Lokalhistorisk Forening har været i sving i 25 år

Den lokalhistoriske årbog Tjele på langs er en af de aktiviteter, der udspringer af arbejdet i den lokalhistoriske forening. Her er vi til præsentation af bogen på Lokalhistorisk Arkiv. Arkivfoto: Preben Madsen

Lokalhistorisk Forening har været i sving i 25 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tjeleegnens Lokalhistoriske Forening holder jubilæums-reception på torsdag.

Tjele: Den lokalhistoriske forening i Tjele er også selv et stykke lokalhistorie, selv om den lever i bedste velgående i dag. Det markerer foreningen på torsdag den 19. april, for da er det 25 år siden, at en flok borgere i den daværende Tjele Kommune tog initiativ til at stifte foreningen. Jubilæet fejres med en reception på Tjeleegnens Lokalhistoriske Arkiv i Ørum.

Tjeleegnens Lokalhistoriske Forening er det officielle navn på foreningen, som opstod ud fra et initiativ, der blev taget af noget, der hed Forebyggelsesrådet for Tjele Kommune. Rådet arbejdede med sundhed og sygdomsforebyggelse, og når det den 30. oktober 1991 indkaldte til et møde om "et lokalhistorisk projekt" i Tjele Kommune, så må det have været ud fra tankegangen om, at hvis man fik de lokalhistorisk interesserede i kommunen til at mødes og arbejde sammen, så ville det være godt for de pågældendes sundhed. I hvert fald mentalt og sandsynligvis også fysisk. Interessen for lokalhistorie havde også dengang en vis aldersmæssig slagside over mod seniorerne.

Det viste sig hurtigt, at der var interesse for initiativet. Der blev nedsat en kontaktgruppe bestående af Niels Dalsgaard, Poul Corlin, Ejlif Gustavussen, Knud Lundgaard, Karen Søgård og Else Ostenfeld. Kontaktgruppen holdt konstituerende møde 18. november 1991 og valgte Else Ostenfeld som formand.

Kun fire formænd

På et møde cirka et år senere talte man om at stifte en lokalhistorisk forening. Der var enighed om, at ideen først skulle modnes, så det var først den 19. april 1993, at man var kommet så langt, at man holdt stiftende generalforsamling på Vammen Kro. Foreningen fik Niels Dalsgaard som den første formand, og der har kun været tre andre på posten siden. Niels Dalsgaard var formand til 2000, så fulgte Jane Overgaard fra 2000 til 2006, Birthe Dalsgaard fra 2006 til 2013 og Karsten Sørensen fra 2013.

25 år efter stiftelsen lever foreningen i bedste velgående. I 2017 var der 178 medlemmer. Foreningen holder hvert år en række aktiviteter som foredrag og udflugter. En udløber af foreningens arbejde er også den fine hvertandet års årbog "Tjele på langs", som hvert andet år udkommer i en ny udgave med lokalhistoriske artikler fra Tjele-området. 2018-udgaven er på trapperne til efteråret.

Lokalhistorisk Forening har været i sving i 25 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce