Høje priser får kunder til at droppe fjernvarme

Kortet viser, hvor i fjernvarmens forsyningsområde, beboere har valgt at investere i en varmepumpe og droppet fjernvarmen. Grafik: Viborg Fjernvarme

Høje priser får kunder til at droppe fjernvarme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Knap 200 forbrugere i Viborg Fjernvarmes forsyningsområde har valgt at investere i en varmepumpe og droppet fjernvarmen. Derfor skal prisen ned, så den kollektive varme bliver billigere, mener man i Viborg Fjernvarme.

Viborg: 182 forbrugere i Viborg Fjernvarmes forsyningsområder har valgt individuel opvarmning i form af en varmepumpe til fordel for den kollektive forsyning med fjernvarme.

Procentvis svarer det til omkring én procent af de cirka 17.000 ejendomme, som Viborg Fjernvarme forsyner.

Så her og nu er det ikke et stort problem, men hvis mange flere forbrugere vælger den kollektive varme fra til fordel for investeringen på omkring 100.000 kroner i en varmepumpe, kan det blive et problem for Viborg Fjernvarme. Og fjernvarmen får stadig flere henvendelser fra kunder, som vil høre, om de kan melde sig ud.

Det siger direktør Morten Abildgaard, som derfor mener, at det er helt uomgængeligt, at man meget snart får skabt en struktur for varmeforsyningen, så prisen på fjernvarme kan sænkes ganske betydeligt og dermed blive konkurrencedygtig med individuelle varmeløsninger.

- Vores grundudgifter er principielt de samme, uanset om vi har 17.000 eller 10.000 ejendomme tilsluttet, så hvis for mange vælger os fra, bliver det dyrere for dem, der er tilbage på fjernvarmen. Og det vil typisk være forbrugere i lejlighedskomplekser, for det er primært parcelhusejere, som kan vælge at skifte fjernvarmen ud med en varmepumpe, siger fjernvarmens direktør.

Flere fjernvarmeforbrugere køber varmepumper som denne.
Flere fjernvarmeforbrugere køber varmepumper som denne.

Konkurrencedygtig pris

Viborg Fjernvarme har fået lavet beregninger på en fremtidig varmeforsyning, hvor prisen for en typisk bolig på 130 kvadratmeter kan komme ned på 11.000-12.000 kroner om året - mod de cirka 17.000 kroner, som prisen løber op i i 2019 efter et prishop på cirka 50 procent.

Og det vil gøre det attraktivt at vælge fjernvarme frem for en individuel varmepumpe, hvor den årlige regning løber op i omkring 15.000 kroner.

Omkring halvdelen af Viborg Fjernvarmes kunder har pligt til at aftage fjernvarme, mens det i nye forsyningsområder er valgfrit, om man vil på fjernvarme eller vælger en individuel opvarmningsform. I dag er omkring 99 procent af de mulige kunder i fjernvarmens forsyningsområde koblet på den kollektive varmeforsyning.

- Vi mener grundlæggende, at folk skal vælge fjernvarme. Ikke fordi de er forpligtet til det, men fordi vi tilbyder den billigste og bedste løsning. Så derfor holder vi ikke hårdt på, at kunder har pligt til at aftage fjernvarme, hvis de ønsker at melde sig ud, fordi de vil investere i en varmepumpe, siger Morten Abildgaard.

Folk skal vælge fjernvarme, fordi det er billigst og bedst - ikke fordi de er tvunget  til det, siger Morten Abildgaard, der er direktør i Viborg Fjernvarme. Arkivfoto: Morten Dueholm
Folk skal vælge fjernvarme, fordi det er billigst og bedst - ikke fordi de er tvunget til det, siger Morten Abildgaard, der er direktør i Viborg Fjernvarme. Arkivfoto: Morten Dueholm

Høje priser får kunder til at droppe fjernvarme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce