Færre investeringer i sort energi

Mærsk, hvis olie- og gasudvinding nu er overtaget af franske Total, er en af de virksomheder, som Viborg Kommune har aktier i. Arkivfoto

Færre investeringer i sort energi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Viborg Kommune vil ikke længere investere i aktier for virksomheder, som får mere end fem procent af deres omsætning fra fossile brændstoffer.

Viborg: Et enigt byråd besluttede på det seneste møde, at Viborg Kommune inden for det næste år skal omlægge sine aktieinvesteringer, så man ikke længere investerer i aktier for virksomheder, som henter mere end fem procent af deres omsætning fra fossile brændstoffer.

Kommunens investeringer i aktier udgør aktuelt omkring 23 millioner kroner, mens kommunen har realkredit- og statsobligationer for omkring 600 millioner kroner.

Gennem investeringsforeninger i Nordea, Sydbank og Danske Bank har kommunen aktier i foretagender, som handler med olie og kul - altså fossile brændstoffer, fremgår det af en oversigt, som indgår i politikernes beslutning.

I foråret 2016 besluttede det daværende byråd, at kommunen ikke ville ændre sin strategi for investeringer i aktier, men siden da har der været megen fokus på det signal, som kommuner sender ved at investere i sort energi samtidig med, at der er klar strømning mod mere bæredygtige og klimavenlige investeringer.

Det har ført til, at fire kommuner i Jylland - Silkeborg, Skanderborg, Aalborg og Fredericia - har besluttet helt at udelukke investeringer i fossile brændstoffer.

Flere omkostninger

Mads Panny (S) fandt, at det er en helt rigtig beslutning, at kommunen fravælger investeringer i virksomheder, der tjener penge på fossile brændstoffer.

Og så tilføjede han, at kommunen i næste omgang også bør se nærmere på, hvordan man kan undgå kundeforhold med banker, der opererer i skattely.

Venstres Kim Dongsgaard støttede også forslaget om at begrænse investeringer i sort energi, men han pegede samtidig på, at det efter hans opfattelse vil betyde, at kommunen får et mindre økonomisk afkast, og at man får flere omkostninger ved at investere.

- Viser det sig, at det bliver resultatet, må vi genoverveje beslutningen, sagde Venstre-manden.

Også den konservative Peter Juhl var skeptisk over for beslutningen.

- Vi tror ikke på, at beslutningen gør den store forskel, og vi redder ikke verden med det her. Men vi stemmer for, sagde Peter Juhl.

Færre investeringer i sort energi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce