Græsdyrkning kan løse miljø-problemer

Dyrkning af græs og andre flerårige afgrøder kan reducere landbrugets udledning af kvælstof til vandmiljøet. Arkivfoto: Jens Frandsen

Græsdyrkning kan løse miljø-problemer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forskerne i Foulum har svaret på, hvordan landbruget kan opfylde de nye og skrappere krav for udledning af kvælstof til Limfjorden.

Foulum: Vandplanerne stiller skrappe krav til landbruget i ikke mindst Viborg-området om, at det skal reducere udledningen af kvælstof til vandmiljøet i Limfjorden. Forskerne på Aarhus Universitet i Foulum har svaret på, hvordan det er muligt selv i de mest kritiske dele af oplandet til Limfjorden.

Svaret kan man høre mere om på Plantekongres 2019, der holdes i Herning den 15. og 16. januar. DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug skriver på sin hjemmeside, at centerleder og seniorforsker Uffe Jørgensen fra Institut for Agroøkologi vil belyse spørgsmålet i sit indlæg på plantekongressen.

Svaret er kort fortalt, at landmændene skal dyrke mere græs og andre flerårige afgrøder i stedet for korn, raps og majs. Hvis man omlægger mellem 25 og 35 procent af landbrugsarealet omkring Limfjorden til biomasseproduktion kan man nå vandplanernes mål. Samtidig opnår man den sideeffekt, at landbrugets klimabelastning og brug af pesticider reduceres.

Målrettet græs-dyrkning

DCA skriver, at Uffe Jørgensen sammen med sine kolleger på Institut for Agroøkologi har lavet en analyse, der viser, hvor meget raps, korn eller majs, der skal omlægges til afgrøder, der egner sig til bioraffinering.

På plantekongressen vil sektionsleder og professor Tommy Dalgaard, der ligeledes er fra Institut for Agroøkologi, fortælle om målrettet dyrkning af græs som middel til at nå landbrugets store udfordringer særligt i området ved Limfjorden.

Græsdyrkning kan løse miljø-problemer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce