Demonstration ved rådhuset: Skoleelever vil have fokus på klimaet

Edith Vels (t.v.) og Nanna Lindbæk Qvesel (t.h.) synes, at klimaet er det vigtigste. Foto: Morten Dueholm

Demonstration ved rådhuset: Skoleelever vil have fokus på klimaet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skoleelever landet over brugte fredagen på klimademonstration, og også Viborg Rådhus fik besøg.

Viborg: I sommeren 2018 dukkede en 15-årig svensker ved navn Greta Thunberg op med et budskab om, at verdens politikere skulle til at tage klimaet seriøst.

Det budskab er i den grad braget igennem, og nu er flere af Greta Thunbergs danske ligesindede hoppet med på vognen.

For fredag formiddag blev i flere danske byer brugt på skoledemonstrationer, og i Viborg var pladsen foran rådhuset blevet forvandlet til klima-kampplads for skoleelever.

De lokale Thunberg'ere hedder Nanna Lindbek Qvesel og Edith Vels, er henholdsvis 17 og 15 år gamle, og så er de sikre på, at politikerne nok skal lytte til dem, selvom de jo "bare" er børn.

- Jeg kan næste ikke forestille mig, at det ikke kommer til at hjælpe noget. Vi møder op her i kulde og regn for at vise, at vi bliver nødt til at gøre noget. Det er meget større end os, siger Edith Vels, som når ikke hun demonstrerer går i 9. klasse på Viborg Private Realskole.

Der skal ske noget

De to piger var langt fra de eneste, som var mødt op til demonstrationen foran rådhuset, som bestod af taler, fællessang og -dans og både vådt og tørt til ganen.

Da demonstrationen begyndte klokken 10.30, havde en stor mængde elever fra både folkeskole og gymnasier droppet undervisningen for i stedet at vise, hvad miljøet betyder for dem.

Demonstrationen er den tredje af sin slags i Viborg, hvor den første, i november, blev bakket op af 70 personer, mens der til den anden, i februar var omkring 60 personer.

Fredagens demonstration var dog med et noget større fremmøde, hvor børn i alle aldre var mødt op for at vise deres opbakning til miljøet.

- Vi får mere og mere travlt, hvis vi skal nå at gøre noget ved klimaet. Vores budskab til politikerne er, at det er vigtigt at tænke på klimaet først i alle de ting, som man gør, fortæller Nanna Lindbæk Qvesel.

Fælles kamp for grønnere fremtid

Mange af de skoleelever, som havde trodset fredagens kulde og regn, var mødte velforberedte op.

Flere havde bannere med tekster som "vores fremtid - kæmp for miljøet", "min planet - min fremtid" og det noget mere simple "Nu!", mens også den svenske teenager, Greta Thunberg, havde sneget sig med på et skilt eller to.

Der blev også skrevet klimabreve fra de fremmødte. Det er breve, som bliver sendt til den kommende statsminister med ønsker, håb og drømme om en grønnere fremtid.

- Vi sender de her breve til statsministeren, fordi vi håber, at det bliver en grøn statsminister, vi får. Klimaet skal ikke være politisk, men noget som vi alle kæmper sammen om, siger Edith Vels.

Selvom fredagens demonstration var for skoleelever, var der alligevel nogle voksne, som havde sneget sig med. Der var dog "bare" tale om "klimavenner", som ville ned og støtte arrangementet.

Demonstration ved rådhuset: Skoleelever vil have fokus på klimaet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce