Bækkens bugtninger blev indviet


Bækkens bugtninger blev indviet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgmester Torsten Nielsen (K) stod i spidsen, da genbugtningen af Rævind Bæk ved Gammelstrup blev indviet. Et godt eksempel på hvor langt man kan komme med dialog, samarbejde og borgerinitiativer, sagde han.

Gammelstrup: Et godt eksempel på hvor langt man kan komme med en god idé, et initiativ fra en gruppe borgere og dialog og samarbejde mellem en række parter.

Sådan sagde borgmester Torsten Nielsen, da han fredag formiddag stod for den officielle del af indvielsen af et naturgenopretningsprojekt i Rævind Bæk mellem Gammelstrup og Sparkær. Her har seks lodsejere taget initiativ til at få genslynget en to kilometer lang strækning af bækken, der blev rettet ud for at få mere landbrugsjord ved husmandsstederne ved bækken i midten af 1930´erne.

De seks lodsejere fik bevilget omkring en million kroner fra en kommunal pulje til vandløbsrestaureringer for at de to kilometer bæk igen kunne komme til at sno og bugte sig i stedet for at strække sig i nærmest lige linjer. I går var der så indvielse ved Finn Støy på Bækkegårdsvej 42. Han er en de seks lodsejere, der tog initiativet, og fritidshuset på stedet har været i familiens eje i 60 år.

-Jeg kan huske, hvordan man tidligere kunne fange ørreder og ål i bækken, og sådan skulle det jo gerne blive igen med dette fine projekt, som er blevet helt fantastisk flot. Og så har det jo også den gode effekt, at vi seks naboer har mødtes om det og er kommet til at kende hinanden endnu bedre, sagde Finn Støy blandt andet.

Inden da havde Torsten Nielsen prist initiativet, der, som han sagde, kommer både de lokale, lodsejerne og hele vandsystemet til gode.

- Jeg tror på, at det her gavner naturen på alle måder, at forløbet kommer tilbage, som det var før 1930´erne, sagde Torsten Nielsen blandt andet.

Fakta
Rævind Bæk blev rettet ud i midten af 1930'erne, og det skete med håndkraft af en flok mænd, der kom på cykel med spader på ryggen hver morgen, og så gravede de ellers, indtil Rævind Bæk strakte sig i lige linjer.Det skete for at frigive mere landbrugsjord, men det har længe været et ønske at få bugtningerne tilbage, og nu er der lavet i alt 20 slyng på den godt to kilometer lange strækning af Rævind Bæk.

Nærmere betegnet fra 360 meter fra vejbroen ved Enrico Dalgasvej i syd og til vejbroen ved Risbankevej i nord. Det har forlænget bækken med 300 meter, og samtidig er bækkens forløb altså bragt tilbage til det oprindelige.

Der er desuden lagt gydegrus i 11 gydebanker for at skabe bedre gydesteder for ørrederne i bækken, og fire grøfter, der leder okker ud i bækken, er blevet sløjfet.

Det er seks lokale lodsejere, der har taget initiativ til projektet, der har kostet cirka en million kroner, og som er finansieret via Viborg Kommunes pulje til vandløbsrestaureringer. Lodsejerne er Arne Friis Hansen, Finn Støy, Carl Emil Madsen, Tage Jensen, Peter Bertelsen og Ole Bjørn Heiring Sørensen.
Det var borgmester Torsten Nielsen, der stod for den officielle indvielse. Foto: Morten Dueholm
Det var borgmester Torsten Nielsen, der stod for den officielle indvielse. Foto: Morten Dueholm

Et vigtigt vandløb

Også Rasmus Bang fra det rådgivende ingeniørfirma Atkins, der har lavet projektoplægget - i øvrigt uden at der i første omgang var udsigt til at få penge for det - priste projektet og det samarbejde, der førte til det.

- Der har været mange ting at tage hensyn til, når man skal forbedre et fysisk forløb af et vandløb. Der er naturen, lodsejernes ønsker, det historiske forløb og anlægstekniske ting, som at maskiner også skal kunne komme frem. Men det har været rigtigt spændende at arbejde med et projekt, som er startet nedefra, sagde Rasmus Bang.

Formanden for Viborg Sportsfiskerforening, Jørgen Buch, fremhævede vandløbets vigtighed.

- Rævind Bæk er et vigtig vandløb, for det er fødestue, vuggestue og børnehave for de havørreder, som ender i blandt andet Limfjorden på længere sigt, sagde han blandt andet og fortalte, at optællinger af fisk viser, at antallet er ørreder er på vej op i Rævind Bæk, men at der fortsat er arbejde at gøre for at få bestanden yderligere op.

Derefter gik turen med lodsejer Arne Friis Hansen og kommunens projektleder Keld Schrøder-Thomsen som turguider ned til bækken, hvor projektet blev indviet ved, at borgmesteren kastede en portion gydegrus i bækken.

Der var et stort fremmøde til indvielsen ved Rævind Bæk mellem Gammelstrup og Sparkær. Foto: Morten Dueholm
Der var et stort fremmøde til indvielsen ved Rævind Bæk mellem Gammelstrup og Sparkær. Foto: Morten Dueholm

I spil til vindmøllepenge

Projektet var i øvrigt et af tre, som der blev søgt om midler til, da der kom en pose penge til området som følge af den såkaldte grønne ordning, som blev udløst af opsætningen af de tre store vindmøller ved Gammelstrup. Den såkaldt grønne ordning administreres af energinet.dk, og den skal fremme lokalbefolkningens accept af opstillingen af store vindmøller.I Gammelstrup-området blev det dog den nye cykelsti fra Gammelstrup til Birkesø, der fik tildelt pengene, men det var under behandlingen af ansøgningerne, at kommunen blev opmærksom på projektet ved Rævind Bæk, og i den forbindelse at der blev fundet midler i en pulje til vandløbsrestaureringer.

Finn Støy er en af de seks lodsejere, der er gået sammen om naturgenopretningsprojektet. Foto: Morten Dueholm
Finn Støy er en af de seks lodsejere, der er gået sammen om naturgenopretningsprojektet. Foto: Morten Dueholm
En anden af lodsejerne, Arne Friis Hansen (th.) gik i spidsen for rundvisningen ved bækken. Foto: Morten Dueholm
En anden af lodsejerne, Arne Friis Hansen (th.) gik i spidsen for rundvisningen ved bækken. Foto: Morten Dueholm
Fredag, den 15. september 2017    Borgmester Torsten Nielsen indvier et særligt naturgenopetningsprojekt , hvor seks lodsejere er gået sammen om at få genslynget et stykke af Rævind Bæk mellem Gammelstrup og Sparkær     Foto: Morten Dueholm
Fredag, den 15. september 2017 Borgmester Torsten Nielsen indvier et særligt naturgenopetningsprojekt , hvor seks lodsejere er gået sammen om at få genslynget et stykke af Rævind Bæk mellem Gammelstrup og Sparkær Foto: Morten Dueholm

Bækkens bugtninger blev indviet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce