Færre statspenge til byfornyelse i oplandet

Borgerinddragelsen er en vigtig del af områdefornyelses-projekterne, pointerer udvalgsformand Mette Nielsen. Her er vi til møde om områdefornyelsen i Møldrup i januar 2017. Arkivfoto: Morten Pedersen

Færre statspenge til byfornyelse i oplandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Viborg Kommune har gennemført eller er i gang med adskillige såkaldte områdefornyelser i oplandsbyerne. Fra i år vil staten skyde færre penge i den slags projekter.

Viborgegnen: Adskillige af byerne i Viborg Kommunes opland har haft glæde af, at staten har været relativt generøs i forhold til at skyde penge i lokale byfornyelses-projekter - også kaldet områdefornyelser. Nu bliver der imidlertid nye tider, for staten giver med virkning fra i år ikke længere så store tilskud til områdefornyelser.

Hidtil har statspengene udgjort en tredjedel af de samlede udgifter, så Viborg Kommune har kun skullet betale to tredjedele af udgifterne. Nu er det direkte statstilskud afskaffet. I stedet uddeler staten et samlet beløb, som kommunen kan bruge til blandt andet områdefornyelse, bygningsfornyelse og nedrivning, men dette beløb er betydeligt mindre end det, som Viborg Kommune hidtil har fået.

Dermed bliver det altså sværere for Viborg Kommune at finansiere fremtidige byfornyelses-projekter, men det skal ikke betyde, at det nu er slut med den slags projekter, mener Mette Nielsen (S), der er formand for byrådets landdistriktsudvalg.

- Det er rigtig ærgerligt, at den statslige medfinansering mere eller mindre forsvinder, og vi skal have nogle drøftelser om, hvordan vi så gør, men det er ikke slut med den slags projekter. Vi skal have fokus på, hvad man egentlig ønsker i lokalområderne. De hidtidige områdefornyelser er især gennemført i det, vi kan kalde rådhus-byerne, hvor man havde rådhusene i de gamle landkommuner. Nu skal vi se på, hvad vi gerne vil, og hvad man har af ønsker i nogle af de øvrige byer, og så må vi jo gå til budgetforhandlingerne med det, men det er klart, at det var nemmere, da vi havde en statslig medfinansiering, så vi havde noget i lommen på forhånd, siger Mette Nielsen.

Otte projekter

Viborg Kommune har afsluttet områdefornyelser i Ørum, Vammen og Karup. De har kostet henholdsvis 8,8, 4,2 og 6,1 millioner kroner. I øjeblikket er man i gang med den fysiske gennemførelse af projekter i Møldrup (8,4 mio. kr.), Stoholm (8,4 mio. kr.), Klejtrup (6 mio. kr.) og Rødkærsbro (8,4 mio. kr.). Dertil kommer, at teknisk udvalg i november sidste år besluttede at tage hul på et projekt i Frederiks. En områdefornyelse i Fjordklyngen (Skals, Ulbjerg, Nr. Rind, Låstrup, Sundstrup, Skringstrup) er under planlægning, og pengene til dette område er derfor endnu ikke afsat i kommunens budget.

Færre statspenge til byfornyelse i oplandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce