Formodet serie-svindler er endelig bag lås og slå

Dommer Hanne Fanø valgte at varetægtsfængsle den formodede serie-svindler i fire uger, efter den 29-årige mand stort set erkendte alle de forhold, som han var sigtet for. Arkivfoto

Formodet serie-svindler er endelig bag lås og slå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den 29-årige mand, der har "lånt" dyre biler og cykler landet rundt - uden at aflevere dem tilbage - blev onsdag fanget. Torsdag eftermiddag blev han varetægtsfængslet for de talrige tyverier.

Viborg: Den 29-årige mand, der onsdag middag stjal to dyre ure ved Guldsmed Norup i Sct. Mathias Gade, blev torsdag varetægtsfængslet i fire uger.

Den formodede seriesvindler har ifølge politiet en lang liste med lovbrud bag sig, og nu er det så op til anklagemyndigheden at samle de mange sager til én.

Manden kærede varetægtsfængslingen på stedet. Det betyder, at Vestre Landsret nu skal finde ud af, om den er enig med byrettens beslutning.

Grunden til, at manden overhovedet er kommet i politiets varetægt, er, at han onsdag stjal og stak af med to ure fra Guldsmed Norup til en værdi af 87.000 kroner. Medindehaver af guldsmeden, Helle Norup, satte i løb efter manden, der kort efter blev tilbageholdt ved Preislers Plads.

På dette tidspunkt vidste Helle Norup og et par tilfældige unge mennesker, som hjalp til, ikke, at de havde pågrebet en mand, som ifølge politiet har begået et utal af tyverier landet rundt. Primært er han sigtet for at have stjålet dyre biler og cykler.

Ved alle tyverierne har fremgangsmetoden været den samme. Han ville bare lige prøvekøre dem. Flere af stederne afleverede han et id-kort for at få lov, mens han et enkelt sted afleverede sin bilnøgle i bytte for en anden bilnøgle. Hvad forhandleren dog ikke vidste, var, at denne bilnøgle var fra en anden bilforhandler, hvor han også havde "lånt" en bil.

De fleste af forhandlerne så aldrig deres biler igen.

Retssagen

Lidt før klokken 13 torsdag ankom den sigtede mand til Retten i Viborg. Iført et sæt pæne beige bukser og en hvid skjorte med tilhørende sort trøje henover. Og så sneakers og sorte, runde briller.

Ganske upåvirket satte han sig stille og roligt i vidneskranken, hvor han nu skulle sidde den næste godt halvanden time og forklare dommer Hanne Fanø, hvad der egentlig var foregået de sidste mange måneder.

Og hvorfor han havde handlet, som han havde.

Og grunden var den samme hver gang, da de ti sigtelser blev læst igennem af senioranklager ved Midt- og Vestjyllands Politi, Søren Kløvborg Laustsen. Den 29-årige forklarede, at han bare ville prøvekøre sådan nogle ting, som han aldrig ville få råd til at købe.

Tyveriet af de to ure skyldtes dog pengemangel. Da de personlige forhold blev fremlagt, kom det frem, at manden ingen indkomst har.

Men i stedet for at aflevere biler og cykler tilbage, valgte han altså at stille dem tilfældige steder. I retten sagde han dog, at han ikke ved et eneste af de mange forhold kunne huske, hvor han havde stillet cyklerne og bilerne.

Bortset fra den dårlige hukommelse var den 29-årige mand ellers velvillig til at hjælpe anklageren.

Flere gange var senioranklageren nede ved bordet hos manden og fremvise nogle af de id-kort, som den 29-årige havde lagt hos flere af forhandlerne.

- Kan det passe, at det her er dig?

- Ja, det er det. Trods det lidt mørke foto, så ja.

Det var kun ved det sidste forhold, at manden havde noget at indvende. Forholdet med tyveriet hos Guldsmed Norup.

- Nej, jeg erkender ikke at have begået det tyveri. Kun forsøg på tyveri. Jeg afleverede jo urene tilbage, sagde han med en seriøs tone i sin stemme.

Det var anklager Søren Kløvborg Laustsen ikke helt enig i. Ifølge juraen er det tyveri, så snart man forlader butikken med henblik på at stjæle varer.

Anklageren forstod dog ikke, hvorfor manden ikke bare afleverede de mange tyvekoster tilbage, hvis han bare ville låne dem.

- Men hvorfor så ikke bare aflevere dem tilbage, efter du havde lånt dem, spurgte anklageren.

- Det var jo pinligt at aflevere dem tilbage, når man havde lånt dem så længe, fortalte den sigtede mand.

26 sigtelser på Fyn

Udover de ti sigtelser, som manden blev sigtet for torsdag eftermiddag, ligger der også et stort antal sigtelser fra anklagemyndigheden ved Fyns Politi. 26 styks i alt.

Her var forklaringen på de mange tyverier dog ret anderledes, end det var tilfældet med tyverierne fra Viborg.

- Dengang skyldte jeg nogle penge væk. Derfor stjal jeg bilerne. Jeg fik en tilfældig adresse, hvor jeg skulle stille bilerne. Mere var der sådan set ikke i det, fortalte den 29-årige mand.

Afgørelsen

Efter de talrige sager var endevendt, ville anklageren have manden varetægtsfængslet i fire uger, så man kan få samlet de mange sager til én stor sag og få undersøgt, hvad der er blevet af de mange forsvundne biler og cykler.

Man har nemlig en ret stærk mistanke om, at de ikke bare er blevet stillet tilfældige steder.

Forsvarer Kurt Jensen ville derimod have den sigtede mand løsladt.

- Min klient har forklaret, at det her er en alvorlig lærestreg for ham, og at han nu er fuldstændig færdig med det her. Han har lært det på den hårde måde, og der burde ikke være frygt for, at han går ud og gør det igen. Og i forhold til efterforskningen, så kan han vel ikke forstyrre den, da der ikke er nogen, han kan samstemme forklaringer med. Tingene er jo væk, så hvem skal han advare, spurgte forsvareren.

Slutteligt ville den sigtede mand også lige tilføje noget.

- Jeg er færdig med alt det her. Jeg vil bare gerne hjem til min datter, sagde han.

- Hvor gammel er hun, spurgte dommer Hanne Fanø.

- Tre år, svarede han.

Herefter udbad dommeren sig et kvarters pause, så hun kunne bestemme sig for, hvad der skulle ske med den 29-årige mand.

Efter pausen

Der gik dog lidt længere end de 15 planlagte minutter, og da alle dagens fremmødte havde sat sig ned, faldt der en næsten øredøvende stilhed over den lille retssal C. Der blev nærmest ikke registreret en eneste lyd de næste ti minutter.

Og den sigtede mand havde måske godt set, hvad der var på vej. Kort inden pausen sluttede, havde han og forsvareren diskuteret, hvad der skulle ske ved en eventuel varetægtsfængsling.

Men så kom dommer Hanne Fanø, og alle stillede sig op. Hun beklagede kort for forsinkelsen.

- I forhold til det, vi har hørt, og idet der er erkendt en del af forholdene, og i forhold til de givne forklaringer samt de personlige forhold, så skal du varetægtsfængsles i fire uger.

Dommer Hanne Fanø lagde tillige vægt på, at hun troede på, at manden kunne finde på at gå ud og begå lignende kriminalitet igen.

Nu er det så op til anklagemyndigheden at samle de mange sigtelser til én stor sag mod den 29-årige mand. Næste retsmøde foregår den 7. februar.

Ifølge anklager Søren Kløvborg Laustsen har man tænkt sig at arbejde sammen med de andre politikredse, hvor manden er mistænkt for at have begået kriminalitet.

Formodet serie-svindler er endelig bag lås og slå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce