Danmarks første "boghave" bag Skovgaard Museet

"Fugls føde" er et oplagt emne til Seebergs Nyttehave, mener Gerd Laugesen. Foto: Morten Pedersen

Danmarks første "boghave" bag Skovgaard Museet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forfatteren Gerd Laugesen har fået idéen til at give Peter Seebergs og andre forfatteres forfatterskaber grokraft i Seebergs Have bag Skovgaard Museet.

Viborg: En have med ord må være en nyskabelse i dansk havebrug. For et lille år siden fik forfatteren Peter Seeberg en mindeplade i Seebergs Have bag Skovgaard Museet. Nu er tiden inde til at gøde jorden for en Seebergs Nyttehave, mener forfatteren Gerd Laugesen fra Viborg.

I haven skal det være til at se og føle, at ord kan spire, slå rødder, vokse og formere sig. Som underviser på Kulturskolen Viborgs forfatterskole har Gerd Laugesen taget initiativet til at give Peter Seebergs forfatterskab ny grokraft, og hun fandt haven bag Skovgaard Museet egnet. Hun lod sig inspirere af det gamle ord om, at en bog er som en have, der lige er til at have i lommen.

2. g'ere fra Viborg Gymnasium & HF og landbrugselever fra Asmildkloster Landbrugsskole skal forene deres viden om litteratur og plantevidenskab. De cirka 50 elever skal med Gerd Laugesen som huskunstner og overgartner lade Peter Seebergs og andre forfatteres bøger forspire ved skolerne. Når væksterne har fået godt fat, flytter de hele herligheden til Seebergs Have, så den kan være til fælles glæde og gavn.

Da bøger i forhold til gængse planter kan være lidt vanskelige at gøre til noget iøjnefaldende, har forfatterskolen fundet på at bruge Montanas Grid-system som en slags plantekasser.

Gerd Laugesen ved mindepladen for Peter Seeberg. Pladen er med et citat fra
Gerd Laugesen ved mindepladen for Peter Seeberg. Pladen er med et citat fra "Dinosaurusens sene eftermiddag".

God grobund

- Haven bliver en blanding af vildskab og overraskelser - et æstetisk projekt med visuelle ord. Det er et kunstværk, men samtidig en nyttehave - et sted med vækst og bæredygtighed. Helt konkret, fordi planterne gror op, men også fordi børn og unge gror med projektet. Det skal flytte vores opfattelse af, hvad sprog kan, hvad ord kan, hvad bøger kan, skriver kulturskolen i oplægget.

For et års tid siden flyttede Gerd Laugesen med mand og lille datter til Viborg. Som forfatter har hun vist en evne til at leve sig ind i, hvad et sted rummer af hemmeligheder og muligheder. Længe havde hun ikke været i Viborg, før hun kom på sporet af Peter Seebergs Viborg, flot udtrykt ved haven med mindepladen. Hun har siddet og skrevet på Hald Hovedgaard og hermed været tæt på Seebergs righoldige arkiv.

I løbet af foråret og forsommeren arbejder eleverne med litteratur og spirer. Planen er, at planter fra Peter Seebergs liv skal spire i hans bøger. Opskårede bøger med muld kommer til at tjene som plantesække med arter som gråpære, sølvbede, skvalderkål, blomme, bøg og jernæble. Med vægge af plexiglas kommer modulerne til at virke som små væksthuse. De spirende bøger kombinerer eleverne med hele bøger, der gerne skal give vækst i læsernes indre.

De unge skal gå gartneren i bedene ved at klippe passager ud af bøgerne og sætte dem sammen på nye og frugtbare måder.

Seebergs haver

- Haven er et godt symbol på Peter Seeberg liv. Han anlagde haver. Da museet havde til huse, hvor nu Skovgaard Museet er, fik han en have anlagt. Da museet flyttede til Hjultorvet, fik han også anlagt en gårdhave her. Da han boede i Lysgård, kom han ligefrem i tvivl om, hvorvidt han boede i et asketræ eller i et hus, siger Gerd Laugesen.

Endnu er "En bog er en have" i sin vorden. Eleverne skal i høj grad præge resultatet. Det kan andre også være med til. Gerd Laugesen tager med glæde imod brugte Seeberg-bøger, der kan få nyt liv med en plante. Desuden hører hun gerne fra folk, der kan bidrage med selvoplevede historier om forfatteren og museumsmanden Peter Seeberg.

Ét står fast. I ugen inden sommerens Snapsting indretter huskunstneren og eleverne Seebergs Nyttehave i et hjørne af Seebergs Have. Nyttehaven skal være til nytte for alle. Bagtanken er også, at elever fra 7. og 8. årgang skal have undervisning i haven. Undervejs kommer forfatterskolens elever til at arbejde med boghaven.

- Nyttehaven skal være vild og samtidig æstetisk, så den passer med den øvrige del af haven. Jeg ser meget gerne, at den får en blivende plads som en del af Seebergs Have, siger forfatteren.

Danmarks første "boghave" bag Skovgaard Museet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce