Ung mand frikendt for voldtægt på efterskole

En voldtægtssag fra Kongenshus Efterskole har nu fundet sin afgørelse. Arkivfoto: Morten Dueholm

Ung mand frikendt for voldtægt på efterskole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En 19-årig mand er ved Retten i Viborg blevet frikendt i en sag, hvor han var anklaget for at have begået en fuldbyrdet voldtægt af en kvindelig efterskoleelev.

Kongenshus: Ikke skyldig.

Sådan lød de forløsende ord for en 19-årig mand, da han onsdag var i retten - tiltalt for at have begået voldtægt imod den 16-årige pige, som han i april besøgte på Kongenshus Efterskole.

De to havde et ex-kæreste lignende forhold, og besøget søndag den 22. april var sådan set helt inden for de almindelige rammer på den siden nedlagte efterskole.

Dagen efter besøget valgte pigen dog at anmelde manden for voldtægt, og han blev herefter anholdt, afhørt, undersøgt og siden anklaget i sagen.

Begge parter har været enige i, at der foregik noget seksuelt på pigens værelse, men de har altså efterfølgende haft forskellige opfattelser af, om det var sket frivilligt.

Men der var altså ikke tale om en voldtægt, lød dommen i Retten i Viborg her små tre måneder senere.

Jeg tror, hun føler sig krænket, eller er gået med til noget, hun ikke ville, eller som hun har fortrudt - det er bare ikke det samme, som at den anden part har vidst, at det ikke længere var frivilligt
Karen Marie Jespersen, advokat

Ingen løj

Både anklager Lene Nørup Thiel og forsvarer Karen Marie Jespersen var efter domsafsigelsen enige om, at sagen er ulykkelig for både den 19-årige og den 16-årige.

- Det er ikke rart for nogle af parterne det her, siger forsvarsadvokat Karen Marie Jespersen, som naturligvis er enig i domsmandsrettens afgørelse om at frifinde hendes klient.

- Men det er ikke sådan, at jeg tænker, at pigen lyver, eller at hun har opdigtet en historie, siger hun, og fortsætter:

- Jeg tror, hun føler sig krænket, eller er gået med til noget, hun ikke ville, eller som hun har fortrudt - det er bare ikke det samme, som at den anden part har vidst, at det ikke længere var frivilligt. Derfor ligger afgørelsen for mig at se lige til højrefoden. Det er et retssamfund, vi lever i, og det er anklagemyndigheden, som skal bevise, at min klient har tiltvunget sig et samleje, og det er der ikke ført bevis for.

Det kunne anklagemyndigheden altså ikke, og Lene Nørup Thiel siger da også, at afgørelsen umiddelbart er rigtig:

- Juridisk set er det den korrekte dom, der er afsagt i dag. Dommeren sagde det meget godt: Ingen af dem lyver, der er bare to meget forskellige opfattelser af, hvad der er sket på værelset.

Der har hverken været tekniske eller vidnemæssige beviser, der har kunnet tale for, at der var tale om tvang den søndag i april.

- Ingen har hørt noget, og pigen råbte heller ikke. Hun fortalte, at hun sagde "stop" og vred sig, men han siger, at det var helt frivilligt, ligesom det var under deres kæresteforhold, forklarer Lene Nørup Thiel.

Svær sag

De to parter havde ifølge hende aftalt at mødes på pigens værelse - i korrespondancen op til var der dog ingen seksuelle undertoner.

- Juridisk kan det være meget svært at bevise, om han var klar over, at det ikke var det, hun ville. Selvfølgelig skal man ikke tvinge kvinder til at gøre en helt masse for at sige fra, og man skal ikke råbe, skrige og græde, så snart det sker, for man kan også være for bange til at turde gøre noget. Omvendt skal manden med rimelighed kunne forstå, at det ikke var i enighed. Pigen forklarede, at hun gik i sort og ikke kunne sige fra, og først "vågnede op" nogle dage senere, siger senioranklageren.

Den her typer sager er ekstremt svære at bevise. Hvad er årsagen til, at I valgte at gå i retten med den?

- Enkelte gange kan man have en formodning om, at nogle vidner kunne have set eller hørt noget efterfølgende. Nogle sager, som er på grænsen, kan være værd at tage i retten, så det i det mindste er i retten, og ikke hos os i anklagemyndigheden, at man bliver frifundet. På den måde lader vi tvivlen komme dem begge til gode og får det hele frem, siger Lene Nørup Thiel.

Der var som tidligere nævnt i folkebladet ikke nogen på den temmeligt affolkede efterskole, som havde hørt eller set, hvad der foregik på værelset. I alt fem vidner var dog indkaldt, tre fra anklagerens side og to fra forsvarens - heriblandt en ven til den tiltalte, som havde kørt ham til efterskolen, og som - mens han ventede på sin kammerat - sad og talte med andre elever.

Ung mand frikendt for voldtægt på efterskole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce