Formand: Færre og ældre landmænd er en udfordring

Landbruget blev mærket af den historiske tørke i 2018. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Formand: Færre og ældre landmænd er en udfordring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Generationsskiftet i landbruget var blandt emnerne i formand Claus Clausens beretning, da Landboforeningen Limfjord forleden holdt generalforsamling.

Vroue: "Vi bliver færre heltidslandmænd, og gennemsnitsalderen på dem, der er tilbage, stiger. Hvordan får vi de unge til at overtage bedrifterne?"

Sådan spurgte formand Claus Clausen fra Vroue i sin beretning, da Landboforeningen Limfjord med medlemmer i Skive, Salling og de tidligere Fjends og Karup kommuner forleden holdt generalforsamling.

Han berettede om tiltag, som er med til at lette et generationsskifte, men om det er nok, tvivlede han på. Claus Clausen så også tilbage på et 2018, der bød på den værste tørke i 100 år og et samlet milliardtab til landbruget som sådan.

Han lagde vægt på, at der er store forskelle indenfor landbruget. Nogen vil på jysk sige, at 2018 var nogenlunde, mens andre reelt har arbejdet gratis og har kreditorer til at dække underskuddet. På samme måde har man en stor gruppe med fornuftig indtjening og fornuftig gæld, men også en gruppe med voldsom ubalance i driften, påpegede Claus Clausen.

Medlemmer af Landboforeningen Limfjord var samlet til generalforsamling forleden. Pressefoto
Medlemmer af Landboforeningen Limfjord var samlet til generalforsamling forleden. Pressefoto

Vandmiljø og landbrug

Og vandrammedirektivet, der skal forbedre vandkvaliteten i fjorde, søer og vandløb ved at begrænse udledning af kvælstof og fosfor og ved at oprette flere vådområder, var blandt en række emner som Claus Clausen var omkring i sin beretning. Spørgsmålet er nemlig om, man kan bevare landbrugsproduktionen og samtidigt indfri målene i vandrammedirektivet, påpegede han.

"Vil de virkelig braklægge op til halvdelen af jorden, der afvander til Hjarbæk Fjord, Lovns Bredning og Skive Fjord? Hvis ikke der kommer signaler om, at man politisk ønsker at bevare den landbrugsproduktion, der er i området, så vil der komme nogle store usikkerheder omkring fremtidig produktionsvilkår. Lige nu rider politikerne på to heste, de vil bevare landbrugsproduktionen, og de vil opfylde vandrammedirektivet. Jeg stiller nu spørgsmålet: "Hvis begge dele ikke lader sig gøre, hvad er så jeres første prioritet?", spurgte han i beretningen.

Foreningens regnskab viste et overskud på 754.000 kroner. Det blev det besluttet, at 500.000 kroner skal udloddes til medlemmerne, og den resterende del investeres i nyt tag på landbrugscentret i Skive.

I bestyrelsen var der genvalg til Kristian Boel Østergaard, Carsten Boye Jensen, Jesper Thomsen og Sejr Bisgaard. Nyvalgt blev Casper Kabel Rasmussen. Efter generalforsamlingen har Claus Clausen valgt at trække sig som formand. Bestyrelsen vil konstituere sig i løbet af februar, så snart hele bestyrelsen er samlet, oplyser landboforeningen.

Formand: Færre og ældre landmænd er en udfordring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce