kunne vise i klasselokalerne. Vi arbejder også tværfagligt, hvor vi ser tingene på tværs af fagene - både indenfor naturvidenskaben, men også indenfor samfundsfag og historie.

33-årige Emil Nielsen elsker at få lov til at formidle i de skønne områder ved Energimuseet - det giver ham mulighed for at kombinere to af hans yndlingsting: natur og formidling.

- Det er fedt at få lov til at gå på arbejde i det her område med Gudenåen og den smukke natur. Jeg har altid været spejder. Jeg har altid forklaret og fortalt ting, jeg synes var interessant, så andre kunne forstå det. Det synes jeg er spændende, siger han.

Denne artikel er sponsoreret af Energimuseet, der gerne vil sætte fokus på grøn energi og klima.

15.000 kvadratmeter oplevelser med energi for hele familien
Uanset om du er en pilfinger, nysgerrig, nørdet eller nostalgisk. Og uanset om du er lille, stor, forældre eller bedsteforældre, så byder Energimuseet på et væld af oplevelser med energi i centrum.På Energimusset i Bjerringbro kan man blandt andet opleve Danmarks største vandkraftværk og et vaskeægte lynshow. Tag på rejse i energihistorien fra den sorte energi med kul og frem til i dag, hvor vi står overfor nogle store udfordringer på energiområdet og taler om den grønne omstilling.

Der er nok at gå på opdagelse i - og masser af stof til eftertanke.

Museets udstillingsareal er på hele 15.000 kvadratmeter, så der er nok at gå i gang med. Vores dygtige guider laver lynshow i Bohr-tårnet hver dag, og du kan også selv gå på opdagelse ved at aktivere en skattejagt ved hjælp af din smartphone. Her kommer du rundt i alle de otte udstillingshuse på museets smukke området omkring Tangeværket, Tange sø og Gudenåen.

Om sponsoreret indhold på vores nyhedssites

Sponsorerede artikler laves i et samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle native-afdeling og en annoncør.

Ved artikler markeret med "Sponsoreret indhold", har annoncøren betalt for artiklen og har indflydelse på det emne, artiklen beskæftiger sig med, mens Jysk Fynske Mediers journalister på native-redaktionen står for bl.a. idéudvikling, vinkling, billedvalg og tekst.

Sponsorerede artikler bringes side om side med almindeligt redaktionelt indhold, og skal leve op til de samme kvalitetsstandarder samt til den værdi, stil og tone, læserne kender fra Jysk Fynske Mediers øvrige indhold. Den ansvarlige native-redaktør har til enhver tid fuld redigeringsret over det native-indhold, der publiceres hos Jysk Fynske Medier.

Fra Nørd til museum: Det tekniske er der ikke en kinamand, der forstår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce