Sjældne planter sikret for eftertiden

Her lå der tidligere et åbent kalkbrud, men da drænpumperne og kalkbrydningen blev stoppet i 1950´erne kom der i stedet en sø. Foto: Morten Pedersen

Sjældne planter sikret for eftertiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sjældne planter, den specielle kalkholdige undergrund og særligt den globalt truede blomst Kratsnerre er baggrund for, at skoven og kalkoverdrevet omkring Mønsted Kalkgruber er udpeget som såkaldt biodiversitetsskov i et oplæg fra regeringen og Dansk Folkeparti.

Mønsted: Det er en undseelig lille blomst med hvide blade, som er hovedårsagen til, at kalkoverdrevet og skovene omkring Mønsted Kalkgruber er blandt 45 skovområder, der i et nyt oplæg er udpeget som såkaldt biodiversitetsskov og urørt skov.

Det er regeringen og Dansk Folkeparti, der har sendt et oplæg i høring, der går ud på, at 45 skovområder på i alt 13.300 hektar over hele landet bliver udlagt som vilde naturområder, hvor der ikke skal være skovdrift, og hvor naturen får lov til at gå sin gang. I Mønsted Kalkgruber er der lagt an til, at i alt 13 hektar skov og kalkoverdrev bliver overladt til naturens gang og nænsom pasning i form af afgræsning med får, og det modtages positivt af medarbejder Arne Friis Hansen og daglig leder Per Bugge Vegger fra Mønsted Kalkgruber.

- Det har jo den betydning, at området sikres for eftertiden, siger Arne Friis Hansen

- Men det ændrer jo ikke noget i forhold til i dag, for det er ikke skovområder, som man ellers vil gå efter at skove. For skovområdet er så ustabilt på grund af de underliggende kalkminegange, at det er for risikabelt at begynde at skove de områder, tilføjer Per Bugge Vegger.

Det ændrer jo ikke noget i forhold til i dag, for det er ikke skovområder, som man ellers vil gå efter at skove. For skovområdet er så ustabilt på grund af de underliggende kalkminegange, at det er for risikabelt at begynde at skove de områder.
Per Bugge Vegger, daglig leder i Mønsted Kalkgruber.
Kalkoverdrevet er helt specielt biotop, der stadig er under udvikling , påpeger Arne Friis Hansen fra kalkgruberne. Foto: Morten Pedersen.
Kalkoverdrevet er helt specielt biotop, der stadig er under udvikling , påpeger Arne Friis Hansen fra kalkgruberne. Foto: Morten Pedersen.

Kritisk truet

Baggrunden for udpegningen som biodiversitetsskov er først og fremmest blomsten Kratsnerre, der vokser i begrænset men dog stigende omfang i kalkoverdrevet halvvejs mellem kalkværket og selve indgangen til gruberne.

Med to-tre lokaliteter tilbage i verden og en status som globalt truet er bevarelsen af bestanden af Kratsnerre i Mønsted Kalkgruber uhyre vigtig., påpeger Naturstyrelsen i en naturplejeplan for kalkgruberne. Kratsnerre er nemlig klassificeret som »Kritisk truet« i den seneste rødlistevurdering i 2011, og en art henføres til kategorien kritisk truet, når der er en overordentlig stor risiko for, at den vil uddø i vild tilstand i meget nær fremtid.- Den er så speciel, at vi hvert år får besøg af botaniker-entusiaster fra hele verden, der kun kommer for at tage billeder af den blomst, før de tager afsted igen. Vi har hegnet Kratsneren ind, så fårene ikke kan komme til den og udvidet området, og den breder sig også lige så stille, siger Arne Friis Hansen under en tur rundt i kalkoverdrevet og langs skovkanten, hvor den bakkede undergrund vidner om, at kalkminegangene nedenunder ofte styrter sammen og laver et arret og bakket landskab af tilvoksede såkaldte jordfaldshuller.

Den truede Kratsnerre vokser ved kalkgruberne. Arkivfoto: Ann Dithmer
Den truede Kratsnerre vokser ved kalkgruberne. Arkivfoto: Ann Dithmer

Ny biotop

Der er dog også andre sjældne planter i området, der vokser her på grund af forekomsten af kalk, der giver en særlig basisk jord at gro i og et godt levested for kalkelskende planter - hvilket Kratsnerre ejendommeligt nok ikke normalt betragtes som.

Blandt andet Vild hør, som findes i stor stil og den vilde orkidé Skov-hullæbe som har en euforiserende nektar, der gør bierne småberusede. Der er også Smalbladet timian og blandt andet Bakketidsler, som også vokser i kalkoverdrevet, der blandt andet udgøres af bakker af flintestensaffald fra de mange år med kalkbrydning.

- I det hele tager er det jo en helt ny biotop, for indtil kalkbrydningen blev stoppet i 1950´erne, var området jo helt hvidt og helt bart. Så det er groet til siden da og er jo en helt ny biotop, der er under udvikling. Og der lever jo et væld af mikroorganismer, masser af mosser og lav og masser af insekter i de skovområder, hvor der ligger mange træer og rådner lige så stille. Jeg har læst, at 80 procent af insekterne i verden er forsvundet, og da de er hele livsgrundlaget, så er de jo en vigtig del af den økologiske sammenhæng i et område som det her, siger Arne Friis Hansen.

Hele området omkring Mønsted Kalkgruber er i forvejen et fredet Natura 2000 område på grund af de mange flagermus, der overvintrer i kalkgruberne. Området er også i forvejen omfattet af en landskabsplan og plejeplan, som Naturstyrelsen har lavet - blandt andet på grund af den truede Kratsnerre.

Oplægget til de nye urørte skove og biodiversitetsskove omfatter også skovene på Inderøen og Stanghede ved Hald, der er er udpeget som urørt skov. Oplægget er lige sendt i høring i otte uger.

Udpegningerne er en del af Aftalen om Naturpakken, og der er i årene 2016-2019 afsat i alt 87,9 millioner kroner til indsatser vedrørende biodiversitetsskov.

Der vokser blandt andet vild hør ved kalkgruberne. Foto: Morten Pedersen.
Der vokser blandt andet vild hør ved kalkgruberne. Foto: Morten Pedersen.
...og Bakketidsler står der også. Foto: Morten Pedersen.
...og Bakketidsler står der også. Foto: Morten Pedersen.
Foto: Morten Pedersen.
Foto: Morten Pedersen.

Sjældne planter sikret for eftertiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce