Besøg flagermusenes soveværelse i Daugbjerg

Man kan komme tæt på de sovende flagermus i Daugbjerg Kalkgruber i vinterferien. Pressefoto.

Besøg flagermusenes soveværelse i Daugbjerg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I vinterferien kan man i Daugbjerg Kalkgruber opleve nogle af de mange hundrede sovende flagermus, der er midt i deres lange vintersøvn. Men husk lommelygten.

Daugbjerg: At overvintre i grubegangenes mørke stilhed er et kæmpe hit for flagermus. Netop nu kan besøgende få et nærmere kig på de små, pudsige væsener, når Daugbjerg Kalkgruber i skolernes ferieuge åbner porten til dybet og dermed også et nærmere kig på flagermusene, der hænger og snorksover på væggene eller i loftets klippefremspring .

Det er en god ide at medbringe en lommelygte, så man kan få et bedre kig på de bevingede væsner. De bliver nemlig ikke forstyrret af, at man lyser på dem. Men man må ikke røre ved dem. Flagermusene er stadig midt i vinterdvalen, som startede tidligt på efteråret og først når sin afslutning, når det lille, flagrende dyr vejrer forår i luften. Men alligevel er der måske allerede nu en snert af forår et eller andet sted. Det fornemmer grubernes ejer Anita Hildsgaard.

"Indtil nu har mange af flagermusene sovet dybt inde i grubegangene, helt derinde hvor ingen mennesker normalt færdes. Men nu oplever vi, at stadig flere er rykket tættere indgangen og dermed også kan opleves i den del af minerne, hvor der er adgang. Så noget tyder på, at de ikke sover så dybt, som de har gjort", fortæller Anita Hildsgaard.

Tusinder af flagermus

I Daugbjerg overvintrer 10.000 - 16.000 flagermus, fordelt på fem forskellige arter. Fælles for dem alle er, at de kan nøjes med at trække vejret to gange i timen, når de sover vintersøvn. Er man heldig, kan man under besøget alligevel opleve en enkelt vågen flagermus, mens den fuldstændig lydløst navigerer rundt i luften i drabelige zigzag mønstre og med stor sikkerhed undgår at flyve ind i tobenede besøgende eller andre forhindringer.

Daugbjerg Kalkgruber er Skandinaviens ældste kalkmine og har en historie, der går cirka 1500 år tilbage. Dengang begyndte man at bryde kalk til mørtel, først fra åbne brud, men efterhånden fandt man også ud af at grave minegange, så arbejdet kunne fortsætte - selvom det var vinter udenfor.

Rigtig vinter bliver det nemlig aldrig dernede i grubegangene. Her ligger temperaturen året rundt på otte plus grader. Derfor kan det på en kold vinterdag ligefrem føles lunere at "gå under jorden". Den konstante temperatur og en høj luftfugtighed betyder også, at det ikke kun er flagermus, der elsker at bo her. Det samme gør ostene, som trives og modnes fortrinligt i det ostelager, der også findes i gruberne, hvor der er åbent hele vinterferien fra 10 til 16.00.

Besøg flagermusenes soveværelse i Daugbjerg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce