Afstemning: Er det kun mig, der synes, det er dårlig stil?

Journalist Jesper Bech Pedersen.

Afstemning: Er det kun mig, der synes, det er dårlig stil?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hørt i tøjbutikken:

- Goddag! Jeg har fået de her bukser i julegave, og jeg er rigtig glad for dem. Men nu er de sat ned med 40 procent, så jeg vil gerne returnere bukserne, købe dem igen og hæve differencen.

Jeg blev ærligt talt målløs, da en af mine bekendte mellem jul og nytår fortalte, at hun lige havde været byen rundt og "bytte" både sine egne, sin mands og børnenes julegaver. Ikke fordi størrelsen var forkert, eller fordi de havde fået to af de samme. Næh, hun ville bare score gevinsten ved, at de i mellemtiden var kommet på udsalg.

Hun havde brugt en halv dag på det og var kommet hjem med de nøjagtig samme gaver og 1000 kroner ekstra i pungen.

Man skulle vel være idiot for ikke at gøre det?

Uh, det ville være pinligt

I så fald er jeg en idiot. Alt strittede på mig, da hun forklarede om "fidusen", som hun helt tydeligt ikke selv tænkte på som en fidus.

Juridisk er der helt sikkert intet til hinder for at gøre det. Hvis ellers butikken tilbyder pengene retur - og det gør de jo næsten alle steder - så er man i sin gode ret til at returnere en vare og købe den igen med det samme til nedsat pris.

For mig er der bare en grad af spekulation over det. Som at stikke hånden ned i kasseapparatet og tage 300 kroner. Jeg ville slet ikke kunne se ekspedienten i øjnene, hvis jeg bad om at få den nøjagtig samme trøje med igen sammen med en stak kontanter.

For pokker, det ville være pinligt. Men jeg er tilsyneladende i undertal.

- Det kender jeg da mange, der gør, proklamerede min kæreste, som dog heller ikke personligt var fan af metoden.

Jeg havde alligevel svært ved at tro, at det skulle være udbredt praksis, så da vi nytårsaften sad otte voksne om bordet med papirhatte på hovederne og sød champagne i glassene, lagde jeg dilemmaet frem.

Og jeg forventede faktisk at få opbakning, da jeg meget ledende spurgte, om ikke de andre også syntes, at det var dårlig stil?

Hvad er god moral?

Kun én havde det som mig. En anden var hverken eller, og de sidste fem ville ingen problemer have med at udføre "byttetricket", om end de fleste tilføjede, at det skulle være et vist beløb, før de gad bruge tid på det.

Men moralsk så de intet forkert i det.

- Det er jo butikkerne selv, der byder op til den store forbrugsfest, og hvis de kan sætte varerne så meget ned efter jul, så har de jo nok kostet for meget i første omgang, lød et af argumenterne.

Tja. Det er vel flertallet, der bestemmer, hvad der er god moral, og i så fald er det nok mig, der er galt afmarcheret.

Selv havde jeg svært ved at argumentere sagligt for, hvorfor man ikke skulle gøre det. Det er jo hverken svindel eller snyd. Det er bare... ja, dårlig stil, synes jeg.

Hvad synes du?

Afstemning: Er det kun mig, der synes, det er dårlig stil?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce