Vi bruger cookies!

viborg-folkeblad.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.viborg-folkeblad.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere

High-fives fra statsministeren til indvielse

Der var high-fives til de ventende skolebørn, da statsminister Lars Løkke Rasmussen ankom til indvielsen af "det nye" Mønsted Kalkgruber. Foto: Morten Dueholm

High-fives fra statsministeren til indvielse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der var high-fives til lokale skolebørn, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fredag klippede den røde snor for stor restaurering og et tilgængelighedsprojekt i Mønsted Kalkgruber.

Mønsted: Der blev givet high-fives til hele striben af lokale skolebørn med telefonerne hævet og klar at tage billeder og video, da statsminister Lars Løkke Rasmussen fredag sidst på formiddagen ankom til Mønsted Kalkgruber.

Her var han for at klippe den røde snor og dermed markere afslutningen på to store projekter, som er blevet gennemført over de senere år i kalkgruberne. Dels et stort restaureringsprojekt, der har bragt de originale sidebygninger tilbage til det oprindelige udtryk fra 1872 og 1873, hvor Mønsted Kalkværk blev bygget. Og dels et stort tilgængelighedsprojekt, der ved hjælp af nye stisystemer har skabt adgang for alle - også gangbesværede og kørestolsbrugere - ned gennem skoven og ned til selve indgangen til kalkminen.

Alt i en særlig festdag for kalkgruberne, som Lars Løkke Rasmussen var glad for at være med til at markere.

- De er et unikt sted. Verdens største kalkmine og Nordeuropas største overvintringssted for flagermus. Herfra er den mørtel, der har bundet mure, klostre og kirker sammen i hele Danmark kommet i 700 år, og da det løb var kørt, er det blevet til den fantastiske attraktion, vi ser i dag. Og det via et flot samarbejde mellem flere parter. Og det kan måske virke som en selvfølge, men det er en god dansk disciplin at kunne samarbejde, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Han dvælede også med et glimt i øjet ved kombinationen af kalk, flagermus og ostelageret, som kalkgruberne jo også huser.

- Særlige kombinationer kender jeg selv til. Jeg har lige skabt et ministerium for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, sagde Lars Løkke Rasmussen, der også fik sammenlignet kalkgruber og Christiansborg.

- Der er endeløse gange, og der findes blodsugende dyr, så det kan godt minde lidt om hinanden, sagde han til stor moro for de flere hundrede fremmødte, inden snoren blev klippet, og turen gik ad de nye stier ned til kalkgruberne, hvor en tur med kalktoget for statsministeren og indbudte frokostgæster tilbage til kalkværket ventede.

 

Fakta
Det var to projekter, der samlet blev indviet af statsminister Lars Løkke Rasmussen fredag sidst på formiddagen i Mønsted Kalkgruber.Dels et renoveringsprojekt, hvor de oprindelige sidebygninger inklusive bestyrerboligen er blevet restaureret og dels at tilgængelighedsprojekt, der skal give alle - også kørestolsbrugere og gangbesværede samme adgang til oplevelse i kalkgruberne som andre besøgende.  

Samlet budget: 28.000.000 kr. 

Finansiering: Realdania (15,5 mio. kr.), Bevica Fonden (3,3 mio. kr.), A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal (2 mio. kr.), Augustinus Fonden (1 mio. kr.), Vanførefonden (250.000 kr.), Færch Fonden (1 mio. kr), Naturstyrelsen, Mønsted Kalkgruber og Viborg Kommune. 

Rådgivere: Schönherr Landskabsarkitekter og Arkitektfirmaet Baumann-Boe Whitehorn

 

Indfriede ambitioner

Før Lars Løkke Rasmussen indtog talerstolen, havde formanden for bestyrelsen for den selvejende institution Mønsted Kalkgruber, Claus Clausen, budt velkommen til en stor festdag på et år, hvor kalkgruberne også kan fejre en slags 20 års fødselsdag, da det i år er 20 år siden, Skov- og Naturstyrelsen købte det meste af ejendommene og området af violinisten Anker Buch.

- Dengang lavede bestyrelsen en ambitiøs strategi på et stykke A4-papir, men fik at vide, at det var for ambitiøst. Så lavede man en mindre ambitiøs strategi på et flot stykke papir, men beholdt den oprindelige i skuffen, og der stod blandt andet renovering af kalkværket og reetablering af det oprindelige kalktog og mange andre ting, som vi har kunnet vinge af undervejs, sagde Claus Clausen.

Også Anker Buchs søn, Søren Brandi, holdt tale og så tilbage på barndommen i kalkgruberne. Han var nemlig ti år gammel, da hans far i 1981 købte  kalkgruberne af F.L Schmidt, fordi akustikken var så god.

- Det var særpræget for en violinist at købe det, og det var et helt specielt sted at vokse op. Min far sagde, at det var lige som at få et elektrisk tog i gave bare som 40-årig. Nu er mit oprindelige værelse blevet til en udstilling og viser et kontor for kontoristen, som det hedder, og så er der en udstilling om min far. Og vi i familien er glade for, at han har fået en plads i stedets historie, og jeg ved, at han ville være meget glad for at se stedet i dag, sagde Søren Brandi.  

Glade bidragydere

Der er investeret i omegnen af 28 millioner kroner i de to projekter med Realdania, som den helt store bidragyder. Og her glædede direktør Jesper Nygaard sig over resultatet.

- Det er blevet flot, og det er en virkelig vellykket restaurering på et sted, hvor myterne om Jens Langkniv og fortællinger af Jeppe Aakjær, Lars Lilholt og flere julekalendere har givet hver deres bud på, hvad der sket i minegangene. Men der er også den virkelighed, der findes under vores fødder, og det er det, der giver den særlige tiltrækning ved stedet her. Og det glæder os, at vi har været med til holde liv i den fascination, og at vi har været med til at give det nyt liv med denne restaurering og dette tilgængelighedsprojekt, sagde Jesper Nygaard.

Også Torben Svanberg, der er formand for Bevia Fonden, som er initiativtager og bidragyder til tilgængelighedsprojektet, var en glad mand på indvielsesdagen.

- Det er en fantastisk make-over, og selvom vi ikke har været en del af det hele, så er vi rigtigt glade for, at vi kom til at sidde med ved bordet i den del af projektet, der skule gøre attraktionen til en ligeværdig oplevelse for alle. Inklusion kan også være eksklusion, men her er tilgængeligheden ikke markeret med elevatorer og ramper og alt det meget synlige, men tænkt ind fra begyndelsen, og resultatet er en smuk arkitektonisk løsning, der falder godt ind i naturen omkring, sagde Torben Svanberg.