Daugbjerg-forening nåede sit mål

Udsigten fra Daugbjerg Dås er fantastisk. I gamle dage skulle man kunne se 49 kirketårne fra toppen, men så mange er der ikke i dag. Arkivfoto: Morten Dueholm

Daugbjerg-forening nåede sit mål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Foreningen Venner af Daugbjerg Dås kunne på generalforsamlingen forleden se tilbage på et år, hvor man efter godt tre år endelig formelt overtog vartegnet ved Daugbjerg fra Det Radikale Venstre.

Daugbjerg: Man nåede målet efter tre et halvt års arbejde, og på den baggrund var sidste år et jubelår for foreningen Venner af Daugbjerg Dås.

Sådan fortæller formanden for foreningen, Hans Pedersen, efter generalforsamlingen forleden. Her kunne de omkring 20 fremmødte glæde sig over, at man i løbet af 2017 nåede det mål, man havde arbejdet hen imod. Nemlig at man med skøde, tinglysning og alt det andet formelle papirarbejde endelig formelt overtog den høje knold ved Daugbjerg fra Det Radikale Venstre, som ellers har været ejere af vartegnet i en menneskealder.

Den 72 meter høje Daugbjerg Dås ligger i udkanten af Daugbjerg, og højen har siden 1931 været ejet af Det Radikale Venstre i Gl. Viborg Amt. Foreningen stod også for at få stedet fredet i 1932, og højen har været hjemsted for mange politiske møder - arrangeret af Det Radikale Venstre gennem tiden. Da Amtsforeningen blev nedlagt kom det i 2014 på tale at overdrage stedet til en lokal forening, og den 7. april 2014 stiftede man derfor foreningen Venner af Daugbjerg Dås, der så skulle overtage ejerskabet.Overdragelsen har dog trukket ud, fordi den nedlagte forening formelt var ejer, og en nedlagt forening ikke kunne overdrage stedet og underskrive en tinglysning. Men i løbet af 2017 kom overtagelsen altså på plads.

Hjælp fra forening

Venner af Daugbjerg Dås fik i øvrigt hjælp fra en anden Daugbjerg-forening - nemlig Tråd i Daugbjerg - til at betale de omkostninger på 11.000 kroner, der knyttede sig til overtagelsen af Daugbjerg Dås, selv om advokat Jeppe Jepsen fra Skive har arbejdet med sagen uden at tage betaling for arbejdstiden.

Der har dog været en enkelt skygge over årets løb i foreningen, da kasserer Jørgen Jønsson døde pludseligt i sommer, fortæller formand Hans Pedersen.

- Vi mangler jo også Jørgen, som andre af byens foreninger nu gør, og der skal vi lige have samlet op, for det har været ham, der har siddet med planlægningen af, hvad vi så skal bruge Daugbjerg Dås til. Så i forhold til kommende aktiviteter er vi ikke nået så langt. Men vi arbejder dog på at lave en fortælle- og sangaften med sange af Jeppe Aakjær. Han var den første store taler på "Dåsen" og samlede 3000 mennesker, så det er passende at markere det som noget af det første, siger Hans Pedersen.

I bestyrelsen var der genvalg til Hans Pedersen, så blev Svend Erik Jensen valgt ind som afløser for Jørgen Jønsson. I bestyrelsen sidder også Mogens Larsen, Jørgen Jensen og Gregers Laigaard.

I øvrigt er ordet "Dås" ifølge Jysk Ordbog en "aflang kæmpehøj", "et offersted" eller "opkastet jordvold fra oldtiden".

Daugbjerg-forening nåede sit mål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce