Motorvejsmøde fyldte Hersom Forsamlingshus

Det lokale folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen holdt oplæg ved gårsdagens motorvejsmøde. Foto: Benny F. Nielsen

Motorvejsmøde fyldte Hersom Forsamlingshus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et propfyldt forsamlingshus i Hersom onsdag aften demonstrerer, hvor stor interesse der er for Hærvejsmotorvejen, selvom ingen endnu ved, hvor og hvornår den kommer.

Hersom: De groft optegnede linjer på danmarkskortet, som indtil videre illustrerer, hvor man kan forestille sig, at en kommende Hærvejsmotorvej kommer til at gå, kan give sved på panden hos jordejere i Viborgs opland.

"Skal motorvejen gå gennem din baghave?" spurgte Venstre i Møldrup og Skals, da de onsdag aften inviterede alle interesserede til informationsmøde i Hersom Forsamlingshus.

Selvom motorvejen umiddelbart har lange udsigter, er det tydeligvis noget, der interesserer borgerne nord for Viborg. Arrangørerne fik plads til 170 personer i Hersom Forsamlingshus, mens det ikke lykkedes for mange andre interesserede at få en plads.

- Interessen er taget til, siden der nu skal laves forundersøgelser. Langt de fleste her vil egentlig gerne have en motorvej, men nok helst ikke lige i deres egen baghave, siger Dan Jørgensen, der er formand for Venstre i Møldrup og omegn.

Han bakkes op af formanden i Skals og omegn.

- Vi var godt klar over, at det her er noget, der optager folk. Derfor har vi også valgt, at det skal være et åbent møde og ikke kun for Venstrefolk, siger Anders Mølgård.

Fremmødet til motorvejsmødet var massiv.
Fremmødet til motorvejsmødet var massiv.

Lang vej igen

Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, som var inviteret til mødet for at fortælle om behovet og processen bag motorvejen, mener ikke, der kan herske tvivl om, hvorvidt motorvejen kommer eller ej. Det er kun et spørgsmål om tid, men det er alt for tidligt at sige noget om, hvordan den endelige linjeføring bliver.

I sin nuværende form kommer motorvejen til at køre parallelt med E45 fra Hobro til Haderslev. Det vides endnu ikke, om motorvejen skal gå vest om Viborg, over Herning, eller øst om Viborg. Afhængigt af linjeføringen er der tale om maksimalt 180 kilometer ny motorvej og en udgift på mellem 15 og 18 milliarder kroner.

- Min personlige favorit på nuværende tidspunkt er den østlige model. Det er den korteste rute og giver mest aflastning af E45. Men jeg er ikke skråsikker og vil gerne vente på resultaterne af de forundersøgelser, der bliver foretaget nu, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Er man nervøs for at få en motorvej i baghaven, er det forståeligt, men man er tidligt ude, understreger trafikordføreren. Forundersøgelserne løber indtil 2019, og først derefter vil det være muligt at sige noget om, hvem der bliver berørt. Kristian Pihl Lorentzen vurderer, at anlæggelsen af hærvejsmotorvejen, som starter fra syd og går mod nord, kan nå Viborg omkring år 2030, og at man først deromkring vil kunne sige noget om, hvordan linjeføringen bliver nord for Viborg.

Der var masser af forskellige meninger, og de blev luftet.
Der var masser af forskellige meninger, og de blev luftet.

Byd selv ind

Da det er Vejlefjordbroen, der agerer flaskehals for den jyske trafik på E45, begynder byggeriet af den nye motorvej sydpå. Derfor er man på strækningen fra Haderslev til Give længere fremme i undersøgelsesprocessen, da man er ved at lave den såkaldte VVM-undersøgelse, som kommer umiddelbart før, selve vejarbejdet kan begynde.

I området omkring Viborg vil man i de næste to år lave forundersøgelser, som med brede penselstrøg skal forsøge at tegne en rute gennem landskabet.

I den proces vil det være op til Viborg Kommune at sørge for, at borgere får mulighed for at give deres mening til kende.

- Det er vigtigt, at folk får en ordentlig behandling. Derfor bliver processen også lang, fordi der skal laves undersøgelser, og det skal være en demokratisk proces. Ellers kunne vi jo bare gøre som i Kina, hvor man bare bygger en vej, uden hensyn til dem, der bor der. Der er rige muligheder for at blive hørt, så jeg vil opfordre alle til at opsøge kommunen, hvis man har gode ideer, bekymringer eller spørgsmål. Og jeg opfordrer byrådet til at tage en aktiv rolle i det her, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Motorvejsmøde fyldte Hersom Forsamlingshus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce