Ny forstander for Viborg-højskole: Jeg elsker at skabe noget

Erling Joensen blandt elever på Egå Ungdoms-Højskole, som han nu forlader efter fem år til fordel for en stilling på Idrætshøjskolen i Viborg - meget lig den i Sønderborg. Privatfoto

Ny forstander for Viborg-højskole: Jeg elsker at skabe noget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

57-årige Erling Joensen har været bidt af højskoler siden han selv gik på Idrætshøjskolen i Sønderborg for 38 år siden. Senere blev han lærer gennem 18 år samme sted og hjalp skolen i en svær tid. 1. januar kalder Idrætshøjskolen i Viborg.

Viborg: - Da jeg forlod idrætshøjskolen i 1981, var jeg vildt fascineret af stedet og undervisningen, lyder det som noget af det første, da avisen har en snak med Erling Joensen, som siden har sat sit præg på samme sted og flere andre skoler.

Den nu 57-årige læreruddannede Joensen vendte da også tilbage til idrætshøjskolen (IHS) ti år efter som lærer. Et sted han kom til at arbejde de følgende 18 år frem til 2009. Her indgik han i et tæt samarbejde med forstander og den øvrige lærerstab om at skabe en dynamisk skole med flere projekter og et samarbejde med erhvervslivet om kursusvirksomhed.

- Det var en drømmestilling i et fantastisk miljø, husker Erling Joensen sin tid på IHS.

Efter 2000 blev tilværelsen dog sværere for højskolerne. IHS oplevede et dyk i elevtallet fra 168 til 60. På landsplan lukkede omkring 40 af godt 100 højskoler.

Mit arbejde kom derfor i høj grad til at handle om at skaffe flere elever. Blandt andet ved hjælp af et godt netværk, jeg havde i Island og Færøerne.
Erling Joensen om sin tid på IHS i Sønderborg
Erling Joensen
Erling Joensen, 57 år er oprindelig seminarieuddannet på Fyn og har blandt andet været ansat 18 år på Idrætshøjskolen i Sønderborg fra 1991 til 2009. Her var han med til at udvikle og tilføre skolen en ny profil og flere elever.Erling Joensen har siden arbejdet som forstander på den japansk-inspirerede Idrætshøjskolen Bosei i Præstø, Højer Efterskole, leder af Ungdommens Uddannelsesvejledning i Sønderborg Kommune og senest forstander for Egå Ungdoms-Højskole siden 2014. Fra 1. januar forstander for Idrætshøjskolen Viborg.

Har haft en del forenings- og trænervirke i Sønderjyske badmintonklubber og var blandt andet cheftræner for DGI's første Verdenshold i badminton i 2004. Har været træner og holdleder i volleyball-klubben SØVK i Sønderborg, hvor hans datter også spiller.

Er gift og har hus sammen med Anne Vibeke Madsen, der er HR-chef i elektronikvirksomheden Lodam. Sammen har de datteren Maja på 20 år, som er aktiv i volleyklubben SØVK, hvor Erling stadig hjælper til.

Skaffede flere elever

- Mit arbejde kom derfor i høj grad til at handle om at skaffe flere elever. Blandt andet ved hjælp af et godt netværk, jeg havde i Island og Færøerne. Jeg var også iværksætter for og opfinder af et samarbejde med Zanzibarhøjskolen i Afrika, forklarer Erling Joensen og fortsætter:

- Det var en periode, hvor højskolerne måtte ud og genopfinde sig selv. Blandt andet ved at få de unge i tale med nye fag og emner omkring personlig udvikling.

IHS kom på benene igen og kører nu med fulde huse. I 2009 rykkede Joensen pælene op og fik en stilling som forstander på Idrætshøjskolen Bosei i Præstø.

Elsker at skabe

Jobbet i Præstø var en helt ny skole med japanske rødder og kampsport på skemaet og lagde ud med bare otte elever og har i dag 90 elever og 25 ansatte.

- Jeg elsker at skabe noget nyt. Det ligger dybt i mig, og jeg brænder for det direkte skolearbejde med de unge.

Af samme årsag søgte Erling Joensen også tilbage til højskolemiljøet 2014 med en forstanderstilling på Egå Ungdoms-Højskole efter knap et år som leder af Ungdommens Uddannelsesvejledning i Sønderborg Kommune.

- Jeg hører til i de frie skoler. Arbejdet i Egå handler om unge mellem 16 og 19 år, som har brug for at modnes, inden de er klar til en ungdomsuddannelse. Det har været dejligt at være med til at uddanne unge i at lede deres eget liv, tro på sig selv og turde gå nye veje, tilføjer Erling Joensen, som fra 1. januar nikker goddag til en sin nye stilling som forstander for Idrætshøjskolen Viborg.

- Den minder på flere måder om den vi har i Sønderborg, og jeg glæder mig enormt til at vende tilbage til idrætten, slutter Erling Joensen, som hen over julen skal have pakket nogle flyttekasser.

Ny forstander for Viborg-højskole: Jeg elsker at skabe noget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce