Brønd-flytning ville havde været en dyr fornøjelse

Tidligere biskop i Viborg Stift, Karsten Nissen, foran den så omtalte Sct. Kjelds Brønd, da foreningen af samme navn markerede sit ønske om at bevare den på Nytorv i 2014. Arkivfoto: Morten Dueholm

Brønd-flytning ville havde været en dyr fornøjelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den lange saga om Sct. Kjelds Brønd er endt med, at den bliver, hvor den er. Alternativet havde kostet mere end en halv million kroner.

Viborg: Sct. Kjelds Brønd står fint og velintegreret, hvor den er. Derfor bliver den alligevel stående på Nytorv

Sådan valgte politikerne i teknisk udvalg at begrave den flerårige strid om brøndens placering, da de holdt møde i juni.

Sagen fra 2014 fik dermed det resultat, at alt skal være, som det plejer.

I de bilag, politikerne havde at træffe beslutningen ud fra, kan det dog også ses, at der meget vel kan have været en økonomisk tungtvejende årsag til at opgive kampen for at få den flyttet, som man ellers havde besluttet, at den skulle. Med forsyningsledninger, arkæologiske udgravninger og alt inkluderet, havde det kostet 600.000 kroner at få brønden ind i eksempelvis Amtmandens Have bag Stiftsamtmandsgården.

100 år

Amtmandens Have bag Stiftsamtmandsgården lignede ellers længe den sikre løsning, da det stod klart, at brønden skulle flyttes.

Det var netop amtmandsparret Ida og Harry Rowland Howard Grøn, der stod som de glade givere af gaven til byen. Brønden som blev døbt Sct. Kjelds Brønd efter Viborgs helgen af samme navn.

Ved samme lejlighed, amtmandsparrets sølvbryllup, begavede man byen med Amtmandens Bro, som så mange løbere og vandrere siden har nydt godt af, så turen om Søndersø blev til at klare inden for en overskuelig tid.

Sct. Kjelds Brønd har stået på Nytorv siden maj 1914. Altså var det tilfældigt nok ved brøndens 100 års fødselsdag, at det blev annonceret, at et nyt Nytorv havde en fremtid uden denne tunge fødselar.

Da brønden blev stillet op på Nytorv i 1914, var torvet et livligt handelstorv. Billedhugger Anders Bundgaard forestillede sig, hvordan torvekonerne kunne fylde deres spande ved brønden. De tre egern ved brøndens plantekumme øverst tænkte han som en opmuntring til torvets handlende. Vandet kommer ud af tre fiskemunde.

En livlig debat har udspillet sig undervejs, siden debattøren og viborgenseren Ole Capion i januar 2014 første gang advarede imod en midtby uden den berømte brønd.

Brøndens placering blev en folkesag, da det stod klart, at man nu fra det offentliges side prioriterede et par parkeringspladser over kulturarven - som andre ganske vist mente var mere arv end kultur.

»Hvorfor gøre kulturarven lettere tilgængelig, når man samtidig fjerner kulturarven?« lød det noget retoriske spørgsmål fra Ole Capion.

Nu har han og foreningen Sct. Kjelds Brønd altså fået sin vilje. 200.000 kroner er samlet ind, så det slidte monument kan friskes op. Brønden har delt vandene, og mens tilhængere skrev læserbreve og donerede penge til formålet, så mente andre altså, at det ville være som at kaste sine penge i et hul.

Tradition med handel på torvet har man som bekendt genoptaget, og fire et halvt år senere står det klar: Også fremover bliver det altså med brønden som nabo.

Brønd-flytning ville havde været en dyr fornøjelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce