En elektronisk bølge skyller over kommunen: E-sport skal på foreningsmenuen

Pia Arendt, her til opstartsmødet i maj, glæder sig over udviklingen i kommunen. Arkivfoto

En elektronisk bølge skyller over kommunen: E-sport skal på foreningsmenuen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På bare et år er antallet af foreninger, der viser interesse for at starte et e-sportshold op, steget fra nærmest ingen til 10 i Viborg Kommune. Og det er positivt for den kommunale bevægelsespolitik, siger breddeidrætskonsulent ved Viborg Idrætsråd, Pia Arendt.

Viborgegnen: Da kalenderen viste 2017 var udvalget af foreninger, der tilbød e-sport som sportsgren, nærmest ikke-eksisterende. Det er der imidlertid blevet lavet om på, for ifølge Viborg Idrætsråd er der nu hele 10 foreninger, der enten på nuværende tidspunkt er i fuld gang med den elektroniske sport - eller har en afdeling på vej.

Stigningen af tilbud er ikke kommet tilfældigt, for i maj arrangerede Viborg Idrætsråd et orienteringsmøde om sportsgrenen, og her var flere foreninger med. Men hvorfor skal Viborg Kommune egentlig gå ind i netop den sport?

- Viborg Kommune er gået ind i e-sport på grund af den nye bevægelsespolitik. Der skal vi ud og ramme nye målgrupper og have sat flere i bevægelse. Med e-sport kan man netop ramme nogle målgrupper, der ikke allerede er aktive. Der er mange unge mennesker og børn, som foreningerne ikke når, og dem håber vi at kunne fange med E-sport, siger Pia Arendt, der er breddeidrætskonsulent i Viborg Idrætsråd.

Det drejer sig om at ramme de børn og unge, som måske ikke lige er de bedste fodbold- eller håndboldspillere. Og selvom e-sport måske ikke lige lyder som noget, der indgyder til bevægelse, er det meningen, at satsningen på sigt skal få flere til at bevæge sig.

- Det vi gerne vil er at trække de her børn ind i foreningslivet, så de bliver en del af et hold. Så håber vi, at vi kan vise dem, hvad foreningslivet ellers har at byde på, forklarer Pia Arendt.

- Og så er det selvfølgelig meningen, at der skal være bevægelse i en e-sporttræning. Det kommer ikke bare til at handle om at sidde foran skærmen. Det har været et fokus for os i dialogen med de her foreninger.

Styregruppen bag indsatsen har flere gange været ude i foreninger, der allerede er i gang med e-sport. Privatfoto
Styregruppen bag indsatsen har flere gange været ude i foreninger, der allerede er i gang med e-sport. Privatfoto

Kommunen har haltet

Udviklingen blandt foreninger, der har fået gang i e-sporten, har været stor. Og det har der været brug for, mener Pia Arendt.

- Viborg Kommune har ikke rigtigt haft fokus på området før. Der er jo sket en stor stigning i interessen for e-sport, og der har kommunen haltet bagud. Det vil man nu lave om på, og derfor er der lavet den her indsats i 2018, siger Pia Arendt.

Kommunen har forsøgt at oplyse foreningerne om, hvordan de kan komme i gang med netop sporten. Et vigtigt element er blandt andet at sætte fokus på uddannelsen af instruktører til klubberne, så brugerne kan få den optimale træning. Den støtte, som Viborg Idrætsråd kan tilbyde, er allerede blevet taget i mod af flere foreninger.

- Løgstrup og Løvel har været vores pilotprojekter. De er begge oppe at køre, hvor børnene selv har deres egen computer med. Man kan enten gøre det på den måde eller investere i computere til spillerne, fortæller Pia Arendt.

Udover Løgstrup og Løvel, er VFF også på vej med et nyt tiltag, der skal begynde her i efteråret. Derudover er foreninger som Mønsted, Frederiks og Sahl også enten godt i gang eller på vej.

Pia Arendt understreger, at det stadig er muligt at hente informationer om sporten, hvis en eller flere foreninger skulle have lyst til at sætte gang et e-sportsprojekt. De klubber, der er i gang, kan se frem til et møde i november, hvor de kan sparre med hinanden angående udfordringer, mulige løsninger og erfaringer.

- E-sport er jo nyt for alle, både klubberne og os, så alle er i samme båd. Det er jo ikke noget, vi har arbejdet med tidligere, siger Pia Arendt.

På sigt

Mens det lige nu handler om at få e-sportsforeningerne op at køre, skal der stadig arbejdes frem mod, at klubberne i fremtiden kan forbedre sig. Derfor vil Pia Arendt gerne have etableret et netværk for klubberne.

- Det må gerne være et netværk, hvor foreningerne kan mødes et par gange om året for at udveksle erfaringer, netop fordi vi alle er nye i sporten, forklarer hun.

- Som breddeidrætskonsulent handler det i første omgang om at få så mange børn og unge med i foreningslivet. Men på sigt ved man jo ikke, hvor det ender. Der sidder sikkert en masse dygtige talenter derude, fortæller Pia Arendt.

- Der er ikke sat tal på, hvor mange, vi skal have ind. Men jeg er ikke i tvivl om, at der er plads til e-sport i foreningerne. Jeg tror, det handler mest om ressourcer i første omgang for foreningerne.

Hun er heller ikke som sådan bekymret for, om e-sporten kan få nogle børn til at vælge de traditionelle sportsgrene fra til fordel for sport bag skærmen.

- Det er jo en bekymring, men jeg tænker ikke, at det bliver et problem. E-sport kan komme til at konkurrere med nogle af de andre sportsgrene i foreningerne, men vi ser ikke, at vi stjæler dem til e-sport. Vi håber, der bliver plads til begge dele.

Ifølge Pia Arendt er det i øjeblikket muligt at gå til e-sport i Mønsted, Løgstrup, Løvel, Sahl og Ørum, men yderligere fem foreninger er i gang med at starte op.

En elektronisk bølge skyller over kommunen: E-sport skal på foreningsmenuen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce