500 hjælpere får valget til at klappe

Stemmetællingen er igang i Tinghallen omkring midnat ved kommunalvalget i 2013, mens valgchef Erik Mathiasen følger med. Arkivfoto: Preben Madsen.

500 hjælpere får valget til at klappe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Omkring 500 valgtilforordnede, administrative medarbejdere og andre hjælpere får de 17 valgsteder til at fungere ved tirsdagens valg.

Viborgegnen: Vælgerne skal vises vej til og fra stemmeboksen, stemmesedler skal udleveres, og stemmeboksene skal bevogtes hele dagen, og sidst men ikke mindst skal stemmerne tælles op.

Der er mange opgaver, og det kræver mange hænder at få et valg til at klappe. I alt er omkring 500 valgtilforordnede, administrative medarbejdere og andre klar på de 17 valgsteder i kommunen, når valgstederne åbner klokken 8.00, til klokken ringer for at markere sidste chance for at afgive stemme klokken 20.00, oplyser valgchef hos Viborg Kommune Erik Mathiasen.

Når valgstederne lukker, går man i gang med at tælle stemmer. Hvad angår kommunalvalget, så tæller man først fordelingen på partierne og derefter de enkelte kandidater, så de personlige stemmer gøres op ved den første tælling tirsdag aften, og man derfor kan fastslå, hvem der er kommet i det nye byråd. Stemmesedlerne køres til Tinghallen i Viborg allerede tirsdag aften, hvor man så er klar til fintælling nummer to onsdag morgen.

Hvad angår stemmerne til regionsrådsvalget bliver mandatfordelingen på de forskellige partier også talt op tirsdag, men her er det først onsdag, at fordelingen på de enkelte kandidater bliver talt op, fortæller Erik Mathiasen.

Stemmesedlerne gemmes i nogle uger, så der er mulighed for endnu en fintælling, hvis der indgives klager, og derefter bliver de destrueret.

Der er i alt 74.754 stemmeberettigede i Viborg Kommune, og det er flere end ved folketingsvalgene, hvor der eksempelvis i 2015 var 69.984 stemmeberettigede i kommunen.

Det skyldes, at man har stemmeret til kommunalvalget, hvis man har boet i Danmark i tre år, mens man skal have dansk statsborgerskab for at stemme ved folketingsvalget, forklarer Erik Mathiasen.

500 hjælpere får valget til at klappe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce