18.000 flagermus sover vinterdvale: Kom på safari i Mønsted Kalkgruber

Arne Friis Hansen fortæller om flagermusene ved en tidligere flagermussafari i Mønsted Kalkgruber. Arkivfoto: Preben Madsen

18.000 flagermus sover vinterdvale: Kom på safari i Mønsted Kalkgruber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

18.000 flagermus sover vinterdvale i Mønsted Kalkgruber. I vinterferien kan du komme med på guidede flagermussafarier, som går dybt ned under jorden i de kilometerlange minegange, og opleve i hundredevis af flagermus.

Mønsted: Når man træder ind i Mønsted Kalkgruber, er stilheden det første, der slår en. Der er tyst i flagermusenes soveværelse. Helt tyst. Kun dråbernes evige og sagte dryp-dryp høres, når de melodisk rammer vandspejlet på de krystalklare underjordiske søer. Den rislende bæk forbinder de mange søer og leder besøgende længere og dybere ind i gruberne.

Her, et godt stykke fra indgangsporten, ser man de første flagermus. Ganske små dyr, som hænger ned fra de højkuplede kalkminer. De hænger med hovedet nedad og har med deres bittesmå bagkløer hægtet sig fast i et klippefremspring i loftet. De fleste hænger frit fremme, men enkelte anes også i skjul i flintelagets revner og sprækker. Nogle flagermus kan man slet ikke se, de har gravet sig ned i løs kalk, som bare er blevet liggende tilbage, efter at de sidste minehuggere forlod minen i midten af 1950´erne.

Der bliver undervejs fortalt om flagermusenes forunderlige liv. Både i voksen- og i børnehøjde. Især børn drages af flagermus, måske fordi flagermus ofte optræder i tegnefilm, børnebøger, you-tube osv. Det er et ikke så lidt mystisk og mytisk dyr, som gennem tiden er blevet genstand i megen overtro og folkeeventyr. Hvis man f.eks. gnider flagermusens blod på øjenlågene eller i øjnene, gør det én synsk eller "natsynet", troede man, og man kunne se, hvad der er usynligt for andre og det lige så godt ved nat som ved dag. Det er måske ikke så sært, at man i gamle dage troede sådan, idet man har undret sig over, hvordan de små bevingede væsner har kunnet navigere rundt i drabelige zig-zag mønstre på den mørke nattehimmel.

Man kan komme helt tæt på flagermusene i Mønsted Kalkgruber, når der er flagermussafari i skolernes vinterferie. Arkivfoto: Morten Pedersen.
Man kan komme helt tæt på flagermusene i Mønsted Kalkgruber, når der er flagermussafari i skolernes vinterferie. Arkivfoto: Morten Pedersen.

Masser af insekter

Supergode natteflyvere er de og kan nemt tage konkurrencen op med selv de skrappeste kunstflyvere. Umiddelbart kan deres halsbrækkende zig-zag manøvrer på sommerens nattehimmel se aldeles formålsløs ud, men der er mening med galskaben. De fanger nemlig i tusindvis af insekter, og generelt er det sådan, at en flagermus hver nat skal spise halvdelen af sin egen vægt i insekter. Så der skal arbejdes flittigt i nattens insektsværm.

Hen på sensommeren og efteråret skal der flyves endnu flittigere. Endnu flere insekter skal spises, så flagermusen kan komme i god huld, så den kan gå en lang vinterdvale i møde med sul på kroppen. Mens de er i dvale i kalkgruberne, spiser de intet. Der tærer de på deres sul og sætter livet på stand-by. Ned med pulsen til 5-6 pulsslag i minuttet.

Kropstemperaturen sættes også drastisk ned, og stofskiftet går næsten helt i stå. De trækker knap nok vejret, kun en gang i mellem, og sådan går vinteren med en sødelig, dyb søvn. lige ind til foråret pibler frem, og flagermusene igen sætter kursen mod deres sommerdestination et eller andet sted i Jylland.

Netop her i februar er der garanti for at se flagermus, og man kan fra lommelygtens skær opleve i hundredvis af flagermus. Der er flagermussafari hver dag både klokken 11 og klokken 14. Flagermussafarier kan opleves i vinterferien fra den 9. feb. til den 17. feb.

18.000 flagermus sover vinterdvale: Kom på safari i Mønsted Kalkgruber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce