De Frivilliges Hus: Vi bestemmer selv

Årsmøde i De Frivilliges Hus. Det var den tidligere formand for social- og arbejdsmarkedsudvalget i Viborg Kommune, Søren Gytz Olesen, der ledte slagets gang som dirigent. Foto: Jacob Kaas

De Frivilliges Hus: Vi bestemmer selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ved onsdagens årsmøde for De Frivilliges Hus slog bestyrelsesformand Pernille Cornelius atter fast, at man som selvejende institution selv bestemmer, hvor man vil bo. Ikke alle var overbevist.

Viborg: For bestyrelsen for De Frivilliges Hus var det store samtaleemne op til årsmødet nyheden om, at økonomi- og erhvervsudvalget på mødet i sidste uge i forbindelse med behandlingen af dagsordenspunktet om lukningen af Cafe Brændpunktet kunne læse bisætningen om, at "Borgerhuset Stationen udarbejder forslag til ny organisering, hvor De Frivilliges Hus får placering i Borgerhuset Stationens lokaler".

Onsdag aften holdt De Frivilliges Hus sit årsmøde på Asmildkloster Landbrugsskole. I sin beretning for det forgangne år afbrød Pernille Cornelius, der er formand for bestyrelsen, sig selv for at adressere den uventede melding.

- Altså umiddelbart ved vi i bestyrelsen ikke mere om det, end vi kan læse os til i referatet og dagens udgave af Viborg Stifts Folkeblad. Men jeg vil gerne slå fast, at vi er en selvejende institution, og at vi selv bestemmer, hvor vi bor, sagde Pernille Cornelius, inden hun vendte tilbage til sin beretning.

Umiddelbart var der ikke den store opstandelse at spore blandt de delegerede ved årsmødet. Thorben Koed, Dansk Blindesamfund, bemærkede dog homerisk, at han havde set mange frivillige foreninger blive tvunget til rette af kommuner, når der presses på økonomien. I De Frivilliges Hus leverer Viborg Kommune hvert år langt over hovedparten af midlerne til driften af huset.

- Kan kommunen bestemme, hvor vi skal bo? Nej. Er der noget økonomi, der kan være med til at bestemme noget? Måske. Men det bliver selvfølgelig en opgave for den kommende bestyrelse at optage dialogen med kommunen og Borgerhuset Stationen. Vi har ikke lagt os fast på noget og vil heller ikke umiddelbart afvise ideen, sagde Pernille Cornelius.

Nye valgt ind

Inden årsmødet nåede til valget af nye bestyrelsesmedlemmer, havde bestyrelsen i samarbejde med den administrative ledelse udarbejdet et ændringsforslag til sammensætningen af bestyrelsen i De Frivilliges Hus.

Som vedtægterne er nu, er der syv bestyrelsesmedlemmer. Her er en enkelt udpeget af Frivillighedsrådet. Og en enkelt udpeges af Viborg Kommune. I øjeblikket har socialchef Ulrik Johansen den plads. De sidste fem pladser plejer de delegerede at vælge forskudt for to år ad gangen.

Men nye administrative krav fra staten til landets frivilligcentre gør, at bestyrelserne skal vise mere strategisk tænkning. Det betyder flere strategiplaner, men også tydeligere strategisk ledelse i bestyrelserne.

Den daglige leder Mikkel Smed fremlagde vedtægtsændringen på pædagogisk vis med fine powerpoint-præsentationer. Humlen er, at bestyrelsen fremover selv skal udpege sit syvende medlem ud fra, hvad den har brug for i forhold til strategien.

Det blev selvfølgelig diskuteret frem og tilbage, men de delegerede landede til sidst på ja-siden. Der var næsten heller ikke rigtig noget valg.

- Enten stemmer vi for denne vedtægtsændring, eller også vinker vi farvel til 350.000 kroner i støtte fra staten, forklarede Mikkel Smed.

Forslaget blev vedtaget.

Dermed var der gjort klar til valg til bestyrelsen. De to afgående medlemmer, Carsten Andersen fra Natteravnene og Ulla Serup Thomsen fra Handicaprådet, ønskede ikke genvalg. De modtog i øvrigt en lille gavekurv og applaus for deres indsats.

Det ene nye medlem, som følge af vedtægtsændringen, blev Tina Aalund, der repræsenterer Gigtforeningen Viborg/Skive. Hun vandt over Mads Georgi fra Handicaprådet, der efterfølgende modtog valg som suppleant for bestyrelsen, der også tæller Benny Finderup fra Viborg Afholdsforening, Henrik Lillesø fra Dansk Flygtningehjælp, Hans Ole Ritter Pehrson fra Frirum og valgt af Frivillighedsrådet, samt som nævnt Ulrik Johansen, valgt af Viborg Kommune og formand Pernille Cornelius, Natteravnene.

De Frivilliges Hus er hjemsted for 140 frivillige foreninger i Viborg og omegn.

De Frivilliges Hus: Vi bestemmer selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce