Brosten binder byen sammen: Kompagnistræde får et ansigtsløft

Det er området markeret med rød, som nu får et ansigtsløft. Grafik: Viborg Kommune

Brosten binder byen sammen: Kompagnistræde får et ansigtsløft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nytorv og gågadenettet bindes sammen, når Kompagnistræde i år belægges med brosten.

Viborg: Realdania betaler gildet, når Viborg Kommune senere på året med al sandsynlighed går i gang med - bogstaveligt talt - at runde arbejdet med at forny Nytorv, domkirkekvarteret og gågaderne af.

Brostensbelægningen på Nytorv og i Sct. Mathias Gade forenes nemlig nu i Kompagnistræde, som i dag består af asfalt. Det giver et noget broget billede imellem den brostensbelagte treenighed: Sct. Mogens Gade ved Domkirkepladsen, Sct. Mathias Gade og Nytorv.

Nu kommer vejen så i stedet for i fremtiden til at få et romantisk, historisk udtryk, der langt bedre matcher det indtryk, som domkirkekvarteret skal give viborgensere og byens gæster.

Det har politikerne i økonomi- og erhvervsudvalget besluttet. På et møde i sidste uge sagde udvalget således god for planerne om at lægge brosten ud som en rød løber i det kvarter, der mere end noget andet vidner om historiens vingesus i Viborg.

Med økonomi- og erhvervsudvalgets beslutning er det nu op til et samlet byråd endegyldigt at sætte arbejdet i gang.

Nogenlunde sådan kommer Kompagnistræde til at tage sig ud. Illustration: Viborg Kommune
Nogenlunde sådan kommer Kompagnistræde til at tage sig ud. Illustration: Viborg Kommune

Opbakning

Planerne har fået en opadvendt tommelfinger med på vejen fra Boligselskabet Sct. Jørgen.

Selskabet ser det som et fint bidrag til de gårdmiljøer, det selv er ved at indrette bag Stillings Gård og den gamle latinskole. En del af belægningsplanerne er nemlig, at det ikke kun er selve Kompagnistræde, men også den lille, slidte sti ind til Latinerhaven, der skal have et ansigtsløft.

Viborg Handel har også bakket op - dog med det forbehold, at nogle af de nuværende parkeringspladser i Kompagnistræde bevares. To af de tre beholder man på den baggrund.

Omlægningen af især Nytorv og Nytorvgyde hørte under projektet "Tilgængelighed i historiske bykerner - nye veje til Viborgs kulturarv" og blev udviklet og realiseret i 2010-2016 i et samarbejde mellem Viborg Kommune, Realdania, Bevica Fonden, Vanførefonden og Arbejdsmarkedets Feriefond.

Brostensbelægningen i Kompagnistræde og Sct. Mathias Gade rundt om Latinerhaven fra Nytorv til Sct. Mogens Gade, samt en gangsti til Latinerhaven, er i den henseende et småt tillægsprojekt, men skal være den berømte prik over i'et og fuldende billedet.

Egentlig var der "kun" cirka 1,7 millioner tilbage fra Realdanias bidrag til det omfattende projekt, men foreningen skyder det dobbelte i dette ekstra arbejde. De 3,2 millioner er stort set nok til at betale for arbejdet, herunder arkæologiske undersøgelser.

Kommunen har også selv lidt penge i overskud fra det ellers afsluttede tilgængelighedsprojekt, så alt i alt har man omkring 4,6 millioner kroner at gøre med. Man vurderer at hele herligheden løber op i 3,8 millioner kroner.

De resterende penge står pænt på en konto og venter, indtil arbejdet er udført og betalt.

Ly

Et væsentligt aktiv i området er Latinerly, som sidste år fik tilladelse til at servere i Latinerhaven.

Forvaltningen hos Viborg Kommune vil nu iværksætte en evaluering af forløbet med henblik på, om restauranten skal have en permanent udeservering i Latinerhaven, herunder med en mulig åbning af muren i Latinerhaven, så gæster og ansatte kan tage den direkte vej fra kælderbeværtningen uden at de skal op til havens formelle indgang.

Forvaltningen vurderer desuden, at den foreslåede belægning foran Latinerly med savede brosten vil skabe mere luft omkring restauranten og en forbindelse over til fortovet langs Latinerhaven samt en eventuel fremtidig åbning af muren.

I anlægsperioden, som man regner med vil være i august til november, vil det være nødvendigt at afspærre for gennemkørende trafik gennem Kompagnistræde/Nytorv.Det vurderes dog, at trafikken efter omlægningen atter vil kunne afvikles som i dag.

Det hele afhænger dog som nævnt af, at byrådet siger ja. Det forventes at være en formssag.

Brosten binder byen sammen: Kompagnistræde får et ansigtsløft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce