Forbrugerne må af med flere penge til varme

Møldrup Varmeværk hæver prisen i det kommende fyringsår, fordi det statslige grundtilskud falder væk. Foto: Møldrup Varmeværk

Forbrugerne må af med flere penge til varme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Møldrup Varmeværk er nødt til at hæve prisen med det, der svarer til cirka 3500 kroner for et standardhus. Varmeværket satser dog fortsat på at være et af de billigste værker i kommunen.

Møldrup: Som alle andre varmeværker på Viborg-egnen er Møldrup Varmeværk ramt af, at et statsligt tilskud - det såkaldte grundbeløb - falder bort og vil være helt udfaset fra 1. januar 2020. Derfor får forbrugerne i Møldrup en prisstigning i varmeåret 2019/2020. Prisstigningen er for et standardhus på 130 kvadratmeter på cirka 3500 kroner.

Varmeprisen er dog fortsat relativt lav i Møldrup. I runde tal er der tale om, at prisen for et standardhus stiger fra cirka 9700 til cirka 13.200 kroner. Bestyrelsen for varmeværket påpeger da også, varmeværket i mange år har været et af de billigste værker i Viborg Kommune, og at man arbejder på, at det også vil være tilfældet i fremtiden. I det kommende varmeår vil værket være nummer tre eller fire fra den billige ende.

Desuden er varmeprisen i Møldrup faldet en del gennem de seneste år, så prisstigningen svarer til, at man er tilbage ved den pris, som et standardhus i Møldrup betalte i 2014. I eksakte tal forventes der i budgettet for 2019/2020 en kWh-pris på 52,50 kroner og en fast afgift på 18,75 kroner per kvadratmeter.

Nyt varmepumpeanlæg

Statstilskuddet, som varmeværket kommer til at mangle, er på cirka 1.875.000 kroner om året, og varmeværket er i fuld gang med at omlægge varmeforsyningen, så man får kompenseret for den manglende indtægt. Møldrup Varmeværk satser på at etablere et luft til vand el-varmepumpeanlæg på Erhvervsvej 25. Projektet er godkendt og afventer nu kun en behandling i byrådets klima- og miljøudvalg i maj, samt at Viborg Byråd godkender en kommunegaranti på økonomien i juni.

- Vi har næsten fået et forhånds-ja, men mangler lige den endelige godkendelse. Så vi forventer, at anlægget kan være i drift i begyndelsen af 2020. Målet er, at vi dermed kan fastholde prisen på det niveau, vi har efter den udmeldte prisstigning. Det er svært at forudsige, hvad det betyder helt præcist, for det afhænger af udviklingen i gas- og elpriser, men det giver os muligheden for at kunne veksle mellem to energimuligheder, nemlig el og gas, afhængig af prisen, siger Hans Bach, der er formand for varmeværket.

Genbrugsvarme

Han ærgrer sig over, at det trods flere års arbejde ikke er lykkedes at få udnyttet den genbrugsvarme, som i øjeblikket sendes op i den blå luft fra virksomheden Scanflavour, der siden er blevet overtaget af Essentia. Det er først og fremmest Skat og Naturklagenævnet, der har sat en stopper for de hidtidige bestræbelser, men varmeværket håber fortsat, at det bliver muligt at udnytte overskudsvarmen.

- Miljømæssigt set er det jo helt galt, at varmen i øjeblikket bliver sendt op i den blå luft over Møldrup. Der er energi til at forsyne cirka 60 procent af byen med varme. Det vil ikke være gratis, men af miljøhensyn vil det jo være fuldstændig fjollet, at energien ikke bliver udnyttet, så vi håber, at det en dag vil lykkes, siger Hans Bach.

Forbrugerne må af med flere penge til varme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce