Nye regler: Biogasanlæg får mindre i støtte fra næste år

Biogasanlægget skal placeres her ved Sønderupvej cirka 900 meter syd for Vammen by. Arkivfoto: Morten Dueholm

Nye regler: Biogasanlæg får mindre i støtte fra næste år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er ikke sikkert, at det planlagte biogasanlæg ved Vammen kan komme i drift, inden nye tilskudsregler kan træde i kraft, men selskabet arbejder videre med planerne uanset hvad.

Vammen: Statens udgift til biogas-støtte er blevet for stor. Derfor ændres reglerne fra 1. januar 2020, så nye anlæg, der tilsluttes efter denne dato, ikke kan få støtte efter den nuværende ordning. I stedet støttes de efter et sæt nye regler. Med andre ord bliver støttemulighederne overordnet set dårligere for anlæg, der etableres efter årsskiftet. Blandt andet indføres der et produktionsloft.

Det er ikke sikkert, at det planlagte og omdiskuterede biogasanlæg, der skal anlægges ved Vammen, bliver klar til årsskiftet. Hvis Viborg Byråd i sidste ende siger ja til lokalplanforslaget og giver de nødvendige tilladelser, så er det muligt, at tiden er så fremskredet, at anlægges først kan tages i brug senere. Det får dog ikke selskabet bag biogasanlægget til at opgive planerne.

Folkebladet har spurgt direktør Gert Rosenqvist fra Lundsby Biogas i Foulum, som projekterer anlægget. Han fortæller, at det er muligt, at anlægget kan blive klar til 1. januar, men at det er umuligt at sige, om det sker, fordi det blandt andet afhænger af, hvornår tilladelserne er i hus.

- Det ved vi jo ikke, og der er også mange andre ting, der skal falde på plads. Vi skal have snakket med nogle underleverandører, og det afhænger jo også af deres tidsplaner, hvordan det hele kan falde på plads. Det er et stort puslespil, men det er ikke urealistisk at blive klar til 1. januar, siger han.

Et vilkår for branchen

Han understreger, at han ikke er bygherre på projektet, men man skal ikke forvente, at biogasplanerne opgives, hvis anlægget ikke bliver klar inden årsskiftet. Det er et vilkår i branchen, at reglerne ændres.

- Her i Danmark vil man den grønne energi, og vi har masser af metan at bruge af. Det er jo dejligt. Vi ved, at regeringen også har afsat penge til biogas i fremtiden, og vi er vant til, at lovgivningen ændrer sig. Det er dagligdag for en projektvirksomhed på godt og ondt. Den nye lovgivning bliver jo også ændret en gang. Der er ikke noget, der er statisk, og vi skal være gode til at omstille os. Hvis kommunen ønsker, at biogasanlægget bliver etableret, så ønsker vi det også, siger Gert Rosenqvist.

Mere konkurrencedygtig

Partierne bag Folketingets energiaftale har besluttet, at der i årene 2021 til 2023 skal laves en biogaspulje på 240 millioner kroner, og at pengene skal fordeles efter udbud. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har til Landbrugsavisen udtalt, at biogasproduktion stadig er vigtig.

- Biogas i Danmark har stadig en vigtig rolle at spille, og med dagens udmøntning af teksten fra energiaftalen vil der stadig blive bygget flere anlæg, end vi i udgangspunktet regnede med. Men biogassen er også klar til en ny fase i sin udvikling og blive mere konkurrencedygtig, siger han til Landbrugsavisen.

Viborg Byråds klima- og miljøudvalg sagde i tirsdags ja til lokalplanforslaget for biogasanlægget. Kun Birthe Harritz (S) stemte imod.

Nye regler: Biogasanlæg får mindre i støtte fra næste år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce