Rødding-borgere bekymret over trafikken til biogasanlæg

Det handlede om trafikbelastningen fra transporterne til og fra det måske kommende biogasanlæg ved Vammen til borgermødet i Rødding. Privatfoto

Rødding-borgere bekymret over trafikken til biogasanlæg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Planerne om et biogasanlæg ved Vammen bekymrer også i Rødding. Her var 100 mandag aften til borgermøde om trafikbelastningen fra transporterne til og fra anlægget.

Rødding: Ved landdistriktudvalgets nylige møde i Rødding kom der en del spørgsmål om det ansøgte biogasanlæg mellem Rødding og Vammen. Hvor mange lastbiler à 54 ton skulle passere Rødding Kirke per dag?

Fire borgere gik sammen om at indkalde til og arrangere et borgermøde om den sag, og det møde blev afholdt mandag aften på Røddinghus. Her kunne de omkring 100 fremmødte høre Tina Skau Nielsen fra "Nej tak til biogasanlæg/Vammen" holde et oplæg sekunderet af Nancy Knudsen og Anne Marie Duus.

I Rødding er den største bekymring trafikken. I den udfærdigede miljørapport findes en tabel med trafiktællinger og anslåede lastbiler per dag gennem Rødding. Der forventes 90 transporter per dag til Sønderupvej 1 en del af året og 200 per dag i høsttiden, som strækker sig cirka fra august til oktober.

Trafikken vil være fordelt over hele dagen - også weekender og over hele året. For at kunne følge med tømningen på Sønderupvej vil der være trafik også om natten. En tredjedel af den forventede trafik vil benytte vejen gennem Rødding - mange børns skolevej.

Der blev på mødet udtrykt undren over, at ansøgeren selv havde købt en miljøvurdering af selve anlægget, mens Viborg Kommune havde valgt samme leverandør til trafikvurderingerne. Det burde være ulovligt, som en deltager gav udtryk for. Det kan umuligt blive uvildigt, blev der sagt.

100 mennesker havde fundet vej til Røddinghus for at høre mere om biogasplanerne. Privatfoto
100 mennesker havde fundet vej til Røddinghus for at høre mere om biogasplanerne. Privatfoto

I høring

Et andet emne, som blev diskuteret, var selskabskonstruktionen bag Viborg Bioenergi, som er ansøgeren bag det store industrianlæg midt i det åbne morænelandskab.

Hvem er de mennesker, som vil opføre og styre det her kæmpeanlæg, og har de overhovedet økonomi til at klare det, når tilskuddene bliver skåret ned, for det bliver de jo før eller senere?

Der er ingen tvivl om, at Viborg Kommune meget gerne vil forbedre sin grønne profil, men som Tina Skau påpegede, er det her anlæg med den megen transport ikke særlig miljøvenligt.

Der regnes med en CO2-reduktion på 8000 kubikmeter per år, mens andre nye anlæg ligger på det 10-dobbelte. Og hvorfor er det, at et stort industrianlæg skal ligge lige netop på den jyske højderyg med en vid udsigt til alle sider, og sende mange tunge lastbiler ad smalle veje gennem små landsbyer, blev der søgt svar på?

Det er fordi - lød det - at ansøgerne har købt en stor svinefarm, som gik konkurs, og der var jord nok til anlægget, og Viborg Kommune kunne pludselig forbedre sin grønne profil - på papiret - uden selv at skulle handle. Ansøgeren har ikke ønsket at købe jord til en anden placering, selvom den ville give en større miljøgevinst, påpeger man efter mødet.

Der var livlig spørgelyst til de tre fra Vammen, og efter mødet stod folk i kø for at skrive under på en protestskrivelse mod placeringen.

Tilladelsen til at etablere biogasanlægget ved Vammen, inklusive miljørapport, lokalplanforslag og forslag til kommuneplantillæg, er i øjeblikket i høring.

Rødding-borgere bekymret over trafikken til biogasanlæg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce