Biblioteker får en million til udviklingsprojekter

Viborg Hovedbibliotek har sit eget "TestLab", hvor elever kan eksperimentere i grænselandet mellem den virtuelle og fysiske verden. Nu har Viborg Bibliotekerne fået støtte til to nye projektforløb. Arkivfoto: Preben Madsen

Biblioteker får en million til udviklingsprojekter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Viborg Bibliotekerne har fået godt en million kroner i støtte til to udviklingsprojekter om fællessang og virtuel læring.

Viborg: Viborg Bibliotekerne er nu sikret midler til at gennemføre to nye udviklingsprojekter med et samlet budget på godt en million kroner. Projekterne skal være med til at udvikle fremtidens bibliotek som et vedkommende mødested med fokus på kulturelle oplevelser, læring, demokrati og fællesskab. Projekterne bygger begge videre på erfaringer, som Viborg Bibliotekerne har gjort sig gennem andre projekter og aktiviteter og bliver til i samarbejde med en række eksterne partnere - både lokalt og nationalt. - Det er vi vildt glade for, for det giver os en chance for at vise det nye bibliotek, og at bibliotekerne ikke kun er et sted, hvor der er bøger og andet materiale, siger bibliotekschef Britta Thuun-Petersen.

Bibliotekschef Britta Thuun-Petersen glæder sig over støtten til de to udviklingsprojekter. Privatfoto.
Bibliotekschef Britta Thuun-Petersen glæder sig over støtten til de to udviklingsprojekter. Privatfoto.

Fællessang plus

Det ene projekt handler om fællessang og har udspring i et caféforløb, som blev lavet i samarbejde med Sundhedscenter Viborg.

Her gik det ud på at få menesker til at mødes og tale om forskellige emner, og her indledte man altid med en sang. Og det gav idéen til projektet Fællessang+, som man har fået støtte fra Slots- og Kulturstyrelsens Udviklingspulje til at gennemføre.

Viborg Bibliotekerne skal i lighed med Sangens Hus, Nordjysk Center for Kultur og Sundhed, Horsens Kommunes Biblioteker og Randers Bibliotek samt lokale aktører udvikle, afprøve og formidle en metode til guidet fællessang. I Viborg gennemføres projektet i et samarbejde med Sundhedscenter Viborg. Formålet med projektet er at finde nye veje for musikformidlingen på biblioteket, som er involverende og fællesskabende og samtidig skaber livskvalitet og trivsel for deltagerne.

Desuden er det hensigten at udvide bibliotekets rolle som sundhedsfremmende aktør - en rolle, som både Viborg Bibliotekerne og andre af landets biblioteker har haft succes med at indtage i forskellige sammenhænge i de senere år.

Fake news?

Desuden har Viborg Bibliotekerne modtaget til at gennemføre et socialt læringsspil i virtual reality.

I projektet "Real or fake news?", som har fået støtte fra Danskernes Digitale Biblioteks projektpulje og Animationspuljen i Viborg, er det målet at udvikle en prototype på et læringsspil for unge, der stiller skarpt på digital dannelse og kildekritik.

- Det handler om via et aktivt spil at lære de unge at kunne gennemskue, hvad der er rigtige nyheder, og hvad der er ikke er. At de bliver kritiske overfor kilderne, og at de ikke bare kritikløst tager alt for gode varer. Og det er også en opgave for biblioteket. Både at lære fra sig og naturligvis tilbyde information og viden, siger Britta Thuun-Petersen. "Real or fake news?" bliver til i et bredt samarbejde mellem Viborg Bibliotekerne, det lokalt forankrede firma Vizlab, ITK under Biblioteker og Borgerservice i Aarhus Kommune på Dokk1, Vejle Bibliotekerne, Ballerup Bibliotekerne, Rødovre Bibliotek, Børn og Unge i Viborg Kommune, Mønsted Skole samt en række lokale skoler i Vejle, Ballerup og Rødovre.

Lokalt bliver det eleverne fra Mønsted Skole, der skal prøve det nye spil, fortæller Britta Thuun-Petersen.

Biblioteker får en million til udviklingsprojekter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce