Autolakerer dømt skyldig i dobbelt uagtsomt manddrab

En tragisk ulykke ved Løvel kostede i sommer to mænd livet. Arkivfoto.

Autolakerer dømt skyldig i dobbelt uagtsomt manddrab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En 51-årig mand er fundet skyldig i at have forårsaget den ulykke, som i sommer kostede et viborgensisk brødrepar livet.

Løvel/Viborg: Retten i Viborg har fundet en 51-årig mand skyldig i anklagerne om dobbelt uagtsomt manddrab.

Den 51-årige var fører af den lastbil, der den 28. juli 2017 kørte mod nord på Aalborgvej ved Løvel. På lastbilen var der fastspændt en trailer, og på den stod en 2,5 ton tung Mercedes Sprinter-varevogn.

Klokken 11.38 gik det galt. Pludselig begyndte traileren at slingre, og den rev sig løs. Den fortsatte over i modsatte vejbane, hvor den og varevognen, som ligeledes rev sig løs, ramte ind i en modkørende personbil. I den sad blandt andet to mænd fra Viborg. De var brødre og blev begge dræbt på stedet.

Den 51-årige har i retten forklaret, at ulykken i hans øjne var det rene uheld. Han er dybt påvirket af sagen, men mener ikke, at han kan lægges til last, at traileren rev sig løs. Han er nemlig uddannet autolakerer og kører kun sjældent lastbil. Hans store kørekort, som han tog i tidernes morgen, var endda udløbet, uden at han havde bemærket det.

Men i uge 30 sidste år hjalp han alligevel med at transportere biler for den virksomhed, hvor han var ansat. Om mandagen havde han kørt tre biler fra Hobro til Viborg, og den skæbnesvangre fredag skulle han så køre den modsatte tur.

Den lastbil, han førte, havde haft traileren tilkoblet i tre-fire måneder, og selvom der kom tung vægt på, og der kom træk i krogen, da han kørte varebilen op på traileren, røg den ikke af lastbilen. Alt var, som det skulle være, mente han, og på turen var der intet usædvanligt, indtil han altså kom til viadukten ved Løvel, forklarede han i retten.

På meget kort tid gik det galt, og den dræbte fører af personbilen i modsatte vejbane nåede end ikke at bremse, da ulykken skete.

Der har da heller ikke været nogen anklager om, at den 51-åriges kørsel skulle have været medvirkende til ulykken, men en bilinspektør forklarede i retslokalet, hvor grelt det stod til med det materiel, som den pågældende chauffør altså har ansvaret for, når han sætter sig bag rattet. Han undersøgte både lastbilen og traileren, først på stedet og senere på et værksted. Tilkoblingsanordningen var nærmere rustet fast end sat fast på krogen. At traileren ikke løftede sig, da varevognen før ulykken blev kørt op på den, betød i den henseende intet:

"Tilkoblingsanordningen havde muligvis åbnet sig lidt mere, hvorefter bump, træk og stød under kørslen gjorde, at de skiltes ad," står der i dommen.

Derudover var varebilen ikke spændt fast efter "best practice"-metoden. Varebilen faldt først af, da personbilens venstre forhjul ramte skærmkassen på venstre side af påhængsvognen, og da opstod der så stor en stopeffekt, at surringsremmen knækkede og varevognen fortsatte. Hvordan, den tonstunge varevogn var spændt fast, havde dog ingen betydning for, at ulykken skete.

I retten blev den 51-årige bakket op af en tidligere kollega, som plejede at køre med den pågældende lastbil og trailer. Det undgik han kun den dag, fordi han havde fået job ved en anden vognmand. Ifølge ham kunne ulykken ligeså vel være sket med ham eller alle andre ansatte bag rattet.

Men retten mente altså, at der ikke blot var tale om uheld: Der er tale om uagtsomhed, som forårsagede ulykken, og dermed var det den 51-åriges uagtsomhed, der kostede de to mænd på henholdsvis 61 og 53 år livet.

- Jeg er umiddelbart overrasket over dommen. Nu skal vi læse rettens begrundelse, og så må vi tage stilling til, om den skal ankes, siger forsvarsadvokat Karina Skou, som har repræsenteret den 51-årige.

Straffen lyder på 20 dagbøder af 400 kroner og en betinget frakendelse af kørekortet.

Den 51-årige arbejder fortsat som autolakerer, men har meddelt sin nye arbejdsgiver, at han ikke vil køre lastbil igen.

Autolakerer dømt skyldig i dobbelt uagtsomt manddrab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce