Apartheidstyrets sidste udenrigsminister er død

Pik Botha, den tidligere udenrigsminister i Sydafrika, er død 86 år gammel.

Apartheidstyrets sidste udenrigsminister er død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den centrale minister under apartheidstyret og en beundrer af Nelson Mandela Roelof "Pik" Botha er død 86 år.

Den tidligere sydafrikanske udenrigsminister i Sydafrika under apartheidstyret Roelof "Pik" Botha er død, 86 år gammel, oplyser hans søn til nyhedsbureauet AP.

"Pik" Botha var en beundrer af Nelson Mandelas kamp mod apartheid-styret og samtidig et central medlem af samme styre. På den måde blev Roelof "Pik" Botha kendt som et paradoks i sydafrikansk politik.

En vestlig diplomat skulle engang have givet ham skudsmålet: En god mand, der arbejdede for en slem regering.

Botha, der fra 1977 og 17 år frem var udenrigsminister, var en af de mere liberale kræfter i et styre, hvis udgangspunkt var raceadskillelse.

Ti år inde i sin tid som udenrigsminister skabte Botha internationale overskrifter, da han sagde, at han godt kunne forestille sig en sort præsident i Sydafrika. Hvad der i dag er virkelighed, lå ikke i kortene dengang.

Fra 1948 blev Sydafrika styret af apartheid-systemet. Racer blev adskilt, og den sorte del af befolkningen blev undertrykt i områdets lignende reservater.

Samtidig blev der gjort vold på sortes stemmeret. Derudover var blandede ægteskaber og forhold forbudt, og det var tilladt at diskriminere ansatte i forhold til løn, adfærd og arbejdsforhold.

Derfor endte Botha med at trække i land med sine forestillinger om en sort præsident. Han måtte trække sin udtalelse tilbage.

Bothas tid i regeringen endte dog ikke med apartheidstyrets fald med det første frie valg i 1994. I to år var han således energiminister i Nelson Mandelas samlingsregering.

- Da han (Mendela, red.) var præsident, gik alt godt. Alt var af høj kvalitet. Historisk spillede han en rolle som frelser, sagde Botha i forbindelse med Mandelas død i 2013.

Roelof Bothas øgenavn, "Pik", stammer fra hans ungdom, hvor han særligt iklædt en smoking angiveligt bevægede sig med en holdning som en pingvin. "Pik" er en forkortelse for pikkewyn - pingvin på afrikaans.

"Pik" Botha er ikke at forveksle med Pieter Botha, der var premierminister fra 1978 til 1984 og præsident i Sydafrika fra 1984 til 1989.

Apartheidstyrets sidste udenrigsminister er død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce