200 tilbudt tjek for tuberkulose

En blodprøve kan med sikkerhed afgøre, om en patient er smittet med tuberkulose. Arkivfoto

200 tilbudt tjek for tuberkulose

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regionshospitalet har med hjælp fra værtshusejere uddelt information om tuberkulose til omkring 200 stamgæster på fire af byens beværtninger. Gæsterne opfordres til at få taget en blodprøve for en sikkerheds skyld.

Viborg: Omkring 200 personer, der kan karakteriseres som stamgæster på fire af byens værtshuse, har fra regionshospitalet modtaget en skriftlig information om tuberkulose, og risikoen for, at de kan være smittet, efter at lungesygdommen er konstateret hos to personer fra værtshusmiljøet. De to er nu i behandling.

I informationen opfordrer de lungemedicinske fagfolk til, at de pågældende personer for en sikkerheds skyld får taget en blodprøve, som kan afgøre, om de er smittet med tuberkulose.

- Det er vigtigt at understrege, at risikoen for at blive smittet et meget lille. Derfor regner vi heller ikke med, at ret mange andre er smittet med lungesygdommen. Men når to personer inden for et forholdsvis lille geografisk område som Viborg er smittet, er der grund til at forsøge at opspore, om andre også kan være smittet.

Speciel situation

Det siger Michael Skov Jensen, der er lungemedicinsk overlæge på Regionshospitalet Viborg. Han tilføjer, at den aktuelle situation er lidt speciel, fordi de to smittede begge er stamgæster på nogle af byens værtshuse.

- Det gængse er, at vi undersøger en persons nærmeste familie, når vi støder ind i en patient med tuberkulose. Men i dette tilfælde er det lidt vanskeligere, fordi der er tale om personer, som lever på kanten af samfundet, siger overlægen.

I modsætning til i gamle dage, hvor tuberkulose var en alvorlig sygdom med en høj dødelighed, kan man i dag behandle patienter med antibiotika, så de bliver helt raske.

Det er kun lungetuberkulose, der smitter, og det sker via dråbeinfektion - det vil sige ved hosten og nysen. Raske personer er meget lidt modtagelige for at blive smittet, men hvis man i forvejen er svækket af anden sygdom, er man i en større risiko for at pådrage sig smitten.

Hosten og nysen

Tuberkulose er en infektionssygdom, som udløses af en bakterie. På landsplan bliver omkring 350 hvert år diagnosticeret med tuberkulose. Flertallet - omkring 250 - er personer fra andre kulturer, mens omkring 100 etniske danskere får tuberkulose.

I de kommuner, som regionshospitalet dækker - Viborg, Silkeborg og Skive - er der hvert år 10-15 tilfælde af tuberkulose, oplyser Michael Skov Jensen.

Ifølge avisens oplysninger er de to tuberkulosesmittede viborgensere etniske danskere.

200 tilbudt tjek for tuberkulose

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce