- Vi kan også mødes?

Sarah John (t.v.) fra Carte Blanche og Rikke Johansen Smidt fra Nyt Viborg Museum er hovedkræfterne bag en fællesudstilling, der i Føtex har en lille smagsprøve, man ellers i Snapstings-ugen kan se i fuld version i den gamle landsretsbygning på Stænderpladsen. Foto: Morten Dueholm

- Vi kan også mødes?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Viborg Museum og egnsteatret Carte Blanche lader fortællinger og fakta smelte sammen i Snapstings-udstilling, der åbner på lørdag, men i Føtex' kasse 2 kan du få en lille forsmag.

Viborg: Stående ved kasse 2 i Føtex med en pakke hakket kalv og flæsk, to pund kartofler og en bøtte brun sæbe på varebåndet skænker du næppe dybere tanker om Viborgs fødsel.

Mest tænker du nok på, hvorfor klaphatten foran dig ikke kan finde ud at, at det er smartest at putte varer med stregkoder i indkøbsvognen subsidiært sørge for, at der ikke er hul i sukkerposen.

Hvorfor tog jeg ikke en anden kasse? Men, husk skift ALDRIG kassekø. Det bliver kun værre i den anden.

Og dog mødes vi der. Et mødested.

For godt 1000 år siden fandt datidens danskere ud af, at Viborg var et godt sted at mødes, og i 300 år troede vi faktisk, at jorden under kasse 2 i Føtex var byens første tingsted. So ein ding skulle der til, således at tvister mellem folk kunne afgøres.

Men den holdt ikke - altså historien om, at Viborgs tingsted var gemt under kasse 2.

Myten aflivede en ung Jesper Hjermind, arkæolog på Viborg Museum, da han satte skovl og ske i jorden, efter at den daværende tømmerhandel i Gravene var væk, og før det på det tidspunkt stærkt omdiskuterede byggeri af Føtex begyndte for godt 35 år siden.

- Han (Jesper Hjermind, red.) havde nu på et tidspunkt troet på historien, men allerede inden han begyndte at undersøge jorden i Gravene, havde det jo vist sig ved de omfattende udgravninger ved Viborg Søndersø, at Viborgs tingsted nok lå der i stedet for, fortæller museumsinspektør og etnolog Rikke Johansen Smidt fra Nyt Viborg Museum.

Føtex-forsmag

Myten, der varede i cirka 300 år, er nu stadig sjov, og den har dannet fundament for en udstilling, som museet og egnsteatret Carte Blanche har skabt i fællesskab.

Udstillingen åbner på lørdag den 16. juni og kan i Snapstingsugen ses i den tidligere Vestre Landsret - hvor museet som bekendt flytter ind om nogle år.

Men lige tilbage til Føtex.

For her har museet og Carte Blanches huskunstner Sarah John konstrueret en lille forsmag på udstillingen i landsretten. Hele kasse 2 er pakket ind i pap, som skal forestille den bakke, hvor der altså på toppen ifølge myten skulle have ligget et tingsted.

Samme "stil" er udstillingen i landsretten indrettet efter. Her er også bygget en bakke, men det er en anden - nemlig den bakke, som trækker sig op mod vest fra bredden af Viborg Søndersø.

I bakken kan man se og mærke på forskellige genstande, der knytter sig til historien om Viborgs tilblivelse.

- Vi vil gerne afprøve nogle andre måder at fortælle historie på. Det kan vi bruge i forbindelse med det nye museum, siger Rikke Johansen Smidt.

Sammen ønsker teatret og museet at afprøve mødet og grænselandet imellem de meget forskellige kulturhistorier. Spørgsmålet er, om teatrene kan involvere sig i museumsrummet, og om museerne ved at aflevere sin kulturhistorie til teatrene dermed forærer dem nye dimensioner til teaterarbejdet?

Projektet belyser også mødet mellem museerne og teatrenes dramaturger og scenografer, som kan give udstillingsdesignerne ny inspiration, der kan bruges i forbindelse med det nye Viborg Museum, der åbner i 2021.

- Vi kan også mødes?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce