Viborgs karatekonge ekskluderet

Viborg Karate Skoles leder Jens Bjerrekær er kommet på kant med den internationale ashihara karate organisation NIKO. Arkivfoto: Rune Feldt Rasmussen
Foto: Rune Feldt-Rasmussen

Viborgs karatekonge ekskluderet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lederen af Viborg Karate Skole Jens Bjerrekær er blevet smidt ud af den internationale ashihara karate organisation NIKO

Jens Bjerrekær har i flere årtier været leder af Viborg Karate Skole, der i 1980´erne tog den nye japanske stilart ashihara karate til sig - som den første karateskole i Europa. Jens Bjerrekær fik endda ærestitlen »shihan«, som den kun anden person i verden, men det seneste års tid har situationen taget en uventet drejning.

Den 1. juni 2010 meddelte lederen af New International Karate Organization (NIKO) - med hovedsæde i Japan, at Jens Bjerrekær ikke længere er »shihan«, og den 24. april i år kom der så en officiel meddelelse fra lederen af NIKO, Hidenori Ashihara, som er søn af skaberen af ashihara - karatemesteren Hideyuki Ashihara.

I den stod der, at Jens Bjerrekær er ekskluderet fra New International Karate Organization«. Desuden blev det meddelt, at også kæmperne Julius Daugbjerg Bjerrekær, Daniel Vejby Neumann og Richard Grove fra Viborg Karate Skole er blevet ekskluderet.

Udelukkelsen betyder i praksis, at Jens Bjerrekær og Viborg Karate Skole ikke længere har ret til at praktisere stilarten ashihara karate. Det mener i hvert fald landstræneren.

»I dag er der kun én ashihara klub i Viborg, og det er Viborg Kampsport. Jens Bjerrekær må ikke længere kalde det, han underviser i, for ashihara karate,« siger landtræner i ashihara karate Jesper Sørenen.

Det udlægning er Jens Bjerrekær slet ikke enig i.

»Ashihara er en betegnelse for en bestemt måde at slå, sparke og kaste på, men man kan ikke tage patent på ashihara. Det vil svare til at tage patent på hjørnespark og indkast i fodbold,« siger Jens Bjerrekær.

De bedste mangler

Jens Bjerrekær har siden 1994 arrangeret Sabaki Challenge Spirit, som tidligere var det officielle VM i ashihara karate. Sådan står stævnet stadig opført på hjemmesiden www.sabaki.dk, men på grund af den mistede ærestitel og udelukkelsen fra den internationale organisation i Japan har Jens Bjerrekær ifølge flere kilder i karatemiljøet ikke længere ret til at kalde Sabaki Challenge Spirit for VM i ashihara karate. Det rigtige VM i ashihara karate foregår i dette efterår i Rumæniens hovedstad Bukarest.

Den 23. april blev det 17. Sabaki Challenge Spirit holdt i Viborg - altså dagen før Jens Bjerrekærs officielle udelukkelse fra NIKO. Flere kæmpere fra Viborg Karate Skole vandt deres respektive klasser, men stævnet har ikke længere de bedste udøvere med, fortæller Mads Jensen, som er sportslig leder for Ashihara Karate Århus.

»Rusland, som plejer at være den klart stærkeste nation, deltog for eksempel ikke. Det svarer til at tage cubanerne ud af den olympiske bokseturnering. Desuden var der heller ikke nogen kæmpere fra klubberne under Ashihara Karate Danmark (DAO, landsforbundet, red.), som var med,« siger Mads Jensen.

»Der findes flere verdensmesterskaber i ashihara karate. Der er blandt også et i Sydafrika,« siger Jens Bjerrekær, som mener, at Sabaki Challenge Spirit stadig holder højt niveau og kan betegnes som et VM.

Viborgs karatekonge ekskluderet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce