Energi Viborg: Samme varmepris i 2019 som før 2015

Diagrammet her viser, hvordan varmeprisen har udviklet sig siden 2011 - og hvad man forventer i 2019 og 2020. Grafik: Energi Viborg

Energi Viborg: Samme varmepris i 2019 som før 2015

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Varmeprisen har været meget lav i Viborg siden 2016, da man blev færdig med at betale investeringen i kraftvarmeværket. Næste år er man tilbage på samme prisniveau som før 2016.

Viborg: At Energi Viborg i 2016 blev færdig med at betale af på investeringen i kraftvarmeværket, der blev taget i brug i 1996, førte til nogle meget lave varmepriser i 2016, 2017 og 2018.

Så med prisstigningen fra årsskiftet kommer man tilbage på de priser, som forbrugerne betalte før 2016.

Det siger direktør Christian Hagelskjær fra Energi Viborg Kraftvarme, som har monopol på at producere varme, som for næsten 90 procents vedkommende aftages af Viborg Fjernvarme, der er distributør af varmen. Det gør han i en kommentar til, at forbrugerne skal regne med at få en varmeregning til næste år, som er omkring 50 procent højere end i år.

Forklaringen på det er først og fremmest, at Energi Viborg mister et såkaldt grundtilskud fra staten på omkring 70 millioner kroner om året, og at priserne på naturgas på det seneste har været på vej opad.

Dyrt flisanlæg

Men hvorfor har Energi Viborg ikke arbejdet på at finde alternative opvarmningsformer? Man har jo hele tiden vidst, at grundtilskuddet falder bort fra 2019.

- Vi har længe arbejdet med alternativer og gør det fortsat. Men vi er underlagt politiske reguleringer, som eksempelvis gør, at vi er tvunget til at bruge naturgas som den langt overvejende energi i vores produktion, siger Christian Hagelskjær.

Han tilføjer, at Energi Viborg også har undersøgt muligheden for at supplere naturgassen med biobrændsel som træflis.

- Det er billigere at fyre med flis end med gas, men problemet er, at det vil kræve en meget stor investering i et anlæg, som først skal afskrives, før det kan mærkes på varmeprisen. Dertil kommer den usikkerhed, at hvis Folketinget lægger afgift på biobrændsel, ryger den økonomiske fordel. Og så er vi lige vidt, siger Hagelskjær.

Varme fra Apple

Overskudsvarme fra Apple arbejder Energi Viborg fortsat med, men det har den ulempe, at det først kan være klar om nogle år, og at det kræver en stor investering i en rørledning fra Foulum til Viborg.

- Vi mener fortsat, at det er en realistisk mulighed, som også miljømæssigt er den helt rigtige. Men det ligger altså et par år ude i fremtiden, siger direktøren for Energi Viborg Kraftvarme.

Her og nu arbejder Energi Viborg også med planer om solfangere og luft- til vandvarmepumper.

- For solfangernes vedkommende er der det problem, at de kun producerer varme, når solen skinner - det vil sige primært i sommerhalvåret. Og det er den tid på året, hvor vi producerer mindst varme, og solvarme kan kun i meget begrænset omfang oplagres, siger Christian Hagelskjær.

På lidt længere sigt er han overbevist om, at varmeprisen kommer længere ned igen - også hvis løsningen bliver, at der skal investeres i en rørledning fra Foulum til Viborg for at udnytte overskudsvarmen fra datacentret.

Energi Viborg: Samme varmepris i 2019 som før 2015

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce