Han svarer først om mandagen

Poul A. Beck har skrevet en bog om at faste og dermed forhåbentligt få et "rigere" liv. Foto: Morten Dueholm

Han svarer først om mandagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Baptistpræst Poul A. Beck har skrevet og udgivet en bog om "indre vandring". Han faster hvert år, men det er ikke mad eller drikke, han lægger på hylden. Det er i stedet de dårlige vaner, som alligevel ikke gør ham gladere.

Viborg: Poul Asger Beck har som så mange andre en lang række faste traditioner i årets løb. Også hans kalender har de sædvanlige søjler - mærkedage og traditioner - at længe sig op ad. Fødselsdage. Jul. Og fasten.

Det er nu ikke sådan, at den 55-årige uddannede baptist-præst i 40 lange dage lægger både mad og drikke fra sig. Nej. Det er de dårlige vaner, han forsøger at fjerne fra sit liv. 40 er for ham et stærkt, symbolsk tal. Et symbol, der viser, at man fødes på ny.

- Jeg forsøger at fokusere på, hvad der er vigtigt for mig. Nærvær, nærhed og relationer. Det er op til én selv, hvad man har brug for at skære væk, fortæller han.

Det virker, det med at faste sig fra de dårlige vaner. Det ved han.

For det var netop i en fasteperiode for nogle år siden, at han besluttede sig for ikke at ville tjekke mails om søndagen. Det forsøg, som fasten i hans øjne kan betegnes som, gik godt, og så har han ikke siden da siddet om søndagen og læst mails.

Fasten har han taget med sig, og nu har han også skrevet en bog om den. Bag den noget storslåede titel "Frihed og fred," de ikoniske, religiøse motiver og de bibelske tanker, gemmer der sig i virkeligheden en simpel selvhjælpsbog: Bliv gladere, lyder missionen.

 

 

"Frihed og fred" er på mange måder en selvhjælpsbog, hvor man ifølge forfatteren bag skal finde ind til det, der gør én glad.

Kan sagtens vente

Fasten er ikke et ukendt fænomen. Nogen gør det ud fra strengt religiøse fortolkninger, andre gør det for at tabe de - i deres øjne - overflødige kilo. Poul A. Bech gør det for at føle sig mere fri. Han bliver ganske enkelt et gladere menneske, oplever han.

Så 40 dage før påske, i år er det den 1. marts, går det løs.

Den 55-årige arbejdede i mange år som præst i Baptistkirken i Viborg, men har siden 2006 været selvstændig inden for det religiøse og spirituelle felt.

Han mener, at det at faste - det at leve mere simpelt - bliver mere og mere udbredt. Ikke bare inden for diverse kirkelige retninger, men overalt. Tv-programmet Bonderøven er rykket fra DR2 til DR1's bedste sendetid, og andre steder dyster man om at klare sig med mindst muligt og uden alt det, som måske i virkeligheden bare forstyrrer.

- TV2 sendte et program, hvor en familie skulle klare sig uden Facebook i en uge. Den opdagede, at det faktisk var rart. Den snakkede mere sammen, og den fandt brætspillene frem. Det er også en slags faste, siger Poul A. Beck.

- Da jeg selv besluttede mig for ikke at ville tjekke mails om søndagen, da opdagede jeg jo også, at det så pludselig var en helt anden søndag, jeg fik ud af det. Og der skete jo ikke noget ved, at de mails måtte vente til mandag formiddag.

Provokerende

Det væsentlige er sådan set, forklarer han, at man finder ud af, hvad der er godt for én selv at lægge væk.

Efter 30 dage er det blevet en vane, mener Poul A. Beck. Og efter 40 dage er man afklaret i forhold til, om det er noget, man vil fortsætte med.

- Så det at faste er ikke en tjekliste, hvor man siger nej til mad, nej til rødvin, nej til dit og dat. Det væsentlige er at komme ind til det allervigtigste i sig selv, og det gør man oftest først, når man får skubbet noget af det væk, som ikke er så vigtigt. En tommelfingerregel er, at det, der giver mere glæde, det er den retning, man skal bevæge sig i. Og det, der er surt, tomt og trist, det kan man så prøve at skære væk.

Bogen er en selvhjælpsbog, men den er naturligvis - med Poul A. Becks baggrund in mente - også stærkt religiøs i både omslag og indhold. Hans eget fokus i fasten er, at han får et tættere nærvær med Gud. Fasten er for ham en meditativ vandring.

- Jeg håber, og det vil kun glæde mig rigtig meget, hvis bogen kan bruges af folk, som ikke er religiøse. Bogen er forsøgt skrevet så imødekommende som muligt, og mine erfaringer siger mig, at mange siger "ja" til Gud, selvom de måske siger "nej" til kirken. Hardcore ateister vil dog nok finde den provokerende, siger Poul A. Beck med et smil.

- Jeg håber, at man ved at bruge bogen får et rigere liv. At faste er en indre vandring. I en salme synger vi, at evig stilstand er død. Dermed er det at vandre også lig med liv. Forhåbentlig er det en vandring ind i et dybere, rigere, friere og mere fredeligt liv.

 

Han svarer først om mandagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce