Københavnerne er mest tovlige med at spise insekter

Insekter - i dette tilfælde melorm - er et godt bud på en proteinrig aftensmad. Arkivfoto

Københavnerne er mest tovlige med at spise insekter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aarhus Universitet har undersøgt, om forbrugerne er parat til at spise insekter til aftensmad. Mænd fra hovedstadsområdet med lange uddannelser er de mest positive.

Foulum: Insekter er et godt bud på en vigtig fødevare i fremtiden. Hvis vi skal kunne ernære den stadigt voksende verdens-befolkning i 2050, skal fødevareproduktionen fordobles, og her er insekter et godt bud på en proteinrig fødevare, som belaster miljøet mindre end andre proteinkilder som for eksempel køer og grise. 

Det er baggrunden for, at forskere fra det, der hedder MAPP Centret ved Aarhus Universitet, har lavet en rapport om danskernes villighed til at spise insekter. Rapporten viser, ifølge DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, at op mod en tredjedel af befolkningen er positive over for, at der indgår insekter i aftensmaden. De mest positive er det, man i Jylland kalder "københavnere", altså folk, der bor i hovedstadsområdet. Særligt højtuddannede og særligt mænd er klar til at sætte tænderne i insekter.

Rapporten, der har titlen "Forbrugerinteresse i at spise insekter", er dels baseret på en spørgeskema-undersøgelse blandt danske forbrugere og dels på et litteraturstudie. Samlet er 28 procent af de spurgte positive over for insektspisning, mens en næsten lige så stor andel - 23 procent - direkte er imod det og forbinder det med væmmelse.

Ingen hele insekter

Det fremgår også klart, at hvis man vil i gang med sælge insekter som mad, at det så er en god ide, at de er forarbejdede, og at de indgår som en del af et produkt. De adspurgte er ikke særlig glade for at bruge hele insekter i kosten. Der skal helst heller ikke være billeder af hele insekter på emballagen, skriver DCA. 

Sociale normer og indstillingen blandt ens nærmeste har stor betydning for insektlysten.

- Det er et problem, at insektspisning bliver opfattet som ulækkert i samfundet generelt, for det gør, at man er mindre tilbøjelig til selv at ville prøve at spise dem. Derfor er det nødvendigt med tiltag, der kan vende stemningen i store dele af samfundet, så insekter ikke længere bliver opfattet som væmmelige, men at man kan tænke på dem som en fødevare og med tiden endda en delikatesse, siger videnskabelig assistent Pernille N. Videbæk til DCA.

Københavnerne er mest tovlige med at spise insekter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce