Ny forening kæmper videre for nye land-lån

Det kan ofte være svært at få kreditforeningslån til ejendomme på landet, og det vil den nye forening Liv på Alheden kæmpe for at få ændret. Arkivfoto: Morten Pape

Ny forening kæmper videre for nye land-lån

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nystiftede Liv på Alheden vil blandt andet arbejde for, at det bliver nemmere at få kreditforeningslån til huse og ejendomme i land-områder.

Karupegnen: For nylig afviste et stort folketingsflertal et SF-beslutningsforslag "om sikring af billigere lånemuligheder til boliger og erhverv i yderområder".

Men det får ikke den nye forening Liv på Alheden til at give op - tvært imod. Det har fra begyndelsen topprioritet at få sat offentligt spotlys på problematikken om, at det kan være svært at låne penge til huse og ejendomme på landet - og hvad der kan gøres ved det.

Det oplyser Liv på Alhedens formand og initiativtager, kro- og museumsejer Gregers Laigaard, Grønhøj.

På den nylige, stiftende generalforsamling på Grønhøj Kro blev også Pia Carstensen, Bo Løw-Larsen, Jan Herold samt Dorte Laigaard valgt til bestyrelsen. Ved konstitueringen fik Pia Carstensen næstformandsposten.

Gregers Laigaard fortæller, at Liv på Alheden - formentlig i samarbejde med blandt andre Karup Borger- og Håndværkerforening - vil arrangere et debatmøde om problemet med at låne penge til fast ejendom på landet - og hvad der eventuelt kan gøres for at afhjælpe det.

- I sidste ende er det jo op til politikerne på Christiansborg. Og selv om de ad flere omgange har sagt nej, er vi nødt til at blive ved med at presse på, siger Gregers Laigaard.

Ikke ideologi

Han sad indtil nytår i Viborg Byråd for Venstre, der som regeringsparti også sagde nej til SF's beslutningsforslag. I det konkrete tilfælde er Gregers Laigaard altså mere på linje med Socialistisk Folkeparti end sit eget, erklæret liberale parti.

Men kromanden mener ikke, at udvikling i stedet for afvikling af landområder og landsbyer handler om ideologi eller for den sags skyld partipolitik. Det drejer sig om rimelighed og resultater, og her er det fortsat hans opfattelse, at kreditforeningers og bankers tilbageholdenhed med lån til huse og ejendomme udgør et alvorligt benspænd.

Det var også indeholdt i det SF-beslutningsforslag, som partiet kun fik opbakning til fra Alternativet og Enhedslisten. Og som derfor blev henvist til videre behandling i Folketingets erhvervs-, vækst- og eksportudvalg.

SF: nyt realkreditinstitut

SF foreslog blandt andet, at der skulle oprettes et særligt og statsstøttet realkreditinstitut med det formål at yde lån "i yderområder til boliger og erhverv med sund økonomi, men uden mulighed for at opnå realkreditlån andre steder".

For at mindske tabsrisikoen for det nye realkreditinstitut og dermed samfundet, foreslog SF grænsen for realkreditbelåning i den slags tilfælde nedsat til 60 eller 70 procent, hvor den ellers ligger på 80 procent.

Men der var altså ikke nok tilhængere af forslaget i Folketinget, hvor blandt andre erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) ikke mente, at realkreditinstitutterne generelt siger nej til at låne ud til ejendomme i udkantsområder, og at der derfor ikke er behov for den slags tiltag.

Ny forening kæmper videre for nye land-lån

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce