Efter ekstraordinært møde: Nu banes vejen for stort biogasanlæg

Stine Damborg Hust og det øvrige klima- og miljøudvalg har sagt ja til at der kan arbejdes videre med planerne om et biogasanlæg ved Vammen. Arkivfoto: Morten Pedersen

Efter ekstraordinært møde: Nu banes vejen for stort biogasanlæg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det omdiskuterede biogasanlæg ved Vammen er nu et stort skridt tættere på en realisering. Håbet er at gøre Viborg til en grønnere kommune.

Vammen: Den var ikke let, men den var nødvendig.

Sådan skal man tolke den beslutning, som klima- og miljøudvalget tirsdag tog efter et ekstraordinært møde. Udvalget havde ét punkt på dagsordenen: Det omdiskuterede biogasanlæg, der ønskes opført syd for Vammen.

Fire af udvalgets fem medlemmer vedtog den lokalplan, som gør det muligt at bygge det store anlæg. Kun Birthe Harritz (S) var imod, da hun ønsker en anden placering, fortæller formanden for udvalget, Stine Damborg Hust.

Hun var heller ikke selv begejstret for beslutningen, som der dog ikke fandtes gode alternativer til, siger hun.

- Jeg synes helt ærligt, at det er et godt projekt, og jeg vil også gerne, at vi har et stort biogasanlæg, men jeg ville også ønske, at der fandtes en mere hensigtsmæssig placering. Det gør der dog ikke, siger den konservative udvalgsformand.

Et biogasanlæg fylder en del, og æstetikken kan diskuteres, mener kritikerne. Her ses et anlæg ved Odense. Arkivfoto
Et biogasanlæg fylder en del, og æstetikken kan diskuteres, mener kritikerne. Her ses et anlæg ved Odense. Arkivfoto

Forstår bekymringer

Planlægningen af et biogasanlæg på Sønderupvej 1 ved Vammen har været i gang i mere end et år, og udvalget har tidligere udskudt sin beslutning to gange.

Man har dog haft den bagkant, at man kan få tilskud fra staten til denne energiform, men det krævede, at man ikke udsatte sagen yderligere, fortæller Stine Damborg Hust.

- Skal man først undersøge en yderligere placering, vil projektet trække ud, og så vil det nok falde til jorden, mener hun.

En stor del af kritikken imod planerne går på en øget trafikbelastning til og fra anlægget, ligesom mange kritiserer at det vil skæmme naturen og landskabet. Biogasanlægget får 42 meter høje skorstene og 24 meter høje reaktortanke og ligger højt i landskabet.

Den bekymring anerkender Stine Damborg Hust til fulde.

- Men vi vælger at gå videre med projektet, fordi vi rigtig gerne vil have et biogasanlæg, siger hun, og sammenligner det med den evige debat om vindmøller, som de færreste ønsker at have stående i baghaven.

- Og siger man sådan hver gang, så bliver det svært at komme i mål med de målsætninger, vi har i kommunen og på landsplan med at nedbringe CO2-udledningen. Vi vil gerne finde den bedst mulige placering, men det er også det muliges kunst, og der er mange parter, der skal mødes, siger Stine Damborg Hust.

Borgermøde

Selvom klima- og miljøudvalget nu har sagt ja til de planer, som gør en realisering mulig, så er intet endnu en realitet. Først og fremmest bliver der otte ugers høringsfrist, ligesom der afholdes et borgermøde mandag den 18. marts 2019 klokken 19.00 på Aarhus Universitet, Foulum.

Den endelige beslutning om, hvorvidt der skal rejses et biogasanlæg ved Vammen, skal træffes i byrådet.

Biogasanlægget skal efter planen kunne behandle cirka 267.800 tons biomasse årligt. Hvis det bygges på den ønskede placering, skal Viborg Bioenergi i øvrigt betale for nogle forbedringer af T-krydset Tjele Møllevej/Sønderupvej, som kommer til at blive brugt til langt flere lastbilkørsler, end tilfældet er i dag. Man regner med 91 tunge transporter om dagen - og endnu flere i høstsæsonen.

Efter ekstraordinært møde: Nu banes vejen for stort biogasanlæg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce