De godmodige løver fra Skals

Løvehunde. Leonbergerne Picasso og Belmondo har et udpræget beskytterinstinkt, selv om de er godmodige hunde. Foto: Helle Lenschow.

De godmodige løver fra Skals

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det ligger lige for at træde to skridt tilbage, når to velvoksne leonberger-hanner som Picasso og Belmondo kommer stormende en i møde. Men der er ingen grund til det.

Selv om de to hunde er enorme med løveagtige manker og en kampvægt på over 60 kilo, er de nemlig ligeså gode, som dagen er lang. Det får jeg hurtigt at mærke, da Picasso begynder med at give mig et ordentligt kindkys. Denne race har ingen problemer med at nå helt op til ansigtet, kan jeg konstatere.

»Nej, Picasso altså!«. Birgit Dissing og Finn Christensen, som ejer de to store hunde, kan ikke lade være med at grine. Velkomstkysset er bare typisk leonberger. Stor og glad hele vejen igennem. Og det er især det venlige temperament kombineret med beskytterinstinkt, som Birgit og Finn er faldet pladask for. Birgit har haft leonbergere siden 1979, mens Finn hoppede med på vognen, da han lærte Birgit at kende i 1990.

»Vi er bidt af denne race. Jeg tog på en udstilling i Herning i 1977 for at se nærmere på newfoundlændere, men da jeg pludselig stod ansigt til ansigt med en leonberger, skete der noget inde i mig, og jeg var fuldstændig solgt,« siger Birgit og klør Belmondo bag de pelsede ører.

Verdens bedste race
De to hunde, som bor hos Birgit og Finn, er parrets hunde af denne race nummer seks og syv, og så længe fysikken kan holde til en stor hund, kunne de aldrig tænke sig en anden hunderace.

»Det bliver en sorgens dag, den dag vi ikke længere kan magte en leonberger,« siger Finn.

Den er en nem og rolig hund indendørs, men parret holder også meget af leonbergerens ønske om at deltage i alt.

»Hvis du tager til købmanden uden din leonberger, så skal den nok give dig dårlig samvittighed. Den ser det som en straf. Vi har altid vore hunde med alle steder. Ellers bliver de passet af mine forældre,« siger Birgit.

Og kommende leonbergerejere skal ikke lade sig narre. Selv om racen syner stor og tung, er den udendørs en ret aktiv hund. Birgit og Finn aktiverer og træner hundene meget i det daglige, går ture, hvor hundene løber frit, og så deltager de i schweiss-vildtspor hos Basset- og Beagleklubben. Her er de to hanhunde de største på holdet.

Værd at vente på
Birgit ventede to år på sin første leonberger. Hun ærgrer sig altid, når hun oplever hundeejere fare ud og spontankøbe den første og bedste hund uden at tænke på opvækst, temperament eller sundhed. Det - kombineret med manglende træning - fører til mange problemhunde, mener hun.

»Vi mener, at enhver hund har krav på stimulering. Hvis du bruger enorm meget tid på din hund især de første to år, så får du det mangefold igen,« siger Birgit.

Venner har hund
Udstillinger fylder også en del i Birgit og Finns liv. Begge hanhundene har opnået flotte resultater i udstillingsringe rundt om i verden, og ejerne har fået venner i næsten hele Europa. De vil skyde på, at 90 procent af vennekredsen også elsker hunde.

»Herhjemme får du hundehår på dine bukser, men det ved vore gæster jo godt. Vi viser naturligvis hensyn - det skal man med sådan en stor hund - men generelt er det jo sådan, at vores hunde er en integreret del af familien,« siger Birgit.

På gulvet er Picasso og Belmondo fladet totalt ud. De ligger tæt sammen og snorker højlydt. Livet er tydeligvis skønt for en leonberger med bopæl i Skals.

Den skulle ligne en løve
Omkring år 1840 forsøgte rådmanden Heinrich Essig fra Leonberg ved Stuttgart at skabe en hund, der lignede løven i byens byvåben. Det var starten på leonbergeren.
Racen blev brugt som vagt- og trækhund, men i dag er leonbergeren en fortrinlig familiehund med et stabilt sind.
Voksne hanner har en skulderhøjde på 72-80 centimeter og en vægt på 65-75 kilo.
Voksne tæver har en skulderhøjde på 65-75 centimeter og en vægt på 45-55 kilo
Den er udpræget glad for mennesker og har en meget stor tålmodighed i omgang med børn og andre dyr.
Den typiske leonberger tager det hele med en majestætisk ro. Den elsker vand og elsker at svømme, og den går aldrig uden om vandpytter.

De godmodige løver fra Skals

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce