Energitilskuddet der forsvandt i cyberspace

Winnie Beranek Rasmussen har ikke kunnet få gavlen på sit hus lavet færdig, da hun har manglet pengene fra det forventede energitilskud. Foto: Morten Dueholm

Energitilskuddet der forsvandt i cyberspace

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Winnie Beranek Rasmussen har oplevet et nærmest kafkask forløb, hvor et energiselskab både har sendt en bekræftelse på hendes ansøgning om energitilskud - og senere har afslået at give hende tilskud, da hun jo ikke har søgt!

Birgittelyst: Da Winnie Beranek Rasmussen tilbage i efteråret 2017 besluttede at få gjort noget ved isoleringen af sit gasbetonhus i Birgittelyst fra 1970'erne, hang det nøje sammen med, at hun i den forbindelse havde udsigt til både håndværkerfradrag og energitilskud i forbindelse med arbejdet.

Pengene hænger nemlig ikke på træerne hos den 49-årige, enlige mor i flexjob, og med en kommende konfirmation for den yngste datter forude kunne hun på ingen måde tillade sig at rutte med de få midler.

Derfor blev hun da også glad, da hun modtog en mail fra energiselskabet Eniig, på hvis hjemmeside hun havde søgt om energitilskud.

"Tak for din ansøgning, som vi har modtaget 29/10-2017. Du kan nu bestille dine materialer/din håndværker og gå i gang med din energiforbedring", lød det blandt andet i mailen, som folkebladet er i besiddelse af.

Læs lige ovenstående sætning én gang til. Den virker ikke umiddelbart til at misforstå, vel?

Det er da helt volapyk. Jeg havde jo gjort det, der stod, at jeg skulle på Eniigs hjemmeside, og de indrømmer jo også, at der er fejl i deres system. Hvordan kan de så fastholde, at jeg ikke kan få energitilskud?
Winnie Beranek Rasmussen, boligejer i Birgittelyst
Energitilskud
Som følge af en politisk beslutning fra 2016 (revideret i 2017) kan man få tilskud til energirenovering af sin private bolig.

Tilskuddet kan man få via et energiselskab, som på den måde opkøber energibesparelser, som de er forpligtet til at foretage.

Man kan få tilskud til mange forskellige tiltag så som udskiftning af olie- og gaskedler til andre opvarmningsformer, nye energibesparende vinduer, isolering og meget andet.

Man kan læse om ordningen på diverse energiselskabers hjemmesider og andre hjemmesider. En af de mere overskuelige er energihjem.dk.
Der er blandt andet blevet isat nye, energibesparende vinduer i villaen.
Der er blandt andet blevet isat nye, energibesparende vinduer i villaen.

Nej, du har ikke søgt

Det skulle imidlertid vise sig, at den åbenbart ikke var det grønne lys, som Winnie Beranek Rasmussen anså den for at være.

- Jeg gik da ud fra, at alt var i den skønneste orden. Jeg havde jo udfyldt diverse formularer på Eniigs hjemmeside, og jeg havde modtaget bekræftelsen, så jeg gjorde, som der stod i mailen. Jeg bestilte håndværkere, for nu vidste jeg jo, at min egen del af betalingen var noget, jeg kunne overskue, siger Winnie Beranek Rasmussen.

Det lykkedes hende oven i købet at få håndværkere, der kunne udføre en stor del af arbejdet inden årsskiftet, så hun var berettiget til håndværkerfradrag, og det lykkedes også at få det meste af isoleringsarbejdet lavet indenfor den otte måneders tidsfrist, der var på tilsagnet om energitilskud.

- Der var da godt nok nogle ting, der skulle laves, før jeg så at sige stod med et færdigrenoveret hus, men det var ting, jeg først ville kunne få lavet, når mit energitilskud var på plads, for det var ting, jeg selv skulle betale.

De ting har Winnie Beranek Rasmussen endnu ikke fået lavet, for det viste sig her i sommer, at energiselskabet Eniig åbenbart ikke kunne se i sit system, at hun havde søgt om energitilskud.

Winnie Beranek Rasmussen undrer sig over, at Eniig ikke med det samme påtog sig ansvaret for, at selskabets datasystem ikke fungerede efter hensigten.
Winnie Beranek Rasmussen undrer sig over, at Eniig ikke med det samme påtog sig ansvaret for, at selskabets datasystem ikke fungerede efter hensigten.

Afslag

Inden vi går ind i Winnie Beranek Rasmussens afslag, vender vi lige tilbage til den mail fra Eniig, hun modtog i oktober 2017. "Tak for din ansøgning, som vi har modtaget 29/10-2017. Du kan nu bestille dine materialer/din håndværker og gå i gang med din energiforbedring", stod der i mailen.

Winnie Beranek Rasmussen undrede sig derfor over meget over, at hun nu ikke kunne få energirefusion, hvilket hun da også meddelte Eniig, som blandt andet svarede følgende:

"Først og fremmest vil jeg beklage, at det har været muligt at oprette en ansøgning, som du oveni købet har fået en bekræftelse på. Den tekniske forklaring på, hvordan det er opstået, vil jeg afholde mig fra, da jeg ikke kender den til fulde, men umiddelbart vil det dreje sig om at "indkøbskurven" er blevet tømt fordi oprettelsen af ansøgningen har strakt sig over tid.

Desværre er det mig ikke muligt at hjælpe dig med at opnå tilskuddet idet det er en ufravigelig betingelse for at opnå energitilskud jf. Energiselskabernes Energispareindsats, at der er søgt inden forbedringerne udbedres.

Jeg er helt bevidst om, at du har oprettet en ansøgning, men da den ansøgning ikke indeholder tilskudselementer kan denne ikke bruges til at dokumentere at der faktisk er ansøgt om det, du har udbedret. Der er ingen systemmæssigt log på, at din ansøgning har indeholdt tilskudselementer - så jeg har ikke mulighed for at hjælpe dig ved at fremdrive yderligere oplysninger.

Det er rigtig uheldigt at denne fejl først opdages 8 måneder senere, da netop den timeline forhindrer os i at kunne løse problemet.

Det er ikke muligt at ansøge om energitilskud på ny, nu hvor du har lavet dine forbedringer."

Gasbetonvillaen i Birgittelyst har ikke haft de mest optimale energiløsninger fra starten, men nu er der foretaget flere forbedringer.
Gasbetonvillaen i Birgittelyst har ikke haft de mest optimale energiløsninger fra starten, men nu er der foretaget flere forbedringer.

Afvist flere gange

- Det er da helt volapyk. Jeg havde jo gjort det, der stod, at jeg skulle på Eniigs hjemmeside, og de indrømmer jo også, at der er fejl i deres system. Hvordan kan de så fastholde, at jeg ikke kan få energitilskud? De henviser til lovkrav, og så føler man sig altså meget lille, selvom man jo inderst inde godt ved, at fejlen ligger hos dem, siger Winnie Beranek Rasmussen.

At hun ikke har reageret på, at der i en rubrik stod, at der var søgt om nul kroner, hvilket selskabet henviser til, at hun burde have gjort, giver hun heller ikke meget for.

- Jeg måtte jo ikke indhente tilbud, før jeg havde fået ansøgt, så det regnede jeg da bare med var et udtryk for, at arbejdet jo ikke var udført, og at det faktiske tilskud ikke kunne beregnes, før arbejdet var blevet udført, siger Winnie Beranek Rasmussen.

Hun kontaktede flere gange Eniig, men hun blev hver gang afvist med henvisning til, at "det er en ufravigelig betingelse for at opnå energitilskud, at der er søgt, inden forbedringerne udføres".

- De var hverken til at hugge eller stikke i. De afviste mig bare, selvom de jo skriftligt havde indrømmet, at der var fejl i deres system, og at jeg havde fået bekræftelse på min ansøgning. Det er da ikke rimeligt, siger Winnie Beranek Rasmussen.

Føler sig lille

Winnie Beranek Rasmussen kontaktede også en advokat, der rådede hende til at opgive sagen, da der "kun" var tale om måske 5000-7000 kroner, og hun dermed risikerede at miste flere penge til juridisk bistand, end hun ville kunne få i energitilskud.

- Så føler man sig godt nok meget lille, når man nu er overbevist om, at man har gjort det, man skulle, og når man har sort på hvidt, at selskabet indrømmer at have fejl i sit system. Jeg kan ikke undgå at tænke, at der sikkert er mange som mig, der har fået afslag, og som heller ikke ved, hvad de så skal gøre, siger Winnie Beranek Rasmussen.

Hun havde egentlig tænkt sig ikke at gøre mere ved sagen, men hun syntes alligevel, at hun gerne vil advare andre, så derfor henvendte hun sig til Viborg Stifts Folkeblad for at fortælle sin historie.

- Der må jo være andre derude, der har oplevet noget lignende, og så vil jeg da også gerne advare folk om, at det altså ikke bare er så ligetil, som det umiddelbart virker, og at man måske skal vælge et andet energiselskab at søge energitilskud hos. Jeg søgte hos dem, der dukkede op, da jeg googlede "energitilskud", og det skulle jeg nok ikke have gjort, siger Winnie Beranek Rasmussen.

Får alligevel tilskud

Vi har forelagt Winnie Beranek Rasmussens sag for Eniig, som er vendt tilbage med følgende mail:

"Hermed får du en tilbagemelding på "sagen" vedrørende manglende udbetaling af tilskud i forbindelse med energiforbedringer. Jeg har været i dialog med flere af vores energirådgivere for at prøve at finde ud af, hvad der er gået galt.

Som du selv skrev i går, så kunne det se ud som om der var tale om modsatrettet information. Imidlertid har du ikke vedlagt den del af vores bekræftelse til kunden hvori der står, at kunden har søgt om tilskud til forbedringer til en værdi af 0,- kr. På bekræftelsen er desuden anført et ekspeditionsgebyr på 40,- kr.

Hvis kunden på daværende tidspunkt havde reageret på bekræftelsen på 0,- kr. havde vi kunnet hjælpe umiddelbart, men kunden ventede otte måneder - og så var det for sent, fordi energiforbedringerne nu var foretaget.

Vi har gjort en stor indsats internt i vores afdeling for at prøve at genskabe den tabte dokumentation. Dette er bestemt ikke ligetil, og vi har valgt at trække en streg i sandet og udbetale tilskud til kunden. Vi tror på, at kunden i god tro har ansøgt om tilskud, men at ansøgningen grundet en meget uheldig systemfejl ikke er blevet registreret korrekt.

På baggrund af kundens oplysninger om de forbedringer, som er foretaget, vil vi beregne et tilskud, som vi vil udbetale til kunden pr. kulance. Kunden kan forvente at høre fra os i løbet af en uges tid."

Med andre ord får Winnie Beranek Rasmussen nu det tilskud, hun havde regnet med at få.

- Det er jeg selvfølgelig rigtig glad for, men jeg synes stadig ikke, det er rimeligt, at man bliver nødt til at gå til pressen, før man bliver hørt. Eniig har jo undervejs indrømmet, at der var fejl i deres system, så hvorfor kunne de ikke med det samme have taget konsekvensen af det, siger Winnie Beranek Rasmussen, som nu glæder sig til at få lavet de sidste ting på sit gasbetonhus i Birgittelyst.

- Så vil jeg bare glæde mig over, at jeg får et meget mere energivenligt hus og se frem til min datters konfirmation til foråret.

Dropper private kunder

Som en lille krølle på historien må vi hellere lige bringe et uddrag fra Eniigs hjemmeside:

"Med introduktionen af den nye energispareaftale i slutningen af 2016 er ansøgningsprocessen gjort til en temmelig kompliceret affære, og rigtig mange private forbrugere har desværre fået afslag på energitilskud i forbindelse med energiforbedringer på grund af forkert eller mangelfuld dokumentation.

Det betyder, at mange gode og tilskudsberettigede energibesparelsesprojekter således er blevet gennemført, men uden at kunderne alligevel har kunnet opnå det ellers forventede energitilskud, og det skal vi være de første til at beklage, for det er rigtig ærgerligt.

Vi oplever, at det ikke længere er en god oplevelse for den private forbruger at søge, og derfor har vi valgt ikke længere at tilbyde energitilskud til private hos Eniig."

Energitilskuddet der forsvandt i cyberspace

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce