Et spil om magt i Viborg for 1000 år siden

Herolden og skriveren er altid spillets bærende figurer. Arkivfoto: Morten Dueholm

Et spil om magt i Viborg for 1000 år siden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Viborg får også i år et Kongehyldningsspil. Og det er inspireret af, at Knud den Stores Viborg fylder 1000 år i år.

Viborg: Da Knud den Store i 1018 overtog magten i Danmark efter broderen Harald, satsede han på Viborg som et magtcentrum. De 1000 år er med til at give inspiration til dette års Kongehyldningsspil, det niende af slagsen.

Kongehyldningsspillene handler som udgangspunkt om de regenter, der har ladet sig hylde på Viborg Ting. Ingen kan føre bevis for, at Knud den Store lod sig hylde her, men som forfatter tager Henning Pedersen sig den frihed at indrullere Knud den Store i det gode selskab.

Turismekonsulent Britta Leth, der fik idéen til spillene, og som fortsat er blandt de drivende kræfter, er glad for, at LOF Midtjylland også i år tager Kongehyldningsspil under sine vinger. Britta Leth er også taknemmelig for, at Turistforeningen for Viborg og Omegn støtter med 25.000 kroner.

Henning Pedersen har allerede manuskriptet færdigt, og den hårde kerne af aktører kan så småt begynde at sætte sig ind i handlingen. Også denne gang skal Britt Delmar Morville instruere.

- Det er den kendte blanding af historiske facts og underfundige sidespring, ikke mindst til nutiden. Det er folkeoplysning og byguidning på et højt plan, siger Britta Leth.

Hvert spil har handlet om tre af de Viborg-hyldede regenter og deres tid. Fra den niårige Hardeknud i 1027 til den niårige Christian - senere Christian den Femte - i 1655 har Viborg Ting hyldet Danmarks kronede hoveder og tronfølgerne. Også tingene i Ringsted og Lund hyldede regenterne, men Viborg var først og hermed retningsgivende.

Hardeknud var Knud den Stores søn og har også fået en plads på dette års rolleliste. Desuden tillader Henning Pedersen sig et stort spring til Frederik den Tredje, der var den første af de enevældige konger - og hermed den, der afskaffede folkets hyldest på tinget.

Hersom-forfatteren har hver gang skabt en god blanding af facts og fantasi. En herold og en skriver er de gennemgående figurer. Også truppen af aktører og hjælpere udstråler en sikker linje fra gang til gang. Men der er altid plads til nye kræfter.

Viborg slog mønt

I sommer oplevede et publikum på i alt over 1000 de 10 opførelser af "Hans Tausen og reformationens konger". Vanen tro formede spillet sig som en byvandring i domkirkekvarteret.

Britta Leth fandt det nærliggende at bruge 1000-året som inspiration. Mange af de arkæologiske fund fra området neden for Brænderigården peger mod Knud den Stores første år. At han lod sin søn hylde i Viborg, og at han lod mønt slå i Viborg, siger noget om, at han havde udset sig Viborg til en hovedrolle. Møntmestre i Viborg som Swartgol, Born, Braem og Fulgod er fra den tid.

Sammen med skoleleder Birthe Nørskov, LOF Midtjylland, kom Britta Leth for nylig med et oplæg om Kyngehyldningsspil. Ved et idéseminar for LOF-folk brugte de to spillene i Viborg som et eksempel på, hvordan folkeoplysningen kan komme helt ud blandt folk.

Årets spil har premiere den 26. juni, og også i år giver aktørerne 10 opførelser.

Et spil om magt i Viborg for 1000 år siden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce