Brandinspektør fik travlt med medierne da jorden gav efter ved Mønsted Skole

Harry Frandsen var i 1989 brandinspektør ved Fjends Kommune og oplevede stor medieinteresse efter sammenstyrtningen ved Mønsted Skole. Arkivfoto: Jens Ingolf Nørgaard

Brandinspektør fik travlt med medierne da jorden gav efter ved Mønsted Skole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den daværende brandinspektør i Fjends fik travlt, da jorden åbnede sig ved Mønsted Skole for 30 år siden. Han oplevede at blive hentet til badminton af sin kone, fordi der stod et tv-hold ved privaten for at høre nyt om sammenstyrtningen.

Mønsted: - Det var en sensation, og en stor og interessant nyhed for alle landets medier, og det kunne godt mærkes. Aviser som Ekstra Bladet, Jyllands-Posten, BT, de lokale aviser og radio- og tv-stationer ville jo vide, hvad der skete.

Sådan fortæller den nu 73-årige Harry Frandsen, der i mange år var brandinspektør og senere beredskabschef i den daværende Fjends Kommune. I 1989 var han brandinspektør med ansvar for kommunens bygninger og vedligeholdelse, så da en gammel minegang gav efter ved Mønsted Skole og efterlod et hul på fem gange fem meter og fire meter i dybden, fik Harry Frandsen travlt.

- Jeg husker tydeligt, hvordan jeg blev ringet op af den tidligere skoleinspektør i Mønsted, Niels Hauge, der fortalte, at det var helt galt ved skolen, og at et stort hul var opstået i løbet af natten. Jeg forsøgte at slå det hen med, at det måtte være et lille hul, men han forsikrede, at det var det ikke, fortæller Harry Frandsen.

Som folkebladet fortalte torsdag, var det den 21. februar nøjagtig 30 år siden, at den glemte minegang ved skolen styrtede sammen og sendte de 350 elever til midlertidige skolestuer i hallen, på kroen, i Kulturhuset, i Feltlaboratoriet ved kalkgruberne i Mønsted og på skolerne i Stoholm og Sparkær i syv måneder. Først da minesystemet var kortlagt, og hullet fyldt op med 800 kubikmeter beton i oktober blev hverdagen som før for eleverne på skolen.

Der var bekymring for, om minegangene også gik ind under Holstebrovej, lige som de strakte sig under vejen ind til Mønsted Skole, som ses her ude fra hovedvejen. Arkivfoto: Rune Feldt-Rasmussen
Der var bekymring for, om minegangene også gik ind under Holstebrovej, lige som de strakte sig under vejen ind til Mønsted Skole, som ses her ude fra hovedvejen. Arkivfoto: Rune Feldt-Rasmussen

Hentet til badminton

Samtidig med at kommunens folk skulle finde ud af, hvad og hvorfor det var sket, kom den store medieinteresse. Det var før mobiltelefonernes tid, og henvendelser fra pressen måtte tages, når man var tilbage på kontoret og om aftenen, husker Harry Frandsen.

- Jeg havde jo ikke fået nogen træning i at håndtere medierne, og jeg ved ikke, om jeg altid håndterede det lige godt, men vi tog det, som det kom. Og det var tryk på. Jeg kan huske, at min kone hentede mig til badminton i hallen, fordi der stod et tv-hold derhjemme, der ville lave et indslag om sammenstyrtningen og lige ville stille nogle spørgsmål. Jeg husker også et radiointerview, hvor jeg blev spurgt, om hovedvejen var undermineret af minegange, og jeg svarede, at det kunne jeg ikke udelukke. Det var jo rigtigt nok, men der trådte jeg nok lidt i nælderne, for det blev de ved med at bore i, og der var jo en vis nervøsitet for flere sammenstyrtninger, fortæller Harry Frandsen.

Undervejs skulle han dog på et kursus i katastrofeberedskab i København og dermed overtog kolleger som Roland Rasmusen og Tom Laursen kontakten med medierne.

Flotte minegange

Den tidligere beredskabschef konstaterer, at det er en af de sager, som han husker godt.

- Jeg var jo lidt grøn og ny, og det var spændende at være en del af, siger han, og beklager samtidigt, at man i sidste nede måtte fylde minegangene med beton.

- Jeg var derinde med den daværende vejformand Bjarne Christensen fra en indgang ikke så langt fra hovedvejen. Vi tog et reb om livet og gik ind, og det var nogle meget fine gange. De var flot lavet og stod velbevaret, når man ellers havde banet sig vej gennem spindelvævet. Der var skinner, så der havde været tipvogne derinde, og jeg synes faktisk, det var synd, at de blev fyldt op på den måde. Der var ingen tegn på, at der havde været sammenstyrtninger tidligere i gangene, og årsagen til sammenstyrtningen var et utæt vandrør, der endte med at føre til, at kalklaget gav efter, og ikke at gangene som sådan var ustabile. Men på den måde sikrede man selvfølgelig, at det ikke skete igen, siger Harry Frandsen.

Han var ansat i Fjends Kommune fra 1979 til kommunesammenlægningen i 2007 og var derefter brandinspektør hos Viborg Brandvæsen frem til sin pension i 2010.

Brandinspektør fik travlt med medierne da jorden gav efter ved Mønsted Skole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce