Afbrænding af biogas giver alarm-problemer

Den høje flamme ved et biogasanlæg nær Grønhøj fik iagttagere til at slå brandalarm tidligt onsdag morgen. Privatfoto: Knud Erik Thorsager

Afbrænding af biogas giver alarm-problemer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brandvæsenet blev natten til onsdag igen unødigt kaldt ud til en såkaldt biogas-fakkel ved Grønhøj.

Grønhøj: Tidligt onsdag morgen - nærmere bestemt klokken 4.46 - lød alarmen på brandstationerne i Viborg og Karup. Det drejede sig om en mulig brand på Mønstedvej ved Grønhøj.

Men udrykningen af indsatslederen fra Viborg samt en holdleder og fire brandfolk i brandbilen fra Karup var forgæves. Da brandfolkene nåede frem, viste det sig at være en såkaldt biogas-fakkel, der var årsagen til, at der var slået alarm.

Faklen er en op til seks-syv meter høj flamme, som kan henføres til afbrænding af overskudsgas fra et biogasanlæg. I dette tilfælde ved det nyetablerede Grønhøj Biogas.

Faklen var således antændt med vilje, og der var ikke ved at gå ild i andet, selv om det måske på afstand kunne ligne en farlig brand i et hus eller andet.

 

Knud Erik Thorsager mener, at beredskabsvæsenet har behov for at gøre noget for at forebygge de
Knud Erik Thorsager mener, at beredskabsvæsenet har behov for at gøre noget for at forebygge de "fuldstændigt unødvendige udrykninger" til kontrollerede biogas-afbrændinger. Arkivfoto

Natte-afbrænding

Ifølge indsatslederen, beredskabsinspektør Knud Erik Thorsager fra Midtjysk Brand og Redning i Viborg, er den slags forgæves udrykninger et stigende problem for brandvæsenet. Ikke mindst fordi der er blevet flere, lokale gårdbiogasanlæg.

- Vi har haft en hel del af af den slags udrykninger i 2017. For mig var det den tredje, og mine kolleger har også haft nogle, siger Knud Erik Thorsager.

Han mener, at beredskabsvæsnet "har et behov for at få set på det" med henblik på at mindske den slags "fuldstændigt unødige udrykninger" til kontrollerede biogasafbrændinger.

Som beredskabsinspektøren fra Viborg ser det, er der mindst to problemstillinger: Den ene er at få undersøgt, om afbrændingen af overskudsgas nødvendigvis skal foregå i nattemørke, hvor den høje flamme nødvendigvis vil tiltrække sig stor opmærksomhed.

- Og det andet drejer sig om at få folk til at orientere sig bedre, før de slår alarm.  Mange er jo flere kilometer væk og ringer straks, de ser flammen. Hvis de kørte lidt tættere på, kunne de måske selv se, hvad det er - og undlade at slå alarm, siger Knud Erik Thorsager, der understreger, at brandvæsenet i selvfølgelig altid tager det alvorligt, når nogen anmelder en brand.

Afbrænding af biogas giver alarm-problemer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce