Skarp hjernetræning før vinterferien

Der var fuld koncentration ved bordene, da 4., 5. og 6. klasse på Vestfjendsskolen sluttede med Skolernes skakdag, før de gik på en uges vinterferie. Foto: Johan Gadegaard

Skarp hjernetræning før vinterferien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Omkring 70 mellemtrinselever på Vestfjendsskolen i Vridsted blev til det sidste op mod vinterferien holdt i skak.

Vridsted: - Hvad er det for en?

- Det er en hest!

Nej, en løber!

Tre drevne skoleskakspillere - Birgitte Jacobsen fra 9. og Jakob Svenningsen og Kasper Pagh fra 7. klasse - måtte tage i betragtning, at langt fra alle tilhørere var drevne spillere, da de skulle instruere eleverne fra mellemtrinet - 4. - 6.-klasse - i skoleskak den sidste eftermiddag op mod skoleferien.

Men lysten til at lære fejlede bestemt ikke noget, og i betragtning af, at det hele foregik i timerne op til ferien, var der både ro og koncentration i hallen, hvor spillet foregik ved tre lange borde. I øvrigt efter at hallen samme dag forinden var blevet brugt til fastelavnsfest, hvilket stadig kunne spores hos nogle af deltagerne.

Det var dog langt alle, der var nybegyndere. Vestfjendsskolen har en årlig skakdag, og i det daglige har skolen en klub med op mod 30 medlemmer, der dyster både mod hinanden og i turneringer mod andre skoler.

Frederik fra 4. er en af dem, der går til skak, og hans første modstander, klassekammeraten Jesper, havde nok at se til, da den to-timer lange skaksession begyndte med en gang "bondeskak". Altså skak, hvor man kun spiller med bønderne.

Ulige kamp eller ej - de var begge begejstrede for skoleskak-eftermiddagen som optakt til en uges ferie.

- Det er bare noget af det bedste, vi kunne lave, lød det fra Frederik, og Jesper nikkede.

"Lige gå og slå på skrå, et felt frem kan bonden gå", lød en læreremse om disse brikker. På samme vis lancerede instruktøren remser om de øvrige brikker efterhånden som de blev præsenteret på den medbragte skakbrættavle.

- Det er bare noget af det bedste, vi kunne lave.
Frederik, 4. klasse, Vestfjendsskolen.

Flere og flere brikker

For hver gang, der blev givet nye instruktioner og puttet ekstra brikker på brættet, blev der dog også byttet modstander, så de fleste - både øvede og uøvede - fik forskellige udfordringer.

Undervejs fortalte de store elever også om skakkens historie - og mere aktuelt om, at forskning viser, at skak hjælper spillerne til både at kunne koncentrere sig og lære bedre - ikke mindst matematik.

I Viborg Kommune var Vestfjendsskolen den ene af tre af folkeskoler, der denne gang deltog i den landsdækkende Skolernes Skakdag. De to øvrige var Sparkær Skole og Bøgeskovskolen i Bjerringbro.

På landsplan flyttede flere end 28.000 skoleelever fra 226 forskellige skoler med brikkerne i både bogstavelig og overført betydning.

Skarp hjernetræning før vinterferien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce