Dansk Håndværk: Viborg-håndværkere kan miste opgaver

Samlingen af udbudsopgaver i Byggestyrelsen vil kunne koste lokale håndværksmestre blandt andet vedligeholdelsesopgaver i det offentlige. Det vurderer arbejdsgiverorganisationen Dansk Håndværk. Arkivfoto

Dansk Håndværk: Viborg-håndværkere kan miste opgaver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Samlingen af offentlige udbud hos Bygningsstyrelsen kan koste Viborg-håndværkere opgaver.

Viborg: Mens politikerne i de seneste år har arbejdet for, at netop de små virksomheder får lettere ved at få nogle af de opgaver, som kommuner, regioner og staten sender i udbud, slår regeringen nu bak og trækker via Bygningsstyrelsen arbejde for en milliard kroner tilbage til de største virksomheder.

Det drejer sig om det, der kaldes facility management, hvor al udbud af opgaver med blandt andet vedligeholdelse og drift af bygninger under staten nu samles hos Bygningsstyrelsen.

Det vil ifølge Dansk Håndværk, der organiserer små og mellemstore håndværksvirksomheder, sende dynger af opgaver tilbage til de største virksomheder, der typisk er placeret i landets største byer. Det vil eksempelvis gå ud over de lokale håndværkere i Viborg-området, som på nuværende tidspunkt vil kunne få lokale eller regionale opgaver.

- De politiske signaler har i de sidste år været entydige: Der skulle tages hensyn til de små. Men nu slår regeringen pludselig bak. Også selvom vi ikke har nogen som helst beregninger, der viser, at det skulle være billigere for skatteyderne at samle arbejdet, så det kun er de største, der kan byde ind. Tværtimod, lyder det fra direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen.

Hænger ikke sammen

Morten Frihagen forstår ikke meningen med, at så mange opgaver nu skal samles hos Bygningsstyrelsen. Han henviser blandt andet til "Opdel eller forklar-princippet", som trådte i kraft med den nye udbudslov den 1. januar sidste år.

Det princip fastslår, at offentlige udbud skal deles op i mindre bidder, så netop små virksomheder og håndværksmestre rundt om i lokalområderne kan få en bid af de mange skattekroner, der hvert år arbejdes for.

- Loven siger entydigt, at myndighederne kun i særlige tilfælde kan lade være med at inddele opgaverne i delopgaver, således at de mindre - og lokale - virksomheder også kan være med. Og undlader de alligevel at udbyde i delopgaver, skal de i hvert enkelt tilfælde forklare, hvorfor det ikke kan lade sig gøre. Det hænger jo slet ikke sammen med, at man nu går i den stik modsatte retning, siger arbejdsgiverdirektøren.

Formålet er ifølge et notat fra regeringen at øge professionaliseringen og udnytte synergier og stordriftsfordele.

Dansk Håndværk: Viborg-håndværkere kan miste opgaver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce